Milletvekili aday tespiti nasıl yapılacak?

Güncelleme Tarihi:

Milletvekili aday tespiti nasıl yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2007 23:47

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), siyasi partilerin ön seçim ya da aday yoklaması yoluyla milletvekili adaylarını tespitinde uygulanacak usul ve esasları belirledi.

Haberin Devamı

YSK'nın konuya ilişkin kararı ve genelgesi Resmi Gazete'nin bugünkü 3. Mükerrer sayısında yayınlandı. Genelgeye göre, seçime katılacak bütün siyasi partiler, aday tespitlerini seçim takviminde ilan edildiği gibi 27 Mayıs 2007 tarihinde yapacak.

Seçimlere katılacak siyasi partiler, hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını yarın saat 17.00'ye kadar YSK'ya bildirecek. Daha sonra ön seçim ilçe seçim kurulları oluşturulacak.

Ön seçimlerde, üye kayıt defterlerinde parti üyesi olarak kayıtlı olup, 31 Aralık 2006 tarihine kadar Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilen ve Başsavcılıkça ilçe seçim kuruluna gönderilen listelerde yer alan üyeler oy kullanabilecek.

Ön seçimde oy kullanacak parti üyelerinden oluşacak listelerin düzenlenmesinde, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı listesi esas alınacak.

Haberin Devamı

Siyasi parti genel başkanlıkları, ön seçim yapılacak tüm çevrelere ait aday adayları listelerini Yüksek Seçim Kuruluna, ilçe başkanlıkları ise ilgili seçim çevrelerine ait listeleri il ve ilçe seçim kurullarına verecek.

Ön seçimle aday belirlemek için 27 Mayıs Pazar günü oy verme işlemi yapılacak.

Bir seçim çevresinde ön seçimin, ön seçim işlemleri sebebiyle iptaline karar verilmesi halinde ön seçim yenilenmeyecek ve bu seçim çevresi için bütün adaylar ilgili siyasi partinin yetkili kurulları tarafından tespit edilecek.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!