'Milletin mekânında açılış yargı bağımsızlığını güçlendirir'

Güncelleme Tarihi:

Milletin mekânında açılış yargı bağımsızlığını güçlendirir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2016 23:16

Adli yıl, ‘yer tartışmaları’nın ardından dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda törenle açıldı. İlk kez adli yıl açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Millet adına görev yapan yargının, milletin mekânında açılış töreni yapması yargı bağımsızlığını güçlendirir” dedi. Erdoğan, darbe girişimiyle ilgili de dünyaya “241 kişi şehit oldu. Bizler kalkıp da güvenlik güçlerimize ‘Darbecileri vurun’ diye bir talimatı vermedik, ‘Adalete teslim edin’ dedik. Ey dünya hâlâ bize hangi gözle bakıyorsun? Kalkıp ‘Endişe ile izliyoruz’ diyorsunuz. Bu terbiyesizlik değil mi?” diye seslendi.

Haberin Devamı

ADLİ yıl açılış töreninde ilk kez konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yer nedeniyle yapılan eleştirileri törene katılmayan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Türkiye Barolar Birliği’ni doğrudan hedef almadan yanıtladı.

‘Salonun milletin ve devletin malı olduğu’ sözleri yargı mensuplarınca alkışlanan Erdoğan, “Millet adına görev yapan yargının, milletin mekânında adli yıl açılış töreni yapması yargı bağımsızlığına gölge düşürmez, tam tersine yargı bağımsızlığını güçlendirir” dedi. Erdoğan özetle şunları söyledi: “O gece, 30 küsur kişi darbecilerden öldü fakat darbeye direnen 241 kişi şehit oldu. Bizler kalkıp da güvenlik güçlerimize ‘darbecileri, bunların hepsini vurun’ diye bir talimatı vermedik. Yine de ‘Onları yakalayın, adalete teslim edin’ dedik. Ey dünya hâlâ sen bize hangi gözle bakıyorsun? Biz adalete yakalayıp teslim ediyoruz, siz ise kalkıp ‘endişe ile izliyoruz’ diyorsunuz. Bu terbiyesizlik değil mi? Bu millete karşı terbiyesizlik değil mi?

Haberin Devamı

Milletin mekânında açılış yargı bağımsızlığını güçlendirir

BAHÇELİ’YE TEŞEKKÜR

Toplantıya iştirak eden Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve diğer davetlilere şükranlarını iletiyorum. Diğer kurumlarımızın temsilcilerinden de gerilim ve itham taktiğini bir kenara bırakarak, 7 Ağustos’taki Yenikapı ruhuna uygun şekilde hareket etmelerini bekliyorum. Çünkü artık milletimizin birliğe, dayanışmaya her zamankinden çok daha fazla ihtiyacı var.

Bundan sonra bizim çok daha farklı çalışmamız lazım. Hiçbirimizin ülkemizin ve milletimizin çıkarları, ihtiyaçları dışında bir kritere göre hareket etme hakkı yoktur. 15 Temmuz’dan öncesi başkadır, sonrası bir başkadır. Şahsım dahil, kendini siyasi veya bürokratik hırsa kaptıranlara tavsiyem; böyle anlarda hemen açıp 15 Temmuz şehitlerinin listesine bakmalarıdır. Şayet orada gördüğümüz isimlerin hikâyeleri, orada gördüğümüz hayatlar, orada gördüğümüz fedakarlık bizi kendimize getiremiyorsa, hepimize de yazıklar olsun.

Haberin Devamı

ADALET TEŞKİLATI İYİ SINAV VERDİ

15 Temmuz gecesi en iyi sınavı veren kurumlarımızdan biri de adalet teşkilatımızdır. Milletimizin hâkim, savcılarımız yanında polisiyle, darbeye karşı çıkan namuslu askerleriyle, ekipmanlarıyla sahada olan belediye görevlileriyle, tüm fertleriyle birlikte verdiği o kutlu mücadele tarihe altın harflerle kazınmıştır. Çanakkale’nin, Dumlupınar’ın, terörle mücadelede gösterilen sayısız kahramanlıkların hikayeleriyle büyüyen çocuklarımız, gençlerimiz, 15 Temmuz’da kendi destanlarını yazdılar.

FETO denilen hain yapıyı kahr-u perişan eden nedir biliyor musunuz? Söz sahibi, güç sahibi oldukları her yerde sergiledikleri adaletsizliklerdir, merhametsizliklerdir, bunu yaptılar. FETÖ operasyonları kapsamında, 15 Temmuz’dan beri gözaltına alınan 3 bin 495 hâkim ve savcının adalet teşkilatımızda herhangi bir zaafa yol açmayacağına, tam tersine gerçek adaletin tesisi konusunda ciddi bir rahatlama sağlayacağına inanıyorum.

Haberin Devamı

CEZALARI NEYSE VERİN

‘Geciken adalet, adalet değildir’. Öyleyse süratle kararlarımızı verip, bir an önce almaları gereken ceza neyse bu cezayı almalarıdır. İnsanın olduğu her yerde elbette hata da eksik de olur hatta ihanet de olur. Önemli olan sistemin bir bütün olarak adalet üzere çalışmasıdır, işte o zaman bireysel hataların ve yanlışların en az zararla telafi edilebildiğini görebiliriz.”

Milletin mekânında açılış yargı bağımsızlığını güçlendirir

NOTLAR

10 Kasım anması Beştepe’de yapılacak

ADLİ yıl dün ilk kez Cumhurbaşkanlığı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde 1500’ün üzerinde hâkim ve savcının katılımıyla açıldı. Törene TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları, çok sayıda bakan, yüksek yargı organlarının başkanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, milletvekilleri ve uluslararası davetliler katıldı. Adli yıl açılışında ilk kez bir cumhurbaşkanı konuştu. Artık 10 Kasım ve hâkim- savcıların kura törenlerinin de burada yapılacağı açıklandı. 

Haberin Devamı

CÜBBELERİYLE KATILDILAR:  Açılış konuşmasını Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit son konuşmayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yaptı. Mahkeme başkanları her yıl törenlere protokol sırasında cübbesiz katılıyorlardı. Bu yıl cübbeleriyle geldiler. Salona gelişinde Cumhurbaşkanını ayakta karşıladılar, konuşması sırasında sık sık alkışladılar. 

ERDOĞAN’DAN SALON MESAJI: Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, Ankara’nın kongre ve konser salonu ihtiyacı nedeniyle bu merkezin yapıldığını, salonun opera bile sahnelenebilecek kabiliyette olduğunu vurgulayarak, “Bugün olduğu gibi tüm kamu kurumlarının geniş katılımlı toplantılarına ve önemli organizasyonlarına ev sahipliği yapacak” dedi.

Haberin Devamı

BAŞKANDAN BATI’YA FETÖ ÇAĞRISI: Yargıtay Başkanı Cirit, konuşmasında, darbeyi kınadığını belirterek, Batı’ya da “FETÖ silahlı terör örgütü, görün. Bu darbe girişiminden sonra uluslararası kuruluşların değerli temsilcilerinin gerçekleri daha iyi anlayacaklarına inanıyorum” dedi. Cirit, “Hakkında suç isnadı olan herkes gibi FETÖ/PYD terör örgütü üyeleri de adil tarafsız ve bağımsız mahkemelerce iç hukuk ve uluslararası hukuka uygun şekilde yargılanmalıdırlar” diye konuştu. Konuşmasında, “masumiyet karinesi” ve “adil yargılanma” bölümünü atlayan Cirit, “Devletimize ve milletimize karşı darbe girişiminde bulundukları adil yargılamalar sonucunda sabit görülenlerin en ağır cezaları alacakları da muhakkaktır” dedi. 

SARAY KARARI: Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, törenin mekanıyla ilgili kararın perde arkasını TV programında anlattı: “Rixos’ta yapılacaktı. Barolar Birliği Başkanımızın ziyaretinde geniş toplantı sonrası özel görüşmede Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Oraya neden para veriyorlar. Burada devletin yeri var. Burada yapılsa ne olur?’ dedi. Herkes ‘Çok iyi olur’ dedi. Kimse karşı fikir söylemedi. Spontane gelişen bir durum.”

Milletin mekânında açılış yargı bağımsızlığını güçlendirir

İSİM KONTROLÜYLE GİRDİLER

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki tören salonuna gelen tüm konuklar isimleri listelerden kontrol edilerek içeri alındı. Törene Danıştay’dan 2, Yargıtay’dan ise 1 kadın hâkim türbanla katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!