Millet, vekiline dokunmak istiyor

Güncelleme Tarihi:

Millet, vekiline dokunmak istiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

Piar-Gallup'a yaptırdıkları kamuoyu araştırmasına göre halkın yüzde 82'sinin dokunulmazlıkların kaldırılmasını istediğini söyleyen CHP Lideri Baykal, ‘‘Meclis tarihi bir sınav verecek’’ dedi. Baykal, RP seçmeninin de yüzde 72'sinin bunu istediğini söyledi.

CHP Lideri Deniz Baykal, TBMM'de bugün görüşülecek milletvekili dokunulmazlığıyla ilgili Piar-Gallup'a yaptırdıkları kamuoyu araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Baykal, CHP Grup toplantısındaki konuşmasında, araştırmaya göre halkın yüzde 82'sinin dokunulmazlıkların kaldırılmasını istediğini bildirerek, ‘‘Meclis, yarın (bugün) tarihi sınav verecek’’ dedi.

Araştırmanın, halkın ezici bir çoğunluğunun dokunulmazlıkların kaldırılmasını istediğini ortaya koyduğunu bildiren Baykal, buna karşı çıkan RP'ye oy veren seçmenlerin bile yüzde 72'sinin dokunulmazlığın kaldırılmasını savunduğunu kaydetti. Baykal, bugünkü oylama için milletvekillerini uyararak, şöyle dedi:

‘‘Temsilcisi olduğumuz halkın yüzde 82'sinin istemesine rağmen Meclis bunu sonuçlandıramıyorsa olmaz. Bu perişanlık olur. Bu, parlamentonun halktan koptuğunun görüntüsüdür. O zaman neyin temsilcisiyiz biz? ’’

Dokunulmazlıklar kalkmasın diyenlerin oranı yüzde 8.6'da kaldı. Bu konuda fikri olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 9.4 çıktı. Baykal, demokrasilerde bu düzeyde bir kararlılığın olağanüstü önem taşıdığını belirterek, ‘‘Normalde bu düzeyde bir kararlılık, yarı kapalı rejimlerdeki oylamalarda ortaya çıkar. Yüzde 82 ile Anayasa kabul edilir, devlet başkanı seçilir. Ama demokratik rejimde bu kararlılık oluşmuşsa ve Meclis bunu sonuçlandıramıyorsa, işte o zaman büyük kriz vardır’’ dedi.

Baykal, bugünkü oylamada CHP olarak halkın bu talebinin bayraktarlığını yapacaklarını belirterek, ‘‘Biz sonuna kadar görevimizi yapacağız. Belki Anayasa değişikliği için belli bir sayıya ulaşılması durumunda referandum yapılacak. Halkın yüzde 78.6'sı referandum yapılmalı diyor’’ diye konuştu.

SUSURLUK'UN YANSIMASI

Baykal, son zamanlarda önemli davalarda hâkimlerin çekilmeleri, Van'da futbol maçında meydana gelen olay, Balıkesir'de bir saldırganın sokak ortasında öldürülmesi gibi olayların, hep Susurluk olayının yansımaları olduğunu söyledi. Bu hükümetin de Refahyol gibi Susurluk'a teslim olma eğilimine girdiğini savunan Baykal, ‘‘Güç olduğunu biliyoruz, ama bunu aydınlatmak 1919'da Samsun'a çıkıp, hilafeti yıkıp, çağdaş devlet oluşturmaktan daha mı güç? Düzenli orduyu kurmaktan daha mı güç?’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!