Millet Mektepleri'nden internet çağına

Güncelleme Tarihi:

Millet Mekteplerinden internet çağına
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2012 14:16

Türkiye Cumhuriyeti, kurulduktan kısa süre sonra büyük bir okuma yazma seferberliğine girişti. O günlerde en önemli mesele çok düşük olan okur-yazar nüfus oranını arttırmaktı. Bu amaçla kurulan Millet Mektepleri'ne her yaştan vatandaş, kadın erkek demeden büyük ilgi gösterdi. Millet Mektepleri'nden 80 yıl sonra ajanslara düşen haber dünyanın ve Türkiye'nin geldiği noktayı gösteriyor. Bugün ise ev kadınları, teyzeler, nineneler açılan internete giriş kuırslarına akın ediyor. Amaç eskisiyle aynı: Çağı yakalamak...

TTNET Kurumsal İletişim Direktörü Lebin Ebru Çokişler, yaptığı açıklamada, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın himayesinde “İnternetle Hayat Kolay” sloganıyla başlattıkları sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde pilot bölge olarak seçilen İzmir'de daha önce internet eğitimi almamış 12 yaş üzerindeki vatandaşlara ücretsiz eğitim vermek üzere “internet tırı” oluşturduklarını belirtti.

Tam teşekküllü internet eğitim sınıfı oluşturdukları 25 kişi kapasiteli tırda toplumun tüm kesimlerine yönelik internet eğitimine başladıklarını ifade eden Çokişler, 8 haftalık süreçte Evka-5 ve Harmandalı semtleri ile Menemen ilçesinde faaliyet gösteren tırda toplam 512 kişinin eğitim aldığını kaydetti.

Çokişler, internet tırına beklediklerinin ötesinde ilgi olduğunu belirterek, “Tır her gittiği durakta vatandaşın yoğun ilgisiyle karşılaştı. Tıra ve muhtarlıklara giderek internet eğitimi almak istediklerini belirten vatandaşlar, belirlenen ders programlarını takip ettiler. Başarıyla bitirenlere sertifikalarını verdik. Yoğun ilgi nedeniyle her durakta iki hafta kalması beklenen tırın programı uzatıldı. Yoğun talep alınan merkezlere tekrar gitmeyi planlıyoruz” dedi.

Millet Mekteplerinden internet çağına


“İnternetin önemine bir kez daha tanık olduk”

Katılımcılardan edinilen bilgiye göre, insanların internet kullanıcısı olmayı en çok hastane randevusu alabilmek, bankacılık işlemleri yapabilmek, yakınlarıyla görüntülü olarak görüşebilmek ve internet üzerinden alışveriş yapabilmek için istediklerini belirten Çokişler, şunları söyledi:

“İnternet tırında eğitim alanların 215'i çocuk, 169'u kadın, 128'i ise erkeklerden oluştu. Ev hanımlarının tahmin ettiğimizin üzerinde ilgisi oldu. İnternetin insanlar için ne kadar önemli olduğuna bir kez daha tanıklık ettik. Birçok kadın, evinde bilgisayar olmasına rağmen kimsenin kendilerini eğitmediğini, 'bozarsın' diyerek bilgisayardan uzak tutulduklarını belirterek, internet tırında aldıkları eğitimle kendilerine güvenlerinin arttığını söyledi. Birçok kişi internetin sunduğu imkanları duysa da bunları kullanmaya kendisini uzak hissediyordu. İnternete ulaşmanın zor olmadığını onlara gösterdik. Aldığı eğitim sonrası kimsenin yardımı olmadan internete giren bir kadının gözyaşlarını tutamadığına şahit olduk. Ev hanımları için internet sanılandan çok daha fazla önem taşıyor.”

Çokişler, internet eğitimi alan kadınların sosyal paylaşım sitelerinde gruplar oluşturmaya ve yemek tarifleri, el sanatlarına yönelik paylaşımlarda bulunmaya başladığını belirterek, ev hanımlarını e-ticaret için teşvik ettiklerini söyledi.
İnternet tırı projesinin kendileri için de öğretici olduğunu, toplumun  çeşitli kesimlerine internet ve bilgisayarın nasıl öğretileceği konusunda önemli  verilere ulaştıklarını kaydeden Çokişler, bu bilgileri değerlendirerek daha geniş kapsamlı bir eğitim programı oluşturmayı düşündüklerini ifade etti.

Torunlarıyla görüntülü konuşmak için 72 yaşında eğitim aldı

Tırda 72 yaşında internet kullanımı için eğitim alan 4 çocuk ve 7 torun sahibi Mukaddes Sezer, torunlarıyla bilgisayarda görüntülü konuşabilmek için başvuruda bulunduğunu söyledi.

Eğitimini başarıyla tamamladığını, internetten yararlanır hale geldiğini belirten Sezer, “Çevremde birçok kadına örnek oldum. Tüm arkadaşlarım internet tırında eğitim aldı. Bazı arkadaşlarım evine bilgisayar alıp kendisini geliştirmeye başladı. Birkaç arkadaşımla internet üzerinden oya, dantel gibi el işlerinin satışını yapabileceğimiz bir site kurmayı düşünüyoruz” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!