Milenyuma en hızlı Vatikan girdi

Güncelleme Tarihi:

Milenyuma en hızlı Vatikan girdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Vatikan milenyumla beraber en hareketli ve skandallı günlerine girdi.

Roma Katolik Kilisesi için 2000 yılı sadece yeni bir milenyumun değil, aynı zamanda kutsal bir yılın başlangıcı. 30 milyon hacının Roma'yı ziyaret etmesi beklenirken; Vatikan, Luigi Marinelli isimli bir monsenyörün yazdığı aşk, seks ve para skandallarının konu aldığı bir kitapla karışmış durumda... Ve tüm bunların yanında Papa John Paul II'in yerini kimin alacağı tartışılıyor.

Monsenyör Luigi Marinelli, uzun yıllar Vatikan'da hizmet verdikten sonra sakin bir emeklilik dönemine başlamak için sabırsızlanıyordu. Yaşlılar evinde ayinlere katılacak; gelen mektupları okuyup onları cevaplandıracak ve St. Peter Kilisesi'ne bakan evinin yanıbaşındaki arazisiyle ilgilenecekti. Ancak 72 yaşındaki emekli Monsenyör ‘‘Vatikan'da Rüzgar Gibi Geçti’’ isimli olay yaratan kitabının yayınlandığı günden beri büyük bir skandalın kahramanı oldu. Vatikan'ın sınırları içindeki güç oyunlarını, cinsel skandalları ve máli dalavereleri açıklayan kitap kilise çevresinde şok etkisi yarattı. Kitap ‘‘Bestseller’’ listelerini zorlarken, Vatikan, kitabı yasaklatmaya çalıştı. Ancak baskı başarısız olurken; kitap Roma'daki kitapçılarda tükendi ve yayıncılar yeni baskıları yayınlanmaya başladı bile.

PİŞMAN DEĞİLİM

Diğer taraftan, Monsenyor Marinelli, hıristiyan dünyasında ihanet vakalarını inceleyen Rota Romana Mahkemesi'ne sevkedildi ve papazlık ünvanının geri alınması tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Marinelli, şimdilerde yaptıklarından hiç pişmanlık duymadığını söylüyor ve kitabını savunuyor: ‘‘Bu kitap, Katolik Kilisesi aleyhine yazılmış bir eser değil. Kilise'ye duyulan sevginin bir göstergesi. Onların işleri düzeltmeleri, çürümüşlüğü ortadan kaldırmaları için bir fırsat, bir uyarı...’’

Kitabın ön kapağında parlak kırmızı harflerle yazılmış olan ibare, kitabın amacını açık açık ortaya koyuyor: ‘‘Kilise, papazlarının ihanetleri ve aldatmaları için İsa'dan bağışlanmayı istemeli, özellikle de dini basamakların en üstündeki yetkililer...’’

Kitap piyasaya ilk çıktığında, I Millenari takma daha doğrusu kısaltma adıyla yayımlanmıştı. Ancak söylentilere göre Marinelli, bu kitabı yazanlar arasında adını gizlemeyen tek kişi. Öyle ki, dedikodulara göre işe karışmış dört Vatikan papazı daha var ve bunlardan biri de Polonya asıllı. Her ne kadar bu papazların isimleri açıklanmasa da Vatikan'da onların kim olduğunun bilindiği söyleniyor.

SKANDAL YAZARI

Bazı kişiler Marinelli'yi dedikoduculukla, skandal yaratıcısı olmakla suçlarken o, kitapta anlatılanların hepsinin doğru olduğunu belirtiyor: ‘‘Dostlarımdan ve temas kurduğum bazı kişilerden yardım gördüm ve Vatikan'da çalışanlar genelde bu kitabı onaylıyorlar. Piskoposların ve kardinallerin yüzde sekseni, gerçek din adamları. Ama geri kalan yüzde yirminin gözlerini hırs bürümüş; onlar her şeyi yaparlar. İşte asıl problem bu. Cinsel ve máli ahlaksızlık da bundan kaynaklanıyor.’’

Vatikan'da ise hiç kimse kitap hakkında yorum yapmak istemiyor, buna da şaşmamak gerekiyor. Marinelli'nin kitabında yer alan suçlamalar yeterince uyarı niteliği taşıyor: Sınır tanımayan yükselme hırsı; kardinal ve piskopos seçiminde gizli metodların uygulanması; masonların Vatikan'da yüksek mevkilere getirilmeleri; Vatikan'da görevli papazları ve diğerlerini amirlerinden gelecek adaletsizliklere karşı koruyacak bir örgütün bulunmaması...

KİLİSEDE SEKS HİKAYELERİ

Katolik Kilisesi'nin dünyadaki merkezi Vatikan hakkında yazılmış bir kitapta seksten ve paradan söz edilen bölümlerin büyük ilgi görmesi kaçınılmaz. Ancak Marinelli ‘‘cinsel rezaletler sadece ana prensipleri gözler önüne sermek amacıyla açıklandı’’ diyor.

Papalığın izniyle, Vatikan'da çalışan bir Monsenyör'ün kızkardeşiyle evlenen genç papazın öyküsü de kitapta yer alan hikayelerden: Besbelli bu papaz, Vatikan'ın sırlarını bildiğini söyleyerek övünüyor olmalıydı. Bir gazetecinin bu olayı yazmaya hazırlandığı öğrenilince, papaz daha önemli bir görevle yurt dışına gönderilmişti. Ayrıca kitapta yazılanlara bakılırsa, Hindistan'dan gelen birçok papaz, Roma'daki bir manastırda kalırken sabahın karşı saatlerde, eşcinsel ilişkiyi konu alan porno filmler izliyorlardı.

Başka bir hikayede yaşlı bir Amerikalı papaz, Roma'daki yetkililere rüşvet vermiş ve piskopos olmayı başarmıştı. Piskopos 72 yaşında Amerika'da bir bölgenin yöneticisi olmuş ve kilisenin mallarını, banka kredilerine karşı ipotek ettirmişti. Öldüğü zaman da servetinin büyük bir bölümü, onun dalaverelerini bilen ve sürekli şantaj yapan gayrimeşru kızına kalmıştı. Bir başkası, bir arabada yarı çıplak bir halde başka bir adamla sevişirken polis tarafından yakalanmıştı.

Kitap, ayrıca bir sürü papaz ve psikopos hikayesinin yanı sıra katılanların yarı çıplak oldukları kara ayinlerden söz ediyor. Fakat aynı zamanda kitapta Vatikan'da sürüp giden iktidar oyunları da yer alıyor. Bir bölümde, Papa'nın sağlık durumunun elverişsizliğinden yararlanılarak yerine geçecek kişiyi seçmesinde ona baskı yapılması anlatılıyor.

Kitapta Vatikan'da sürüp giden iktidar oyunları da yer alıyor. Bir bölümde, Papa'nın sağlık durumunun elverişsizliğinden yararlanılarak yerine geçecek kişiyi seçmesinde ona baskı yapılması anlatılıyor.

MİLENYUMLA BERABER PATLAYAN SKANDAL

Kitap, geçtiğimiz yıl ortalarında Milano'da Kaos Yayınevi tarafından 7 bin nüsha olarak basılmış; yıl sonuna kadar kitapla ilgilenen olmamıştı. Aynı günlerde Marinelli'ye Vatikan'dan kitabın kopyalarını kiliseye teslim etmesi ve başka dillere tercüme edilmesini durdurması emredilince, olanlar oldu. Bir anda kitap yok satmaya başladı.

Marinelli'nin Kilise Mahkemesi tarafından ihanet suçuyla yargılanacağı açıklanınca olay iyice büyüdü. Davayı, ölmüş olan bir piskoposun yeğeni açacaktı. Yeğen, adı açıklanmayan akrabasının adına leke sürüldüğünü iddia ediyordu. Bundan sonra, Vatikan hiç kimsenin düşüncelerini açıklama özgürlüğüne kısıtlama getirilmediğini, ancak teşhir edildiklerini ileri süren kişilerin haklarını korumayı amaçladığını açıkladı.

Kitabın İspanya ve Almanya'da yayın hakkı satıldı. İngilizlerle görüşmeler sürüyor. Kaos Edizioni Yayınevi 100 bin baskı talebi aldı.

Bu kitaba karşı aşırı derecede hassasiyet gösterilmesinin milenyum hazırlıklarıyla ilişkili olduğu düşünülüyor. Çünkü Roma Katolik Kilisesi için 2000 yılı, sadece yeni bir milenyumun başlangıcı değil, aynı zamanda kutsal bir yılın başlangıcı. Bu dönemde 30 milyon hacının Roma'yı ziyaret etmesi bekleniyor. Papa, resmen Yahudilerin bağışlanması için çağrıda bulundu ve Vatikan'ın da engizisyon kurbanlarını affetmesi bekleniyor. Kilise, suçları bağışlamaya hazırlanırken, eleştirilere karşı da daha duyarlı olmaya başladı. Bu kitabın yayımlanması, Vatikan'ın itibarını sarsan bir dizi olayın sonuncusu.

Hiç kuşkusuz Vatikan, kutsal yıl kutlamalarına başlarken herşeyin unutulacağını umud ediyor. Ancak yayımcılar, kitabın devamın devamını yayınlamaktan söz etmeye şimdiden başladılar.

Papa adayları!

FrancIs ArInze

(67 yaşında)

Vatikan'da Konsül Başkanı olan Arinze, Nijerya doğumlu. Eğer seçilirse 15. yüzyıldan beri ilk siyah papa olacak. Kısırlaştırma, kürtaj ve kadın papazlara kesinlikle karşı.

Carlo MarIa MartInI

(72 yaşında)

Milano Başpiskoposu, Cizvit. Halen şimdiki Papa John Paul II ile benzerlikler taşıyor. Zaten onun da favorisi durumunda. Ama Papa olmak için çok yaşlı, fazla liberal bulunuyor.

ChrIstoph Schonborn

(54 yaşında)

Viyana Başpiskoposu. Kardinal olmak için oldukça, papa olmak için inanılmaz genç kabul ediliyor. Dominikan. Ancak liberallerle muhafazakarların tam ortasında duruyor...

MIloslav Vlk

(67 yaşında)

Prag Başpiskoposu. Vlk, komünist günlerin kahramanı ve yaş olarak ideal görülüyor. Ama üst üste iki Slav Papa, zor...

DIonIgI TettamanzI

(65 yaşında)

Cenova Başpiskoposu ve İtalyan piskoposlarının başkan yardımcısı. Yenilikçi bakışa açık olmasına rağmen geleneksel düşünceleriyle tanınıyor.

DarIo C. Hoyos

(70 yaşında)

Bir Kolombiyalı olarak Latin Amerikalı favori aday. Ancak politik tutumu uygun bulunsa da liberal teoloji karşısındaki aşırı muhafazakar tutumu kazanmak için onu fazla sağda bırakıyor.

CardInal Thomas WInnIng

(74 yaşında)

Glasgow Başpiskoposu. Tek şansı İngiliz adalarının tek aktif Kardinali olmasında. İskoçya ve İngiltere'de önemli bir figür ve akıcı İtalyanca'sı da bir avantaj kabul ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!