Midyat’taki şarap fabrikasına engel iddiası

Güncelleme Tarihi:

Midyat’taki şarap fabrikasına engel iddiası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2009 17:29

MARDİN’in Midyat İlçesi'nde Süryani iş adamları Yuhanna Aktaş ile Jakop Gabriel tarafından 2 ay önce yapımına başlanan şarap fabrikası inşaatı, yol, su ve elektrik sıkıntısı yüzünden aksıyor.

Süryanice ‘Barış’ anlamına gelen ‘Shilluh’ markasıyla Süryani şaraplarını tekrar dünya pazarına taşımayı amaçladıklarını belirten Yuhanna Aktaş, sorunlarını bir mektupla Başbakan'a bile iletmelerine rağmen bir çözüm bulunamadığını söyledi. Aktaş, “Fabrikamızı yaptığımız arazi Belediye’nin imar planı içinde. Belediye’nin buraya yol yapması ve su getirmesi gerekiyor. Bu yıl sonunda fabrikamızı bitirip üretime geçmeyi planlıyorduk ama, bu sorunlar yüzünden bunu gerçekleştiremeyeceğiz. Birileri sanki bu fabrikanın bitmesini istemiyor” dedi.

Mardin’in Midyat İlçesi'nde şarap üretmek için Süryani işadamları Yuhanna Aktaş ile Jakop Gabriel girişimde bulundu. İki ay önce ilçeye 2 kilometre mesafede bulunan ve belediyenin mevzi imar planında yer alan 10 dönümlük hazine arazisini 49 yıllığına kiralayan Süryani iş adamları, Süryanice’de ‘Barış’ anlamına gelen ‘Shilluh’ markasıyla şarap üretip piyasaya sunmak için fabrikanın yapımına başladı. Bu yıl sonuna kadar fabrikayı bitirip, geleneksel yöntemlerle şarap üreterek pazarlamayı hedefleyen iş adamları Yuhanna Aktaş ile Jakop Gabriel’in bu amacına yol, su ve elektrik sorunları engel oldu. Şarap fabrikası tamamlandığında ilk etapta 20 kişiyi istihdam edeceklerini belirten iş adamı Yuhanna Aktaş, nakliye ve üzüm bağlarında çalışacak insan sayısıyla bu rakamın giderek artacağını söyledi. Fabrikada yılda 150 bin litre şarap üretmeyi hedeflediklerini kaydeden Aktaş, fabrikanın yaklaşık bir milyon TL’ye mal olacağını söyledi. Fabrikayı Midyat mimarisine uygun olarak Kalker taşıyla yaptıklarını anlatan Yuhanna Aktaş, tesislerinde şarap üretiminin, 5 bin yıllık geleneğe bağlı kalınarak organik bir şekilde yapılacağını, tesislerin yanındaki dağın yontularak mağaralar açılacağını ve doğal şarap mahzenleri oluşturulacağını söyledi.

‘SANKİ BİRİLERİ İSTEMİYOR’

Şarap fabrikasının inşaatını sürdürürken önlerine çıkan en büyük engelin yol, su ve elektrik olduğuna dikkati çeken işadamı Yuhanna Aktaş, inşaat çalışması süresince ihtiyaçları olan suyu tankerlerle taşıdıklarını, elektrik ihtiyaçlarını da jeneratörlerle gidermeye çalıştıklarını kaydetti. Sorunlarının çözümü önce Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Mardin Valiliği ve Mardin Özel İdare Müdürlüğü'ne defalarca başvurduklarını kaydeden Yuhanna Aktaş, son olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sorunlarını içeren mektup gönderdiklerini ancak bundan da bir sonuç alamadıklarını söyledi. Aktaş, şarap fabrikasının yapımını adeta birilerinin istemediğini ve bu nedenle önlerine engeller çıkarıldığını iddia etti.

BAŞBAKAN'A ÇAĞRI

Eski hükümetlerin yanlış politikaları yüzünden yurt dışına sermayeleriyle göç eden Süryani vatandaşların, AKP iktidarının reformları sayesinde bir kısmının geri döndüğünü dile getiren Yuhanna Aktaş şöyle konuştu:
“Süryaniler olarak bu ülkede birinci sınıf vatandaş olarak bizler de bölgemizde yatırım yapabileceğimizi kanıtlamak, Türkiye’ye geri dönmek isteyen insanımızı cesaretlendirmek ve umutlandırmak için bu yatırımı çok önemsiyoruz. Ülkemizin Başbakanı olarak bu ülkede yapılan yatırımları sürekli desteklemekte ve bölge insanımızı bu tür yatırımlar için teşvik etmek için özel çabalar sarf etmektesiniz. Bu anlamda Şarap fabrikasının yapımının engellenmesi bölgemiz, ilimiz ve soydaşlarımız açısından büyük bir kayıp olacaktır” dedi

BELEDİYE: BAŞVURU YOK

DP'li Midyat Belediyesi Fen işleri Müdürü Şükrü Çelebi, şarap fabrikası sahipleri tarafından şu ana kadar kendilerine herhangi bir başvuruda bulunulmadığını belirterek, “Başvuru yapılması halinde, şartlar değerlendirilip, gerekirse hizmet götürürüz” dedi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!