Microsoft, Windows'un kaynak kodlarından bir kısmını açacak

Güncelleme Tarihi:

Microsoft, Windowsun kaynak kodlarından bir kısmını açacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2006 18:53

Rekabet kurallarını ihlal ettiği için AB Komisyonu ile başı dertte olan yazılım devi Microsoft, Windows işletim sisteminin kaynak kodlarından bir kısmını “lisanslı” hale getireceğini bildirdi.

Microsoft'un yasal işlerden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Brad Smith, düzenlediği basın toplantısında, “Windows kaynak kodlarını da lisanslı yapacağız. Bu, program yazmak isteyen herkesin kodlara ulaşabilmesi anlamına geliyor. Umarım AB Komisyonu, yeni önerimizi göz önünde bulundurarak bir karar alır” dedi.
Kaynak kodlarını “lisanslı” hale getirmek zorunda olmadıklarını vurgulayan Smith, “Windows sunucu işletim sisteminin DNA'sı olan kaynak kodlarını bugüne kadar bazı müşterilerimize ve hükümetlere sunmuştuk. Fakat rakiplerimize açmamıştık” şeklinde konuştu.

Bu kararla Microsoft ile rekabet içinde olan yazılım şirketleri, Windows işletim sistemine uyumlu ofis, medya player ve web (internet) tarayıcısı türü programlar geliştirebilecek. AB Komisyonu aralık ayında yaptığı açıklamada, rekabet kurallarını ihlal etmemesi için Microsoft'a 25 ocak tarihine kadar süre tanıdığını bildirmiş, daha sonra bu süreyi 15 şubata kadar uzatmıştı.

Komisyon tarafından Microsoft'a gönderilen ve başlangıç tarihi 15 aralık olarak belirlenen iddianame belgesinde, pazar hakimiyetinin olduğu programlarda bazı yazılım bilgilerini paylaşması ve video oynatıcılarına benzer entegre programların (Windows ve server programlarıyla) birlikte çalışabilmesine mantıklı bir süre içinde olanak sağlanması isteniyordu.

Microsoft, bu sürede istenilen şartları karşılayamaması halinde, günlük 2 milyon avro para cezasına çarptırılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!