MHP'li Vural: Dinleme olayını ancak devlet çözer

Güncelleme Tarihi:

MHPli Vural: Dinleme olayını ancak devlet çözer
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2008 14:41

CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın makam odasının dinlendiği iddialarıyla başlayan telekulak tartışmaları devam ederken MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “bu işi ancak devlet çözer” dedi.

Meclis’te gazetecilerin, telekulak iddialarına ve AKP tarafından verilen araştırma önergesine ilişkin sorularını yanıtlayan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, dinleme olaylarının “korku devleti” oluşturma çabasının yolu olduğunu belirten Vural, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 20 Mayıs’ta yaptığı Meclis grup konuşmasında dinleme konusuna dikkat çektiğini ancak hükümetin “kılının kıpırdamadığı”nı söyledi. Dinlemeyle ilgili bugüne kadar pek çok kaset yayınlandığını, haber yapıldığını belirten Vural, “hükümet bu konuda hangi adamı attı?” diye sordu. Devlet kurumlarının, herkesin kurumları olduğunu, Türkiye’nin bir parti devleti olmadığını vurgulayan Vural, muhalefetin dinlendiğine yönelik iddialarına AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’ın yanıt vermesini ise eleştirdi. Dinleme iddiaları konusunda bir partinin devreye girmesini doğru bulmadıklarını söyleyen Vural, şöyle konuştu:

“Hepimiz emin olmalıyız. Haberleşmemizi ve iletişim özgürlüğümüzü kullandığımız konusunda emin kılınmamız gerekir. MHP olarak Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasının faydalı ve gerekli olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu mekanizma işi örtmek için değil, açığa çıkarmak için kurulmalı. AKP’nin verdiği araştırma önergesi bu iddiaların açığa çıkarılmasına yaramalı. Bu araştırma komisyonunun bağımsız çalışmasını temin etmek gerekiyor. Bu konu bir parti meselesi değil, özgürlük meselesi. Kim dinliyor, nasıl dinliyor. Bunların açığa çıkartılması lazım.”

Hükümetin verdiği önergeyle kurulması planlanan araştırma komisyonunun iddiaların üstünü örtmek için mi kurulduğu yönünde kuşku ve endişelerinin olduğunu ifade eden Vural, “bu işin sorumlusu hükümet, hükümetin sorumlu olduğu bir durumda araştırmaların hangi noktaya gideceğini merak ediyoruz” diye konuştu. MHP olarak iddialarla ilgili bir araştırma önergesi hazırladıklarını ancak ilk adımı hükümetten beklediklerini söyleyen Oktay Vural, “Araştırma

komisyonlarının yetkisi sınırlı. Soruşturma yapamazlar, bilgi edinirler. Sorunun kaynağı dinleme değil, iktidarın yönetim anlayışıdır. Siyasal iktidar, baskı ve yıldırmayı ve çarpıtmayı temel bir araç olarak kullanmıştır. Bu olduğu müddetçe dinleme konusunda güven duymamız mümkün değil, güvensizliğimiz devam ediyor. Meclis araştırma ve soruşturma komisyonlarının bağımsız çalışmasını sağlayacak bir ortam oluşturulmalı. Böyle bir ortam söz konusu değil. Bu işi devlet çözer, bilgiler, belgeler oradadır.” diye konuştu.

BABACAN’A TEPKİ

Vural, gazetecilerin soruları üzerine Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın “Müslümanların dini özgürlükleri”konusunda sorunlar yaşadığına ilişkin sözlerini de değerlendirdi. Vural, “bu millete hakarettir, utanç vericidir. Babacan’ın Türk milletinden özür dilemesi gerekir.”dedi. Babacan’a “Sen kimsin, sen kendini ne zannediyorsun” diye seslenen Vural, dini özgürlükler konusunda hangi alanda sıkıntı olduğunu Babacan’ın açıklaması gerektiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!