MHP'den ‘uzlaşırız’ sinyali

Güncelleme Tarihi:

MHPden ‘uzlaşırız’ sinyali
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Pişmanlık Yasası'na karşı olduğunu daha önce açıklayan MHP yönetimi, DSP'nin önereceği sınırlı af hazırlıkları için ‘‘Uzlaşma taraftarıyız. Düzenleme yapılabilir’’ mesajı verdi.

Koalisyon ortağı MHP, DSP'li Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün hazırlıklarını yaptıklarını açıkladığı ‘sınırlı af’ için ‘uzlaşırız’ imasında bulundu. MHP Grup Başkanvekili Ömer İzgi, ‘‘Biz Pişmanlık Yasası'na dahi sıcak bakmıyorduk. Ancak uzlaşma taraftarı olduğumuz için bunda düzenleme yaparak getirilmesine sıcak bakmaya başladık’’ dedi.

Adalet Bakanlığı'ndaki çalışma hakkında bilgi sahibi olmadıklarını da vurgulayan İzgi Hürriyet'e şunları söyledi:

‘‘Adalet Bakanı Türk'ün açıklamalarını basından takip ediyorum. Sanırım DSP azınlık hükümetinde hazırlanan af tasarısından söz ediyor. Belki eskisine bir çeki düzen verip yeniden getirmek istiyorlar. Azınlık hükümeti döneminde gelen teklif adam öldürenleri, ırza geçenleri kapsam dışı bırakıyordu. Ancak ne getireceğini bilmiyorum. Ancak siyasal suçlarla ilgili olarak hazırlanan bir de Pişmanlık Yasası var. Biz buna hükümet olmadan önce sıcak bakmıyorduk. Dağ kadrolarını yönlendiren, örgütler kuran, çocukları kadınları öldürüp, yakıp yıkanların kapsam dışına çıkarılması gerektiğini hep vurguluyoruz. Diyelim ki bir terörist yakalanıyor, örgüt hakkında birçok şey biliyor. Önemsiz birkaç olayı anlatıp pişmanlıktan yararlanıp dışarı çıkıyor, sonra gidip yeniden örgüte katılıyor. Onun için Pişmanlık Yasasında geniş düzenleme istedik.’’

APO'YA TAVİZ YOK

Pişmanlık Yasası ile ilgili çalışmanın sürdüğünü, bu konuda uzlaşmacı tavır sergilediklerini de söyleyen İzgi, ‘‘Biz düşüncemize aykırı diye bir hareket içinde olmayız, koalisyonda uzlaşmayı yakalamaya çalışırız’’ dedi. 1980 öncesi Ecevit hükümeti döneminde bir affın çıkarıldığını da hatırlatan İzgi, şöyle dedi:

‘‘Biz işin özüne bakarız. Çıkmalı mı, çıkmamalı mı yönünde bir tavır sergilemek yerine, vekili olduğumuz milletimiz ne düşünüyor onun görüşlerine önem veririz. Nitekim Öcalan'ın idam kararının Meclis'e gelmesi halinde onay vereceğimizi de milletten gelen tazyik sonucu açıkladık.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!