MHP: Yüzde 10 barajı korunmalı

Güncelleme Tarihi:

MHP: Yüzde 10 barajı korunmalı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2001 16:15

MHP, Seçim Kanunu'nun korunmasını isterken, Siyasi Partiler Kanunu'nun değiştirilmesi yönündeki çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmada, yüzde 10 seçim barajının korunması gerektiği, ititfaklar, tercihli oy, dar bölge seçim sisteminin sakıncaları anlatılıyor.

Haberin Devamı

MHP Genel Merkezi, DYP'nin ve ANAP İzmir Milletvekili Işın Çelebi ve değişik partilere mensup milletvekilleri ile bağımsız milletvekillerinin verdiği Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören yasa değişikliği tekliflerini incelemeye aldı.

Oturmuş bir sistem olması nedeniyle Seçim Kanunu'nun değiştirilmesine sıcak bakmayan MHP'in çalışmasında, ''ülke birliğini bozmamak ve çok partili koalisyonların önüne geçmek'' için yüzde 10 seçim barajının korunması gerektiği belirtiliyor.

Çalışmada, her partinin kendi gücüyle milletin karşısına çıkması gerektiği bu nedenle seçim ittifaklarına karşı olunduğu ifade ediliyor.

Daha önce sakıncaların görünmesi, rant kavgasını körüklemesi, Türkiye gerçeklerine uymaması gerekçesiyle tercihli oya da sıcak bakılmadığı kaydedilen çalışmada, dar bölge seçim sisteminin de sakıncaları sıralanıyor.

Haberin Devamı

Seçim harcamalarının şeffaflaşması, genişletiliş ve hakim huzurunda ön seçimin yapılması gerektiği vurgulanıyor.

MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse, Partilerarası Uzlaşma Komisyonu'nun, 14 maddelik anayasa değişikliğini görüştüğünü anımsatarak, bu tamamlandıktan sonra alt komisyon oluşturulup, Seçim ve Siyasi Partiler Kanunu'ndaki değişikliklerin görüşülebileceğini söyledi.

Henüz diğer partilerden teklif gelmediğini ifade eden Köse, ''Nerelerde uzlaşılabilir buna bakacağız, götürebildiğimiz yere kadar götüreceğiz'' dedi.

Köse, değişiklik tekliflerinin görüşülmesini, gelecek yılın başında olabileceğini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!