MHP: ANAP'ın değil Koalisyonun raporu

Güncelleme Tarihi:

MHP: ANAPın değil Koalisyonun raporu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2001 13:08

MHP'li Köse, ANAP'ın açıkladığı önlemler paketinin, üç liderin mutabakat sağladığı bir rapor olduğunu belirterek, ''ANAP'ın amblemi altında yayınlanan bir belgeyse, bu adaba da, edebe de aykırıdır'' dedi. Daha diplomatik bir üslubu tercih eden Yahnici ise, ''Bir siyasi partinin (bizim tedbir paketimiz) diye dün açıkladığı tedbirler ile hükümete ait paket arasında benzerlikler, aynı ifadeler söz konusudur'' dedi.

Haberin Devamı

MHP'nin Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ve milletvekilleri ile Genel Başkan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin başkanlığında, Kızılcahamam Patalya Otel'de yaptığı iki günlük toplantı sona erdi.

Yahnici, toplantının ardından Grup Başkanvekilleri İsmail Köse ve Mehmet Şandır ile ortak basın toplantısı düzenledi.

YAHNİCİ ANAP YERİNE 'BİR SİYASİ PARTİ' DEDİ

Toplantıda, ekonomik krizi ve mali piyasaları da ele aldıklarını bildiren Yahnici, şunları kaydetti:
''Hükümet, liderler zirvesinden başlayarak, ancak tarihi bundan 15-20 gün öncesini bulmak suretiyle tasarruf sağlayıcı, giderleri azaltıcı, gelirleri artırıcı tedbirler paketini görüşmektedir. Bu paket öncelikle liderler arasında, sonra hükümet arasında görüşülmüştür. Pazartesi günü itibariyle gerek liderler düzeyinde gerek Bakanlar Kurulu'nda aynı konu görüşülmeye devam edecektir.

Haberin Devamı

Bu arada bir siyasi partimizin, özellikle aynı konu için yani tasarruf tedbirlerini, gelir artırıcı tedbirlerin sağlanması, mali piyasaların düzenlenmesi ekonomik krizden kurtulma çarelerini arayıcı nitelikteki bir çalışmayı, bir siyasi partinin tek başına yapmış olduğu bir çalışma şeklindeki takdimi, çok haklı bulmadığımızı ifade etmek istiyoruz. Böyle bir çalışma, ancak siyasi partilerin yapmış olduğu çalışmalar olarak liderlere, liderler aracılığıyla hükümete götürülecek dokümanlardır. Bütün bu konuların değerlendirileceği tek yer hükümettir, liderlerin ortak tavırlarıdır. Nitekim yapılan da budur. Bu, 15-20 günü bulan bir çalışmadır, 1-2 günlük bir çalışma değildir.

Bir siyasi partinin (bizim tedbir paketimiz) diye, dün açıkladığı tedbirlerle basın tarafından hükümete ait tedbirler olarak dile getirilen paket arasında benzerlikler, aynı ifadeler söz konusudur. Ortada hükümet, liderler tarafından başlatılmış bir çalışma vardır. Herhangi bir siyasi partinin, özellikle kendi yaptığı çalışmayı, hükümete, hükümetin de ötesinde bir çalışma olarak sunma gibi bir hadise mevcut değildir.''

ANAP KENDİNİ GÖZDEN GEÇİRMELİ

Yahnici, ''ANAP'tan, (güven oylamasına gidilsin) önerisi geldi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna ise şu yanıtı verdi:

Haberin Devamı

''O zaman hükümet için gensoru versinler. Böyle şey olur mu? Hükümetin içindeki bir siyasi parti, böyle bir söz söylüyorsa bu söz abesle iştigaldir. Söylenmediği halde ortaya çıkıyorsa o da abesle iştigaldir. Böyle bir şeyin söylenmiş olduğunu tahmin bile etmiyorum. O zaman, ANAP ya da ANAP sözcüsü kendilerini gözden geçirmek zorundadırlar.''

Grup Başkanvekili İsmail Köse ise toplantının sürdüğü saatlerde verilen bir arada ANAP'ın açıkladığı önlemler paketine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ANAP'ın hazırladığı raporun ''kendinden menkul'' olmadığını ifade eden Köse, bunun, koalisyonu oluşturan üç genel başkanın biraraya gelerek üzerinde mutabakat sağladığı bir rapor olduğunu söyledi. ANAP'ın rapor diye sunduğu belgede, 57. Hükümet'in programının da yer aldığını öne süren Köse, bunun, ANAP'ın raporu olarak sunulmasının ''Fevkalade yanlış'' olduğunu savundu.

Haberin Devamı

KOALİSYON ADABINA AYKIRI

Köse, bir gazetecinin ''ANAP'ın hazırladığı siyasi önlemler raporunda DSP, MHP ve Başbakan Bülent Ecevit'e ilişkin bazı olumsuz görüşler yer aldığını'' belirterek, bu konudaki değerlendirmesini sorması üzerine, ''koalisyon adabı ve edebinin, bunları ne söylemeye ne de hazırlamaya müsait olduğunu'' söyledi.

Köse, koalisyon hükümeti olmanın bağlayıcı kuralları bulunduğunu, bunun ise hükümet programı olduğunu kaydederek, ''Siz böyle bir programı bırakıyorsunuz, önce Başbakan'a 'evet' diyorsunuz, dışarı çıkınca 'program tatmin edici değil, başarıya ulaşılmadı' diyorsunuz, bunu kabul etmek mümkün değil'' diye konuştu.

Kendi üsluplarının farklı olduğunu, aynı üslupla cevap vermelerinin inançlarına ters düştüğünü vurgulayan Köse, ''ANAP'ın amblemi altında yayınlanan bir belgeyse bu, adaba da, edebe de aykırıdır'' dedi.




 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!