MHP anahtar parti

Güncelleme Tarihi:

MHP anahtar parti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

MHP Lideri Devlet Bahçeli, partisinin seçimler öncesi muhtemel ittifaklar ve seçimler sonrası kurulacak muhtemel koalisyonlar için ‘‘anahtar parti’’ konumuna geldiğini söyledi. Bahçeli, şu an için hiçbir partiyle ittifak yapmayı düşünmediklerini belirtti. Bahçeli, kendilerini ‘‘ülkücü mafya’’ diye isimlendirenlerden ve cumhuriyetin temel ilkelerini değiştirmek isteyenlerden çok rahatsızlık duyduklarını söyledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Hürriyet Ankara Bürosu'nu ziyaretinde, sorularımızı şöyle yanıtladı:

Bazı çevrelerde MHP'nin DYP ile ittifakına az çok kesin gözle bakılıyor. Seçimde ittifak yapacak mısınız?

Şu ana kadar ne DYP, ne de ANAP'ın herhangi bir yetkilisiyle doğrudan ya da dolaylı olarak ittifak konusunu konuşmuz değiliz. Ancak DYP bazı çevrelerde, ‘Genel Başkanımız Tansu Çiller MHP ile temasa geçti. İttifak için anlaştık’ diye sözler yayıyorlar.

ANAP'lılar ise ‘Sizinkiler DYP ile anlaştı’ diye bizim tabanımızda karşı bir propagandaya, suçlamaya başladılar. Bizimkiler bundan rahatsız oluyor. Bize ‘ittifak yapmaya mecbursunuz’ diyenler de var. Ancak kendi camiamız MHP'nin hiçbir parti ile ittifaka girmesini istemiyor. Şu anda düşünmüyoruz. Ancak zaman ne getirir bilemiyorum.

Bu spekülasyonlarda şu husus da rol oynuyor: Basın ve siyasi çevreler de şu an bir seçim olsa hiçbir partinin tek başına iktidara gelemeyeceğini görüyor. ANAP ve DYP de tek başına iktidar olamayacağına göre MHP'yi kilit parti konumuna getiriyorlar. MHP'nin oylarını hangisine eklerlerse, o ittifakın iktidar olabileceğini düşünüyorlar.

Sizce de MHP kilit parti oldu mu?

Yaptırdığımız bir kamuoyu araştırması bizim açımızdan önemli bir tablo ortaya çıkardı. Türkiye çapında 8 bin denek kullandık. MHP'nin oy oranı kararsızlar dağıtıldığında yüzde 13.9'a çıkıyor. Bu oranla MHP olarak biz dördüncü partiyiz. Birinci, yüzde 21 ile FP. Onu ANAP ve üçüncü parti olarak DYP izliyor. Beşinci DSP, altıncı ise CHP. Bu aritmetiğe göre iktidar için kilit ittifaklardan geçiyor. Bu orana bakıldığında biz iktidar ortağıyız.

HANGİ İTTİFAK?

Seçim ittifaklarına bakışınız nedir?

Partiler tüzel kişiliğini koruyarak seçime gitmeli. İttifak yapan partiler ortak seçim bildirgesi çıkarmalı ve listede ortak bir alanda gösterilmeli. Eğer bu ittifakı tercih ediyorsanız listede ortak olarak gösterilen alana mührü basın denilmeli.

Seçimden sonra yeni Meclis'te MHP iktidar denkleminin unsuru olacak mı?

MHP'nin hedefi seçimlerde milletvekili sayısını maksimize etmektir. Bunun iktidara kadar gideceğine inanıyoruz. Parti yönetiminde de eşzamanlı güç uyguluyoruz. Bu yoğunlaşma, bütünleşme ve milletle buluşmadır. 12 Eylül sonrasında gidenleri toparlamaya çalışıyoruz. Bu Türkiye için de çok önemli bir rakamdır. MHP'nin tek başına iktidar olmasına yetecek bir rakamdır. ANAP ve DYP içinde çok sayıda ülkücü var. Zaten bize gelmeye başladılar. Bu süreç başlamıştır.

Hangi kombinasyon içinde yer almayı tercih edersiniz. ANAP-DSP-DTP mi, yoksa FP-DYP mi?

Bizim hassasiyetlerimiz var. Bu durumda milli hassasiyetleri dikkate alırız. İlla da hükümette olmak gibi bir arzumuz da söz konusu değil. Bizim istediğimiz ilkeli, dürüst, kirlenmemiş, temiz bir siyaseti oluşturmaktır.

Bugün siyasette sizce en önemli şey nedir?

SİYASET KİRLENDİ

En önemli şey siyasi kirlenme ve yozlaşmadır. Rüşvet, suistimal ve yolsuzluk olaylarında siyasilerin adının geçmiş olmasıdır. Ben sık sık Anadolu'yu dolaşıyorum. Genellikle haber vermeden arabayı durdurup kahvelere girip vatandaşla sohbet ediyorum. Bu sohbetlerde farklı partilerden olmakla birlikte, hemen herkes siyasi krizin önemli faktörlerinden biri olarak bunları gösteriyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, beraberinde partisinin MYK üyesi Şevket Bülent Yahnici ile Hürriyet Ankara Bürosu'nu ziyaret etti. Bahçeli, Hürriyet Ankara Temsilcisi Sedat Ergin, Hürriyet yazarı Emin Çölaşan ve Temsilci Yardımcıları İsmet Solak ve Muharrem Sarıkaya'nın sorularını yanıtladı.

Her Allah diyen irticacı değil

Türkeş, kendi çizgilerini açıklarken Atatürk'ün yolu diyordu. Oysa şimdi MHP din duygularını istismar ediyor gibi bir durum ortaya çıktı. Sizin de din duygularının istismarına pirim veriyorsunuz yönünde algılama var.

Biz prim vermiyoruz. Sosyal huzur için söylüyoruz. Çok vurguladığımız konulardan biri, Türk milliyetcisiyim diyenlerin Atatürk'ü ret etmesi mümkün değil. Ancak çok fazla Atatürk'ten bahsedilen bir Türkiye yaşıyoruz. Atatürk de bu kadar fazla istismar edilmemeli. Belki hergün söylemediğimiz için biz böyle algılanıyoruz. Bunun için tepki olabilir. Atatürk'ün milliyetçiliğinin Türk milliyetçiliği olduğunu görüyoruz.

Sizce irtica Türkiye için ne boyutta bir tehdit?

Şu an devlet kurumları, ki bunun başında MGK var, inticai faaliyetleri en büyük tehdit olarak görüyorlar. MGK'nın ortaya koyduğu bir durum üzerinde yorum yapılmaz. Ama hangi faaliyetler irtica? Bunun somut örneklerle açıklanması gerekiyor. Milliyetçi ülkücü bir memurun görevden alınmasını nasıl açıklayacağız. İrtica adı altında bu memur görevden alınıyorsa bunu nasıl tarif edeceğiz.

İrticayı siz nasıl tarif ediyorsunuz?

Bizce cumhuriyetin temel niteliklerini ortadan kaldırmaya dönük faaliyetler dini irticadır. Türkiye'de her samimi Müslüman'ı, her Allah diyeni irtica kapsamına sokmanın anlamı yok.

Siz RP ve ardından kurulan FP'nin cumhuriyet ilkelerine sadık olduğuna inanıyor musunuz?

Öyle olsaydı RP kapatılmazdı. Öyle olsaydı Şevki Yılmaz bu sözleri söylemezdi. FP'nin de önce kendisini sorgulaması lazım.

Camilerdeki eylemler için ne diyorsunuz?

Biz teşkilatımıza talimat gönderdik. Cuma günleri cami içlerinde ve önlerinde yapılan hiçbir eyleme katılmayacaksınız dedim.

Ordunun demokratik sürece müdahalesi olduğuna inanıyor musunuz?

Evet ve doğru da bulmuyoruz. Demokraside süreçler ilgili kurumlarca yürütülmeli. Demokratik yoldan gelmiş olsa bile cumhuriyetin kabul gören temel ilkelerini değiştirmeye çalışanların karşısında da dururuz. Zaten milletimiz de buna müsaade etmez. Bu milletin çok iyi bir sağduyusu var.

İran tipi bir yönetim arzusu ile samimi Müslümanları ayırmak gerektiğini de söylüyoruz.

Ülkücü mafya MHP’yi üzüyor

Ülkücü mafya diye nitelenen kişilerin MHP ile ilişkilerine ne diyorsunuz?

Bunlar ülkücü camiayı üzüyor. Bir iki yıldır ülkü uğruna gelip mücadele veriyorlar, o kadar. Ondan sonra ayrılıp gidiyorlar. Bizimle hiçbir bağları kalmıyor. Ulvi amaçlarla yürüttüğümüz bir mücadelenin mafya gibi kavramlarla kirletilmesine razı olamayız. Mafya kimdir, MHP bu kişilerle adının çağrıştırılmasına çok üzülüyor.

Sizce mafya var mı?

Görülüyor. Kanunun yasakladığı her türlü mal ve hizmet hareketini üretmek ve yaratmak bizce mafya hareketidir.

EYLEM YASAĞI

Bir eylem sonrası MHP Şişli binasına sığınan gencin pencereden atılması olayı vardı.

O binayı kapattık. Ancak orada atlamak isteyen birinin, içeri çekilmesi olayı vardı. Oradaki yumruklama olayına bakıyorsunuz sadece. Görüntüleri bir kaç kez izlediğinizde bu daha net ortaya çıkıyor.

Daha sonra Bolu'da da bir olay oldu. Şiddet eylemleri konusunda ne diyorsunuz?

MHP ve ülkücü gençlik, hiçbir eyleme girmeme kararını almış bulunuyor. Ancak bazı olaylar oluyor. Fevri bir takım hareketlerin getirdiği bir sonuçtur bu. Bolu'daki olayda polise haber verselerdi veya bıraksalar kaçsaydı daha iyi olurdu. MHP yönetimi eylemi tercih etmiyor. Üniversiteli genç arkadaşlarımıza gergin ortamlarda okula gitmemelerini tavsiye ediyoruz.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!