MGK'ya irtica raporu

Güncelleme Tarihi:

MGKya irtica raporu
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, 27 Mart'ta yapılacak ve irtica tehlikesinin yeniden masaya yatırılacağı Milli Güvenlik Kurulu toplantısına büyük hazırlıkla gidiyor. Yılmaz, hükümetin irtica ile mücadele konusunda yaptıklarını ayrıntılarıyla sergileyen geniş çaplı bir çalışma başlattı. Bir hafta önce bürokratlarına bu konuda talimat veren Yılmaz'ın, MGK'nın asker üyelerinin irticayla mücadele konusundaki olası eleştirileri karşısındaki en büyük kozunu, Başbakanlık Müsteşarı Yaşar Yazıcıoğlu başkanlığında kurdurduğu Sivil Çalışma Grubu'nun (SÇG) çalışmaları oluşturacak. Yılmaz toplantıda, kendi talimatıyla kurulan SÇG'nin bugüne kadar yaptığı çalışmaları ayrıntılı olarak MGK üyelerine anlatacak. Yılmaz, özellikle şu konulara değinecek:

ÖRGÜTLENME TAMAM

İrticayla mücadele konusunda devletteki örgütlenme tamamladı. Vali ve kaymakamlar bizzat çalışmaların başında yer alıyor. Her ay düzenli olarak il ve ilçelerden rapor alınmaya başlandı. Yayınlanan genelgelerle bütün kamu kuruluşlarının SÇG'nin, kadro, bilgi, belge ve araç taleplerini öncelikle karşılamasını sağladık. Her türlü irticai faaliyeti denetlemekle görevli olanları da denetleyen mekanizma harekete geçirildi.

OKULLAR DENETLENİYOR

SÇG'nin çalışmalarında vakıf ve derneklere bağlı okullarla, yurtların denetimine özel önem verildi ve bu konuda büyük adımlar atıldı. Bu tür yerlere zaman zaman ani denetimler de yapılıyor. Şimdiki hedef, bu okulların irticaya karşı kendi otokontrollerini yapmalarını sağlamak olacak.

KADROLAR TEMİZLENDİ

Önceki hükümet döneminde devlete yerleştirilmiş olan irticai kadro, karar mekanizmalarından temizlendi veya uzaklaştırıldı. Kamu görevlilerinin kılık kıyafetlerinin yasalara uygun olması konusunda genelge yayınlandı ve bu genelge sağlıklı bir şekilde uygulanmakta.

VAKIFLARA DENETİM

Vakıflar Yasası'nı değiştirecek tasarı tamamlandı. O yasalaşana kadar yönetmelik ve tüzük değişiklikleriyle vakıflar üzerinde denetim sağlanmaya çalışılıyor. Binlerce vakıf var, iş zor ama bütün güçle çalışılıyor. Yasası da en kısa sürede Meclis'e sevk edilecek.

TÜRBAN

Hükümetimiz bu konuda da kararlıdır ve inanan insanlarla dini istismar edenleri birbirinden ayıracak, inanç sahiplerini kırmayacak bir formül üzerinde çalışılıyor.

KRİZ YÖNETİMİ

Önceki hükümet döneminde kurulması kararı alınan Başbakanlık Kriz Yönetimi Merkezi'nin, adı var kendi yoktu. Bu merkez önemli ölçüde etkin hale getirildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!