MGK'dan Denktaş'a destek

Güncelleme Tarihi:

MGKdan Denktaşa destek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2001 01:45

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Türkiye'nin, Kıbrıs'ta iki tarafın ‘ortaklaşa’ kabul edeceği bir çözüm arayışına bütün iyi niyetiyle devam edeceğini ancak, Türk halkının Ada'da Rum hakimiyeti altında bir azınlık konumuna düşmesine asla izin vermeyeceğini bildirdi.

Dün Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında toplanan MGK, altı saatlik toplantının ardından özellikle Kıbrıs konusunda yoğunlaşan açıklaması ile, aynı zamanda TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan'ın, ‘Ankara, Kıbrıs’ta, Denktaş'ın uzlaşmaz tutumunu desteklemekten vazgeçmeli' yönündeki sözlerine de bir yanıt niteliği taşıdı. MGK, başta AB olmak üzere, iç ve dış kamuoyuna Denktaş'ın verdiği mücadele sonuna dek Türkiye'nin yanında olduğu mesajını verdi.

Üç önemli karar

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

BM'YE:

Türkiye Kıbrıs'taki iki tarafın ortaklaşa kabul edebileceği bir çözüm arayışına bütün iyi niyeti ile devam edecektir.

AB'YE:

Türkiye, KKTC'nin güvenliğine tehdit oluşturan, Kıbrıs Türklerinin Rum hakimiyeti altında azınlık konumuna dönüştüren bir oluşuma izin vermeyecektir.

RUMLARA:

Rum yönetiminin AB'ye tam üyeliği konusundaki gelişmeler ve bunlara karşı Türkiye tarafından alınan önlemler değerlendirilmektedir.

MGK ayrıca, Türkiye'nin yaşadığı krize rağmen KKTC'nin ekonomik olarak her açıdan desteklenmesi için karar alırken, Ankara'nın Rumların AB üyeliğine karşı olması konusundaki ciddiyetinin seslendirilmesi yönünde önümüzdeki dönemde yeni bir politikanın da devreye sokulacağı ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!