MGK'da yeni düzenleme

Güncelleme Tarihi:

MGKda yeni düzenleme
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 23, 2002 16:02

Anayasa değişikliklerine uyum sağlamaya yönelik yasal düzenlemelerden arasında yer alan Milli Güvenlik Kurulu'nun yapısı ve kararlarına ilişkin değişiklikler öngören tasarı, yarın Anayasa Komisyonu'nda görüşülecek.

Haberin Devamı

Milli Güvenlik Kurulu ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, 2 maddeden oluşuyor.

Tasarıda, Milli Güvenlik Kurulu'nun üyelerini sayan fıkra, "MGK, Cumhurbaşkanının başkanlığında Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan Yardımcıları, Adalet, Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri bakanları, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları ile Jandarma Genel Komutanından oluşur" şeklinde değiştiriliyor. Değişiklikle üyeler arasına Başbakan Yardımcıları ile Adalet Bakanı da ekleniyor.

MGK'NIN GÖREVLERİ

Tasarıyla ayrıca, Milli Güvenlik Kurulu ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Kanunu'nun, MGK'nın görevlerine ilişkin 4. maddesinde de değişiklikler yapılıyor.

Birinci fıkranın  (a) bendinde yapılan değişiklikle "MGK, Devletin milli güvenlik siyasetinin tayini, tespiti ve uygulaması ile ilgili tavsiye kararları alır ve gerekli koordinasyonun sağlanması konularında görüş tespit eder" hükmü getiriliyor. Yürürlükteki düzenlemede, "MGK, devletin milli güvenlik siyasetinin tayini, tespiti ve uygulanması ile ilgili kararların alınması ve gerekli koordinasyonun sağlanması konularında görüş tespit eder" hükmü yer alıyor. Getirilen değişiklikle MGK'nın "tavsiye kararları" alacağı hükme bağlanıyor.

Haberin Devamı

Görevlere ilişkin ikinci fıkradaki değişiklikle de "MGK, tespit ettiği bu görüş, tedbir ve esaslar ile tavsiye kararlarını Bakanlar Kurulu'na bildirir ve kanunlarla verilen diğer görevleri yerine getirir" hükmüne yer verildi. Yürürlükteki düzenleme ise "MGK tespit ettiği bu görüş, tedbir ve esasları Kurul kararı halinde Bakanlar Kurulu'na bildirir ve kanunlarla verilen diğer görevleri yerine getirir" hükmünü içeriyor. Bu fıkradaki değişiklikle de Kurul kararlarının "tavsiye" niteliğinde olduğu kuralı getirilirken, "Kurul kararı halinde Bakanlar Kurulu'na bildirir" ibaresindeki "Kurul kararı halinde" bölümü de yasadan çıkarılıyor.

Tasarının gerekçesinde, Anayasa'nın 118. maddesinde yapılan deÄŸiÅŸikliÄŸe paralel olarak MGK'nın devletin milli güvenlik siyasetinintayini, tespiti ve uygulanması ile ilgili kararlarının "tavsiye" niteliÄŸinde olduÄŸunun hükme baÄŸlandığı belirtiliyor.Â
  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!