MGK affa sıcak

Güncelleme Tarihi:

MGK affa sıcak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), kamuoyunun gündeminde olan Af Yasası'nın Meclis'ten bir an önce çıkması konusunda olumlu sinyaller verdi. MGK, dün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlığında Çankaya Köşkü'nde aylık olağan toplantısını gerçekleştirdi. MGK toplantısında özel gündemde cezaevleri ve af konusu görüşüldü ve Kurul'un sivil ve asker üyeleri affın ‘iyi bir düzenleme’ ile gündeme gelebileceği yönünde aynı görüşte birleşti. Alınan bilgiye göre, Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı ve MHP Lideri Devlet Bahçeli toplantıda, hafta içinde yaptıkları beyanlar doğrultusunda, affın bir an önce çıkması konusundaki görüşlerini yineledi.

ASKER: SINIRLI TUTALIM

Kurulun asker üyeleri de, bu görüşlere destek verirken, affın kapsamının ‘‘sınırlı tutulması’’ yönünde hassasiyetlerini dile getirdi. Ecevit de bunun üzerine asker kanadın bu arzusu yönünde görüş beyan ederek, geniş kapsamlı bir affı kendilerinin de düşünmediğini ve daha önce çerçevesi çizilen ancak Çankaya'dan dönen kapsamda bir düzenlemeye gideceklerini söyledi. Bu çerçevede, TCK'nın 312. maddesi af kapsamı dışında kalırken, 12 yıla kadar olan suçlar kapsam dahiline alınacak. Bu kapsamda, TBMM'de komisyonların kurulmasının ardından af ile ilgili girişimlerin başlatılması bekleniyor. MGK'da dün beklenenin aksine, bankalarla ilgili herhangi bir konu gündeme gelmedi.

ERMENİ TASARILARI

Dörtbuçuk saat süren toplantıda, ABD'de Temsilciler Meclisi'nde düşürülen sözde Ermeni Soykırımı Tasarısı'nın ardından ortaya çıkan durum da görüşüldü. Yapılan açıklamada, ‘‘Toplantıda, sözde Ermeni soykırımı iddiaları konusundaki son gelişmeler değerlendirilmiştir’’ denildi. Benzer Ermeni tasarılarının gelecek dönemde de gündeme geleceğini ve buna hazırlıklı olunmasını değerlendiren Kurul'da, Dışişleri Bakanı İsmail Cem de, bu yönde bundan sonra izlenecek detaylı bir eylem planı hakkında bilgi verdi. Bu çerçevede, Ermeni tasarılarına karşı sadece ABD'de değil Avrupa'da da lobi yapacak Türkiye'nin, diplomatik, siyasi ve akademik bazda bir dizi girişimde bulunacağı kaydedildi.

ORTADOĞU

Ortadoğu sorununun çözümünde Türkiye'nin rolü ve Filistin'e yapılan yarım milyon dolarlık yardımın da görüşüldüğü toplantıda, ‘‘Filistin ve İsrail tarafına eşit, mesafeli ve adil bir politika izlenmesi’’ yönünde görüş birliğine varıldı.

ATİNA'YA KARŞILIK

NATO'nun Destined Glory Tatbikatı'ndan sonra Atina'nın tutumundan dolayı ortaya çıkan Türk-Yunan anlaşmazlığı ve Ege'deki Türk tezleriyle ilgili Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ergin Celasin ve Dışişleri Bakanı Cem de, Kurul'da bilgi verdi. Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan dokuz anlaşmanın da değerlendirildiği toplantıda, Atina'nın Ege'de silahlı uçma girişimleri dahil her hareketine ‘‘mütekabiliyet’’ ilkesi çerçevesinde karşılık verileceği yönünde ortak görüş seslendirildi. İrtica ile Mücadele Stratejisi'nin 3 aylık uygulama durumu hakkında detaylı bir raporun da görüşüldüğü Kurul'da, tedbirlerin kararlı bir şekilde devamı yönünde fikir birliğine varıldı. Ayrıca, MGK'da, asker kanadın TBMM'de komisyonların oluşturulmasından sonra irtica ile ilgili eksik kalan yasaların da bir an önce çıkarılması yönünde isteklerini dile getirebilecekleri ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!