Mezhep kavgası tedirgin ediyor

Güncelleme Tarihi:

Mezhep kavgası tedirgin ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2012 00:00

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’da bakanlığının bir yıllık çalışmasını değerlendirdi.

Haberin Devamı

Batı’nın Suriye’de kışkırtma peşinde olduğunu, İran’a müdahalenin “zincirleme felaketlere yol açacağını” savunan Lavrov, Ortadoğu’da mezhep kavgasından endişe duyduklarını söyledi. Lavrov’un mesajları şöyle:

- SURİYE’Yİ KIŞKIRTMAYIN: NATO müttefiklerinin Suriye üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması planını konuştuğunu gayet iyi biliyoruz. Ancak Suriye’deki koşullar Libya’dan farklı. Şam Yönetimi hava kuvvetlerini kullanmıyor. Onun yerine Suriye’de insani bir trajedi yaşandığı izlenimi yaratmak için Suriye sınırına durmadan insani yardım konvoyları gönderiliyor. Suriye’ye dıştan müdahale öngören herhangi bir tasarı BM Güvenlik Konseyi’nde bizim tarafımızdan veto edilecektir.

- GEMİ İÇİN İZAHAT YOK: Rusya yönetimi Suriye ile askeri işbirliğinde hiçbir uluslararası kuralı çiğnememiştir. ABD Dışişleri Bakanlığı bu geminin (geçen hafta Suriye’ye giden gemi) yükü hakkında Rusya’dan yanıt bekliyormuş... ABD’ye verilecek bir izahatimiz yoktur.

Haberin Devamı

- MEZHEP KAVGASI: Mısır’da rejimin devrilmesiyle İslam dünyasında Şii-Sünni gerginliği bariz bir hal almaya başladı. Bu gidişat bizi son derece tedirgin ediyor. İran eskiden beri süregelen İslam rolüyle bölgede dizginleri eline almak isterken, diğer taraftan Türkiye’de İslam dünyasında önemli söze sahip ülke olmak istiyor. Mezhep kavgası bölgeye kötülükten başka bir şey getirmeyeceğini tedirginlikle izliyoruz.

- İRAN’A MÜDAHALE FELAKET OLUR: İran’a bir askeri harekât felaket olur. Böyle bir müdahale zaten içten içe yanan Sünni-Şii ateşine gaz dökmek olur.

- KÜRECİK’E MİSİLLEMEDE HAKLIYIZ: Türkiye topraklarına (Malatya Kürecik) yerleştirilen ve füze kalkanına hizmet verecek ek erken uyarı radar istasyonu kısa sürede inşa edilerek çalıştırıldı. Bu durum, Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev’in 23 Aralık tarihinde kalkanla ilgili yaptığı Rusya’nın önlem paketi (Kalingrad ve Krasnodar’a İskender füzelerinin yerleştirilmesi) açıklamasının haklı ve isabetli karar olduğunu bir kez daha gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!