Mezdeke'nin peçesi, müdürü yedi

Güncelleme Tarihi:

Mezdekenin peçesi, müdürü yedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2001 01:56

Olay, Turizm Bakanlığı İşletmeler Genel Müdür Vekili Timur Yıldız'ın, Mezdeke'nin sahneye çıkacağı Antalya Beldibi'ndeki Club Zigana'nın Genel Müdürü'nü Bakan Mustufa Taşar adına aramasıyla patlak verdi.

Ünlü pop şarkıcısı Tarkan'ın 72 ülkede yayınlanacak yılbaşı konserinde sahneye çıkacak olan Mezdeke Grubu'na ‘‘Türkiye'nin imajını zedelememesi’’ için yüzlerini açma şartı getiren Genel Müdür Vekili'ni, Turizm Bakanı Mustafa Taşar görevden aldı.

Olay, Turizm Bakanlığı İşletmeler Genel Müdür Vekili Timur Yıldız'ın, Mezdeke'nin sahneye çıkacağı Antalya Beldibi'ndeki Club Zigana'nın Genel Müdürü Serpil Yılmaz Güney'i aramasıyla patlak verdi. Yıldız, ‘‘Bakanımız, Tarkan ile sahneye çıkacak olan Mezdeke'nin yüzündeki peçelerini kaldırmasını istiyor. Türk geleneğinde bu yok. Konser dünya televizyonlarında gösterileceği için hassas davranmalıyız’’ dedi.

Serpil Y. Güney ise bu karar karşısında şaşırdığını belirterek, ‘‘Mezdeke'nin yüzündeki peçeler onların imajı, kabul etmeyebilirler’’ diye konuştu. Turizm Bakanı Mustafa Taşar ‘‘Mezdeke'nin yüzündeki peçenin açılmasını istediniz mi?’’ sorusuna şaşırıp, ‘‘Hayır. Onu ben istemedim, Denizli Valisi istedi’’ dedi ve olayla ilgili şu bilgiyi verdi:

‘‘Denizli Valisi Yusuf Ziya Göksu, 19 Aralık tarininde bana bir faks gönderdi. Göksu, faksında Mezdeke Dans Grubu'nun, yüzlerini kapatarak dans etmelerinin yabancı ülkelerde bu programı izleyenlerde ülkemiz açısından olumsuz bir imaj yaratacağını belirtiyordu. Ben de bu faksı alıp Müsteşar'a gönderdim ve 'Bu grup yıllardır böyle dans ediyor. Bizi de ilgilendirmez' dedim. Vali Göksu'ya da bu durumun iletilmesini istedim. Olay bundan ibaret.’’

Genel Müdür Vekili Yıldız'ın Zigana Genel Müdürünü arayıp ‘‘Bakan böyle istiyor’’ dediği yönündeki iddia hatırlatılınca da Taşar, hemen diğer telefondan Bakanlığı arayıp konu hakkında bilgi aldı. Taşar, olayın doğru olduğu ve kendi adına talimat verildiğini öğrenince Müsteşar Savaş Küce'yi arayıp Genel Müdür Vekili'nin hemen görevden alınmasını istedi.

Türkiye için feda olsun

Turizm Bakanlığı'nın aldığı yasak kararını öğrenen Mezdeke elemanları, ‘‘Bakanlığın peçelerimizi çıkarmamızı istediğini sizden öğrendik. Henüz bize bir şey söylenmedi, ama Türkiye adına yapılacak her iyi şeyin yanındayız ve sonuna kadar varız. 7 yıldır taktığmız peçeleri çıkarmak gerekiyorsa çıkarırız. Tarkan'ın konserinde peçelerimizi açarız’’ dediler. Dilek, Nadya ve Aynur adlı üç bayandan oluşan Mezdeke Grubu, 1995 yılında kurulduğundan beri, peçeyi ‘‘sahne imajı’’ olarak kullanıyor. Bugüne kadar yüzlerindeki peçeleri çıkarmadan dans eden grup üyeleri, Beyaz ve Mehmet Ali Erbil'in şov programlarında da tüm ısrarlara rağmen bu kuralı bozmamışlardı.

İlk vukuatı değil

Mustafa Taşar, Genel Müdür Vekili Timur Yıldız'ın ‘‘ilk vukuatı’’ olmadığını belirterek şunları söyledi:

‘‘Turizm Bakanlığı, Ahlak Masası Büro Amirliği değil. Bir süre önce Gaziantep'te yeni yapılan bir otel yıldız başvurusunda bulunmuş. Normalde bu otel 4 yıldızlı bir yer. Beyefendi, seçim bölgem Gaziantep olması nedeniyle bana aklınca iyilik yapmak için, otele hakkı olmadığı halde 5 yıldız vermiş. Daha sonra olay kulağıma geldi. Neden böyle yaptığı kendisine soruldu. Bu ikinci hatası oldu. Bir üçüncüyü yapmaması lazım. Onun için görevinden aldım.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!