Mevlid Kandili akşamı nasıl ibadet edilir? Mevlid Kandilinde yapılacaklar

Güncelleme Tarihi:

Mevlid Kandili akşamı nasıl ibadet edilir Mevlid Kandilinde yapılacaklar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2018 19:04

Mevlid Kandilinde yapılması gereken ibadetler, gün içerisinde araştırılan konular arasında yer almaya devam ediyor. Milyonlarca kişi camilerde cemaatle birlikte ya da evlerinde eda edeceği namaz kapsamında yapılacak ibadetler konusunda araştırmasına devam ediyor. Peki, Mevlid Kandilinde nasıl ibadet edilir? İşte, kandilde yapılacaklar ve bazı bilgiler

Haberin Devamı

Müslümanlar için en değerli günlerden birisi olarak kabul edilen Mevlid Kandili, bu yıl 19 Kasım tarihine denk geliyor. Dua ve ibadetlerle geçecek olan Mevlid Kandili'nde ibadetlerini hakkıyla yerine getirmek isteyen Müslümanlar günler öncesinden araştırmalara başladı. Peki, Mevlid Kandili ibadetleri neler? Peki, Mevlid Kandili’nde oruç tutulur mu?

''Doğum, doğum yeri ve doğum vakti'' anlamlarına gelen mevlid kelimesi, Hz. Muhammed'in doğumunu anlatmak için kullanılıyor. ''Mevlid-i Nebi'' olarak da anılan Mevlid Kandili, tüm Müslüman alemi için büyük önem taşıyor.

Osmanlılar döneminde ''mevlid töreni''ne ayrı bir önem verildi. Osmanlı'nın ileri döneminde ''Mevlid Alayı'' diye anılan görkemli törenlerde şeyhülislam, vezirler ve diğer askeri ve mülki erkan, büyük müderrisler, belli bir düzen içinde Rebiülevvel ayının 12'sinde Sultan Ahmed Camisi'nde yerlerini alırlardı.

Haberin Devamı

Padişahın gelmesinden sonra vaazlar verilir, mevlidhanlar tarafından Süleyman Çelebi'nin yazdığı mevlid okunur ve bu esnada Medine'den getirtilen hurmalar camidekilere ikram edilirdi. Peki, Mevlid Kandili ibadetleri neler? Mevlid Kandili’nde oruç tutulur mu?

MEVLİD KANDİLİ’NDE NELER YAPILMALI?

Hz. Peygamber (s.a.s.), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir (Tirmizî, Savm, 39). Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çekidüzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur'an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.

MEVLİD KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

Dini kaynaklara göre Mevlid Kandili'nde oruç tutulmasına dair herhangi bir bilgi yer almamasına karşın, bu gece, Resulullahın doğum zamanında görülen hâlleri, mucizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevaptır. Bugün veya ertesi gün oruç tutmakta mahzur yoktur. Tutmak savap olarak nitelendirilebilir. İslam âlimleri mevlid gecesine çok önem vermişlerdir.
Mübarek gecelerin ihyası ile ilgili hususi bir ibadet mevcut değildir. Namaz, tilavet-i Kur'ân, dua gibi bütün ibadet çeşitleri ile gece ihya edilebilir... Mübarek gecelerde kılınan bazı hususi namazlar sünnette mevcut değildir; muteber bir rivayete de istinad etmezler. Bu, “O gecelerde namaz kılmak mekruhtur” anlamına gelmez. Teheccüd ve nafile namazları teşvik eden rivayetler çoktur. Bunların mübarek gecelerde yapılması elbette daha faziletlidir.” (Canan, Kütüb–ü Sitte, 3/289). Kandil gecelerine ait olduğu kaydedilen namazları da ayrıca kılmakta bir beis yoktur; sevaptan hâli değildir.

 

 

BAKMADAN GEÇME!