Meteoroloji'den 'tam fırtına' uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Meteorolojiden tam fırtına uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2013 11:43

Meteoroloji, özellikle Karadeniz kıyıları için 'tam' ve 'kuvvetli' fırtına uyarısında bulundu. Dün akşam saatlerinde Zonguldak'ı vuran fırtına yaşamı olumsuz etkiledi. Fırtınanın bugün ve yarın da etkisini sürdüreceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Hava sıcaklığı kuzeydoğu kesimlerde 6 ila 10 derece azalarak, ülke genelinde mevsim normalleri civarında seyredecek.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, geçen hafta boyunca sıcak havanın etkisinde bulunan Türkiye, Balkanlar üzerinden gelen serin ve yağışlı havanın etkisine girdi.

DEV DALGALAR LİMAN DUVARLARINI AŞTI

İŞTE 5 GÜNLÜK HAVA TAHMİNİ

Tahminlere göre, bugün Karadeniz Bölgesi geneliyle İç ve Doğu Anadolu'nun kuzeyi sağanak yağışlı geçecek. Yağışlar, kuvvetli rüzgarın etkisiyle Batı Karadeniz kıyı kesimiyle Doğu Karadeniz kıyılarında kuvvetli gerçekleşecek.

Yapılan son değerlendirmelere göre, yurdun kuzey kesimlerinde görülecek olan yağışların; Zonguldak, Düzce, Bartın, Kastamonu'nun kıyı ilçeleri, Sinop, Giresun, Trabzon, Rize ve Hopa çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Yağışlar, yarından itibaren ülkenin kuzeydoğu kesimlerine çekilecek ve 4 Temmuz Perşembe günü yurdu terk edecek.

Haberin Devamı

HAVA SICAKLIKLARI ARTACAK

Geçen hafta boyunca mevsim normallerinin 4 ila 8 derece üzerinde seyreden hava sıcaklığı, bugün kuzeydoğu kesimlerde 6 ila 10 derece azalacak. Sıcaklıklar batı bölgelerden başlayarak biraz artacak ve ülke genelinde mevsim normalleri civarında seyredecek.

KARADENİZ'DE FIRTINA UYARISI

Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü, 1-3 Temmuz tarihlerinde Orta Karadeniz'de tam fırtına, Batı Karadeniz'de kuvvetli fırtına, Doğu Karadeniz'de fırtına beklendiği uyarısında bulundu.

Rüzgar, genellikle kuzey ve kuzeybatı, Doğu Akdeniz kıyılarında batı ve güneybatı yönlerden orta kuvvette, Marmara'nın kuzeydoğusu, Karadeniz kıyıları, Kıyı Ege, Batı Akdeniz kıyı kesimleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun batısında kuvvetli (30-60 km/s), Batı ve Orta Karadeniz kıyı kesimlerinde yer yer fırtına (50-70 km/s) şeklinde esmesi bekleniyor.

Samsun Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi Birim Sorumlusu Hakan Büyükkaya, Karadeniz kıyılarında kuvvetli yağış ve fırtına beklendiğini söyledi.

Meteorolojiden tam fırtına uyarısı


''3 GÜN BOYUNCA DENİZE GİRİLMEMELİ''

Karadeniz'in açıklarında yarından itibaren çok şiddetli fırtına olacağını vurgulayan Büyükkaya, üç gün boyunca denize girilmemesi uyarısında bulunarak, şunları kaydetti:
"Rüzgar açıklarda olsa bile bunun yansımaları kıyıya kadar ulaşacaktır. Onun için önümüzdeki 3 gün boyunca vatandaşlarımızdan denize girmemelerini istiyoruz. Çünkü Karadeniz hattında kum kaymalarından dolayı bir risk var. Sıkıntı oluşmaması için vatandaşlarımız 3 gün boyunca denize girmemelidir. Ayrıca Ro-Ro seferi yapan gemilerin de dikkatli olmasını istiyoruz."

''PERŞEMBE GÜNÜ KARADENİZ'DEN YAĞIŞ VE FIRTINA UZAKLAŞIYOR''

Çarşamba gününe kadar Karadeniz'de rüzgarın etkili olacağını vurgulayan Büyükkaya, "Perşembe gününden itibaren Karadeniz'in batısından güneşli havayı görmeye başlayacağız. Parçalı bulutlu veya kısmen yağışlı da olsa güneşli günleri görmeye başlayacağız. Yağışlar sadece lokal olacak. Cuma günü sadece Doğu Karadeniz'de yağış gözlenecek, diğer kısımlar güneşli olacak" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

RİZE İÇİN UYARI

Rize merkez ve ilçeleri için de kuvvetli yağış uyarısında bulunuldu.

Meteoroloji 11. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Rize merkez ve ilçelerinde yağışla birlikte kuvvetli rüzgar beklendiği bildirildi. Açıklamada, yer yer fırtına şeklinde esmesi beklenen rüzgardan dolayı yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşların tedbirli olması istendi.

ZONGULDAK’TA YAĞMUR YAŞAMI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Zonguldak’ta doğalgaz hattı döşeme çalışmalarının devam ettiği Gazipaşa Caddesi’nde yağmurla birlikte oluşan su birikintileri halka zor anlar yaşattı. Kent sakinleri, biriken sular nedeniyle caddede güçlükle yürüdü.

FIRTINA ZONGULDAK'I YIKTI GEÇTİ / Foto Galeri

Haberin Devamı

Kentte dün öğleden sonra başlayan ve aralıklarla etkisini sürdüren yağmur yaşamı olumsuz etkiledi. Doğalgaz hattı döşeme çalışmalarının devam ettiği kentin en işlek caddesi Gazipaşa, yağmurla birlikte çamur deryasına döndü. Asfaltlama çalışması için hazırlık da yapılan caddede yer yer küçük göletler oluştu. Vatandaşlar, su birikintileriyle dolu caddede yürümekte güçlük çekti. Kent sakinleri, caddede karşıdan karşıya geçerken su birikintilerinin üzerinden hendek atlar gibi atlayarak geçti. Vatandaşlar, ayaklarının ıslanmaması için yoğun çaba harcadı.

Belediye ekipleri kepçe ile çakıl dökerek caddedeki çamurlaşmaya karşı önlem almaya çalıştı.

FIRTINA AĞAÇ DEVİRDİ

Haberin Devamı

Zonguldak’ta, yağmurla birlikte etkisini sürdüren fırtına ağaçların devrilmesine neden oldu. Saatteki hızı 80 kilometreye kadar ulaşan fırtına nedeniyle Mithatpaşa Mahallesi Bülent Ecevit Caddesi üzerindeki çınar ağacı tepe noktasından kırıldı. Dallarıyla kırılan ağaç yere düşerken, bu sırada caddeden araç ve insan geçmemesi olası bir yaralanmayı önledi. Yolu ulaşıma kapatan ağaç, belediye ekipleri tarafından motorlu testere ile kesilerek kaldırıldı. Ağacın ayakta kalan bölümündeki dallarda kırılma ihtimaline karşı budandı.

DEV DALGALAR LİMANIN İÇİNE GİRDİ

Zonguldak’ta, yağmurla birlikte etkili olan fırtına, limanda dev dalgaların oluşmasına neden oldu. Dalgaların boyu dalgakıranların arkasındaki duvarı aşarak liman içerisine kadar geldi. Limanda bekleyen balıkçı teknelerinin üzerine düşen dalgaları görenler limana gelerek izledi. Denizdeki fırtına nedeniyle gemi ve balıkçı teknelerin limana sığındığı görüldü.

Haberin Devamı

DALGALAR, KAFE İLE PARKI YERLE BİR ETTİ

Kozlu Beldesi’ndeki sahilde de dalgalar, Atsushi Miyazaki Parkı’nı aşıp yaklaşık 30 metre uzaklıktaki yola geldi. Park ile parkın içindeki kafe hasar gördü. Camları kırılan kafenin içindeki masa, sandalye, dondurma dolapları ve diğer malzemeler etrafa savruldu. Yol kenarındaki bir elektrik direği ile aydınlatma direği devrildi. Dalgaların etkisiyle kıyıdaki beton bloklar söküldü. Dalgalar, yolun bir bölümünün de kısa süreli ulaşıma kapanmasına yol açtı.

SABAH FIRTINA ETKİSİNİ KAYBETTİ

Sabah saatlerinde fırtınanın etkisini kaybetmesiyle temizlik çalışması başladı. Belediye ekipleri, etraftaki malzemeleri toplamaya çalıştı. Yol da tamamen temizlendi. İtfaiye Müdürü Ali Öztürk, temizlik çalışmalarının ardından hasar tespiti yapılacağını söyledi.

SAHİLE VURAN ODUNLARI TOPLADILAR

Dereler aracılığıyla denize ulaşan odun parçaları ise dalgalar ile birlikte Kozlu sahiline vurdu. Dalgaların getirdiği odunlar, ihtiyaç sahiplerinin yakacak umudu oldu. Beldede oturan birçok kişi, sahili kaplayan odun parçalarını toplamaya çalıştı. Kışın yakacak olarak kullanacakları odunları çuvallara dolduranlar, daha sonra evlerinin yolunu tuttu.

KASTAMONU'DA 4 METRELİK DALGALAR

Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde 4 metre boyundaki dalgalar etkili oldu.

Saatteki hızı 50 kilometreye ulaşan karayel nedeniyle Karadeniz'de dev dalgalar oluşturdu. 4 metre boyundaki dalgalar nedeniyle denize açılamayan tekneler, İnebolu Limanı'na sığındı.

Fırtınanın gün içinde etkisini kaybetmesi bekleniyor.

ANTALYA İÇİN ORMAN YANGINI UYARISI

Akdeniz'de kuvvetli kuzeyli rüzgarın sebep olduğu yüksek sıcaklık ve düşük nem nedeniyle orman yangını riskinin yüksek olduğu bildirildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, hava sıcaklığının sahilde 4 ile 6, iç kesimlerde ise 1 ile 3 derece artacağı ve Antalya'da hava sıcaklığının 38 dereceye ulaşacağı belirtildi.

Rüzgarın kuzey yönlerden orta kuvvette, Antalya genelinde ise kuvvetlice eseceğinin ifade edildiği açıklamada, Antalya Körfezi'nde fırtınamsı rüzgar beklendiği, kuvvetli kuzeyli rüzgarın sebep olduğu yüksek sıcaklık ve düşük nem dolayısıyla orman yangın riskinin yüksek olduğu vurgulandı.



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!