Meteoroloji çalıştayı başladı

Güncelleme Tarihi:

Meteoroloji çalıştayı başladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2011 13:12

Çevre ve Orman Bakanlığı Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen 1. Havacılık Meteorolojisi Çalıştay’ı bugün THY Eğitim Binası’nda başladı. Çalıştaya Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Bahri Kesici, THY Genel Müdür Yardımcısı Kazım Çalışkan, DHMİ İstanbul Başmüdürü Celal Özuğur ve havacılık sektörünün temsilcileri katıldı.

THY, diğer uçak şirketleri, sivil havacılık otoriteleri ve meteorolojinin etle tırnak gibi birbirinden ayrılamaz kurumlar olduğuna dikkat çeken DMİ Genel Müdürü Mehmet Çağlar, "Bütün havalimanlarında otomatik meteoroloji gözlem ve raporlama sistemlerini kurmaya başladık. Şu ana kadar 47 havalimanında bu sistemleri kurduk. Bunun yanı sıra pist uzatılması gibi çalışmalarla kategori C statüsüne geçen Atatürk Havalimanı’nda meteoroloji olarak ihtiyaç duyulan bütün sistemleri temin ettik. Mart ayı içerisinde bu sistemleri faaliyete geçirdiğimizde, sisli havalar da dahil, bütün koşullarda uçaklar Atatürk Havalimanı’na rahatlıkla inebilecek" dedi.

TÜRK-UÇ-MET DEVREDE

Çalışmaları daha ileri seviyeye ulaştırmak için "Türk-Uç-Met" isimli bir yazılım geliştirdiklerini anlatan Çağlar şunları söyledi:

"Bu yazılımı THY pilotları ve dispecerlerin anlık meteorolojik verilere ulaşabilmeleri için hazırladık. Bu program sadece havacılığa yönelik meteorolojik bilgileri içeriyor. Pilotlar kalkacakları limandaki anlık hava şartları, gidecekleri rotada yaşanabilecek muhtemel değişiklikler ve inecekleri meydandaki son meteorolojik verileri internet ortamında anında görebiliyor. Son zamanlarda yaşanan helikopter kazalarının önüne geçmek için de ‘Heli-Met’ adlı bir sistemi daha hayata geçirdik. Bu sistem sayesinde de helikopterler hangi irtifada uçarlarsa uçsunlar anlık meteorolojik değişimlerden haberdar olarak salimen yol alabilmektedir"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!