MESS: İş kazaları azaldı

Güncelleme Tarihi:

MESS: İş kazaları azaldı
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 14, 2001 16:54

MESS’in yaptığı bir araştırmaya göre iş kazaları, yüzde 5.5 oranında azaldı. Aynı araştırma, iş kazalarının en çok pazartesi günleri meydana geldiğini ortaya koydu.

Haberin Devamı

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS) her yıl üyesi işyerlerine yönelik yapılan iş kazaları ve meslek hastalıklarına ilişkin araştırması tamamlandı.

Toplam 80 bin 625 çalışanı kapsayan ve anket yöntemiyle gerçekleştirilen araştırma sonucu kitap haline getirildi.

HER BİN KİŞİDEN 134’Ü

Araştırma, MESS üyelerinin kişisel koruyucu kullandıktan sonra oluşan iş kazalarında yüzde 5.5 oranında azalma olduğunu ortaya koydu. İş kazalarının en fazla Pazartesi günleri ve birinci iş saati meydana geldiği tespit edilen ankete, metal ve elektronik sanayiinde çalışan 72 bin 739 erkek ile 7 bin 886 kadın katıldı.

Anket çalışmasının sonuçlarına göre, çalışan her bin kişiden 134'ü kaza geçiriyor. İş kazası oranlarda en yüksek yaralanma türünün, yüzde 27.74 oranıyla ezilme olduğu belirlendi. Ezilmeyi yüzde 14.58 ile burkulma ve gerilerek zorlanma takip ediyor.

Haberin Devamı

EN ÇOK KAYBEDİLEN ORGAN EL

Çalışanların verdiği cevaplara göre en çok kazaya maruz kalan organ, yüzde 27.61 ile el parmakları olarak belirlendi. El parmaklarını yüzde 15.34 ile gözler takip ediyor.

Ankete göre, iş kazasına en fazla dikkatsiz çalışma neden olurken,toplam kazaların yüzde 19.7 ile daha çok Pazartesi günleri yaşandığı ortaya çıktı. Kazaların, büyük oranda üretim alanlarında meydana geldiği de tespit edildi.

İş kazası yapanların büyük çoğunluğu 26-35 yaş arası çalışanlardan oluşurken, 18-25 yaş arası erkekler ile 26-35 yaş arası kadınların daha fazla iş kazası yaptığı ortaya çıktı. Anket sonuçlarına göre, meslek-teknik lise mezunları daha çok iş kazası yapıyor.

Anket sonuçlarına göre çalışanlar, en fazla fiziki etkenlerle olan hastalığa maruz kalıyorlar. Büyük oranda 26-35 yaÅŸ arası çalışanlar meslek hastalığına yakalanırken, iÅŸ dalları arasında, motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatı ilk sırayı alıyor.Â

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!