Meslek liseleri sıfırlarda önde

Güncelleme Tarihi:

Meslek liseleri sıfırlarda önde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2009 00:00

Haberin Devamı

ÖSS’deki sıfırcılar eğitim camiasını hareketlendirdi. YÖK, MEB ve ÖSYM kriz masası oluşturdu. ÖSYM’nin gizli tuttuğu rapora göre en fazla sıfırcı endüstri meslek liselerinden çıktı, bunu imam hatip liseleri takip etti.

ÖĞRENCİ seçme sınavlarında bu yıl, 30 bin öğrencinin “sıfır” puan alması ve test başarılarının geçen yıllara oranla büyük oranda düşmesi Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’ni (ÖSYM) harekete geçirdi. ÖSYM, il il sıfırcıların sayısı, okullara göre başarı ortalaması, hangi sorularda daha fazla yanlış yapıldığına ilişkin bir rapor hazırladı.

Kriz masası kuruldu

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın ÖSS sonuçlarını değerlendirirken, “Belki artık oturup ciddi ciddi YÖK’ün Milli Eğitim Bakanlığı ile konuşması gerekiyor” sözlerinin ardından, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan ve Bakanlık bürokratları arasında iletişim trafiği hızlandı. Yapılan telefon görüşmelerinde, MEB, ÖSYM, YÖK bir araya gelme kararı aldı. Toplantıda ÖSYM’nin hazırladığı rapor değerlendirilecek.

Tüm iller başarısız

ÖSS’de dereceye giren Aydın, Karaman ve Nevşehir’de de sıfır puan alan öğrenciler olduğu görüldü. Aydın’da 246, Karaman’da, 65, Nevşehir’de de 66 öğrenci sıfırcı çıktı. İstanbul, 5 bin 853 sıfırcı öğrenci sayısı ile, başarı yüzdesi dikkate alındığında Van, Siirt, Batman, Şanlıurfa gibi illerin gerisinde kaldı. Sıfır puan alanların sınava giren öğrencilere oranına göre de en fazla sıfırcı yüzde 4.87 ile Şırnak’ta.

İmam hatipler sondan ikinci

ÖSYM’nin gizli tuttuğu “sıfırcı” raporunda ise ilginç ayrıntılar yer aldı. 30 bin sıfırcının okul türlerine göre dağılımına bakıldığında, meslek liselerindeki başarısızlık oranı dikkat çekti. En fazla sıfırcı 6 bin 734 aday ile endüstri meslek liselerinden çıktı. İmam hatip liselerindeki sıfırcı sayısı ise 982 oldu.

En sıfırcılar eski lise mezunları

? Sıfırcıların öğrenim durumlarına göre dağılımına bakıldığında, en az sıfırcı üniversite mezunu olup sınava giren adaylardan çıktı. En fazla sıfırcılar ise liseden önceki yıllarda mezun olanlarda.

Biraz ağır konuşmuşuz

? YÖK Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan, ÖSYM’nin “sıfırcı” öğrenci raporuna ilişkin olarak ise şunları söyledi: “ÖSS sonuçları ilk açıklandığında çıkan 30 bin sıfırcı öğrenci tablosunda ortaöğretimde bir zafiyet olduğunu söylemiştim. Ama ÖSYM’nin bu raporunu inceleyince, aslında işin aslının öyle olmadığı ortaya çıktı. Yeni ve eski mezunları hesaba katılıp, sıfırcı öğrencilerin geçtiğimiz yıllardaki oranına bakılırsa, aslında çok da kötü bir durum yok. ‘Ortaöğretimde zafiyet var’ eleştirimiz biraz ağır olmuş.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!