Meşal’den Amman ve Gazze’ye tarihi ziyaret

Güncelleme Tarihi:

Meşal’den Amman ve Gazze’ye tarihi ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2012 00:00

Hamas lideri Halid Meşal’in bu hafta sonu 12 yıl sonra ilk kez Ürdün’e gideceği, ardından da Gazze’yi ziyaret edeceği bildirildi.

HAMAS’ın açıklamasına göre Meşal, pazar günü, Katar Veliaht Prensi Şeyh Hamid bin Tamim el Tani ile birlikte Amman’a gidecek, “kısa süre sonra” da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile birlikte Gazze’yi ziyaret edecek. Açıklamaya göre Meşal Amman’da Ürdün Kralı Abdullah ile de görüşecek.

Hayatı sürgünde geçti

Meşal’in ziyareti, El Fetih ile Hamas’ın Filistin’deki fiili bölünmeyi ortadan kaldırma yönünde olumlu adımlar attığı bir döneme denk geliyor. Meşal ve Abbas, bölünmüşlüğe yok eden tarihi anlaşmaya geçen kasım ayında Mısır’da imza atmışlardı. Gazze ziyareti Meşal için tarihi anlam taşıyor. Batı Şeria doğumlu Meşal, 1967’deki 6 Gün Savaşı’nın ardından Filistin’den sürgün edilmiş, sığındığı Ürdün’den ise İsrail ile girişilen barış sürecine muhalif tutumu nedeniyle 1999’da gönderilmişti. O tarihten sonra Şam’a yerleşen Meşal’in, Suriye’deki iç karışıklıklar nedeniyle, Hamas merkezini başka bir ülkeye kaydırmaya çalıştığı iddia ediliyor. Meşal’in Amman’da Kral Abdullah’dan Hamas’ın ülkesinde yeniden bir büro açmasına izin vermesini istemesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!