Mesajı göndereni GSM operatörleri biliyor

Güncelleme Tarihi:

Mesajı göndereni GSM operatörleri biliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2006 00:00

Binlerce cep telefonu abonesine Orgeneral Büyükanıt aleyhine geçilen mesajların kim tarafından gönderildiği ortaya çıkmadı. Ancak GSM operatörlerinin her türlü mesajın kim tarafından yollandığını bulması teknik olarak çok kolay. Turkcell "Başka operatörden gönderildi" derken, Avea ve Telsim açıklama yapmadı.

ORGENERAL Yaşar Büyükanıt aleyhinde iddialar içeren ve binlerce cep telefonu abonesine ulaştırılan kısa mesajların kim tarafından gönderildiğine ilişkin hiçbir bilgiye ulaşılamaması kafaları karıştırıyor. Çünkü, GSM operatörleri, kullandıkları iletişim altyapısı üzerindeki her türlü ses ve bilgi trafiğini ’peer to peer’ (noktadan noktaya) izleyebiliyorlar. Bu nedenle, sözkonusu mesajların hangi abone veya aboneler tarafından gönderildiği bilgisine ulaşmak GSM operatörleri için çocuk oyuncağı.

ALTYAPI ORTAKLIĞI

Türkiye’de GSM operatörleri yaptıkları ’roaming’ adı verilen anlaşmalarla abonelerinin iletişimi için zaman zaman birbirlerinin altyapısını da kullanıyorlar. Bu sayede, bir Avea veya Telsim abonesi, Turkcell abonesine veya Turkcell abonesi de diğer GSM operatörlerinin abonelerine SMS mesajı gönderebiliyor. GSM operatörleri, abonelerinin kendi abonelerine veya diğer operatörlerin abonelerine gönderdikleri mesajların trafiğini izleyebiliyorlar. Ancak, operatörler SMS mesajlarının içeriğini göremiyorlar. Bugün Yaşar Büyükanıt ile ilgili kendisine mesaj gelen herhangi bir abonenin numarası üzerinden, bu mesajı kimin gönderdiği bilgisine ulaşmak mümkün.

TURKCELL AÇIKLAMA YAPTI

Turkcell, dün yaptığı açıklamada, bu mesajların kendileri tarafından gönderilmediğini açıkladı. Turkcell’in açıklamasında, "Sözkonusu mesajların başka bir operatör üzerinden gönderilmiş olduğu tespit edilmiştir" denildi. Diğer iki GSM operatörü Avea ve Telsim ise bu konuda açıklama yapmadı.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR


GSM operatörleri mesajları kimin gönderdiği bilgisine kolayca ulaşabileceği halde bunun açıklanmaması mesajların resmi kimlik sahibi birileri tarafından gönderilmiş olabileceği ihtimalini akla getiriyor.

Gizli numaralara bile mesaj gönderildiyse, mesajları gönderenler GSM operatörlerinin abone bilgilerine erişme yetkisine sahip birileri ile işbirliği yaptı.

Ya da GSM operatörleri mesajları kimin gönderdiğini belirleyip, bunu İçişleri Bakanlığı’na bildirdiler. Ancak, emniyet güçlerinin SMS şebekesinin tamamına ulaşabilmesi için bu bilgi kamuoyu ile paylaşılmıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!