Mersin'den Covent Garden'e

Güncelleme Tarihi:

Mersinden Covent Gardene
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bülent Bezdüz, İngiliz Kraliyet Operası'nda başrolü oynayan ilk Türk oldu.

Dünya Operaları bir Türk'ü bağrına bastı. Esmer teni, simsiyah saçlarıyla İngiliz basınının John Travolta'ya benzettiği, Mersin Devlet Operası tenorlarından Bülent Bezdüz, dünyanın sayılı operalarından İngiliz Kraliyet Operası Royal Opera'da başrolü oynayan ilk Türk sanatçı oldu.

Mozart'ın ünlü eseri ‘‘Lucio Silla’’da başrolü alan 31 yaşındaki Bülent Bezdüz'e, şimdi İngiliz opera devlerinden teklif üstüne teklif geliyor. Ankaralı Bülent Bezdüz'ün Covent Garden'a uzanan yolu, 1987 yılında Gazi Üniversitesi'ne girişiyle başladı. Bezdüz, aynı yıl Kültür Bakanlığı Ankara Devlet Çoksesli Korosu'na sanatçı olarak katıldı. Üniversitenin halk müziği dalına bağlama öğrenmek için kaydolan Bülent, bağlama sanatçısı olacakken, güçlü sesiyle öğretmenlerinin dikkatini çekerek opera bölümüne geçti. Ve hayatı değişti.

Mersin Devlet Operası'nda tenor olarak göreve başlayan Bezdüz, Kraliyet Operası'nda başrolü oynayışının öyküsünü şöyle anlatıyor: ‘‘1995 yılında, Birinci Leyla Gencer Şan Yarışması'na katıldım. Jüri üyelerinden İngiliz Royal Opera'sı Artistik Başdanışmanı Helga Schmidt, sesimi çok güçlü bulduğunu belirterek, bana burs ayarlayabileceğini söyledi. 1997 yılında Avrupa Opera Merkezi yetkilileri, Lucio Sillo operasında başrolü benden dinlemek üzere İstanbul'a geldiler. Böylece Leonardo da Vinci bursu ile İngiltere'ye davet edildim.’’

Devlet Operası'ndan izin alan genç sanatçımız, Londra'da opera merkezi Covent Garden'da gerçekleştirilen galada ortaya mükemmel bir Lucio Sillo koyar. Londra'dan sonra, oyun ekibiyle İngiltere'nin pek çok kentinde bir sahneden diğer sahneye çıkar.

Bülent Bezdüz, ileriye dönük planlarını şöyle sıralıyor: ‘‘Önümüzdeki aylarda Danimarka Royal Operası'nda iki temsilimiz var. Temmuz’da Sir Colin Davis yönetiminde Carmen'de Remendato, 1999 Mayıs ayında Othello operasında Casio rolünü canlandıracağım. Bu konuda çok güzel teklif aldım. Heyecan verici başka iş teklifleri de geliyor. Almanya ve İngiltere'de konserler vereceğim.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!