Mersin'deki Deliçay'da kirlilik iddiası

Güncelleme Tarihi:

Mersindeki Deliçayda kirlilik iddiası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2008 12:17

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üskül, Mersin'deki Deliçay'da belediyeye ait asfalt şantiyesinin faaliyetleri dolayısıyla kirlilik yaşandığı iddiasıyla ilgili belediyenin önlem almak ve yasa gereği bilgi vermek zorunda olduğunu bildirdi.

AK Parti Mersin Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül'ün imzasıyla İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesine gönderilen yazıda, “Deliçay'da kirlilik” olayı ile ilgili bilgi istendi.

Mersin İl Çevre ve Orman Müdürlüğünün, Büyükşehir Belediyesine ait asfalt şantiyesiyle ilgili komisyona gönderdiği yazıda, atık suların bir kısmının Deliçay'a deşarj edildiği, bir kısmının ise şantiyenin kuzey doğusundaki toprak havuz üzerinden toprağa verildiği ve işletmenin atık su arıtma tesisinin olmadığı belirtildi.

İşletmenin kuzey doğusunda inşa edilen beton çökertme havuzunun devreye alınmadığı, asfalt şantiyesine ait ünitelerin atık sularının dereye ya da toprağa deşarjının engellenip standartlara uygunluğun sağlayacak kapasite ve teknik yeterlilikte “Atık Su Arıtma Tesisi” kurulması gerektiği ifade edilen yazıda, tesisin emisyon izninin bulunmadığı ve baca gazı filtre sistemlerinin yetersiz olduğu kaydedildi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üskül'ün gönderdiği yazıda, doldurma boşaltma işlemleri sırasında tozlanma meydana geldiği, tesiste bulunan stok malzemelerin üzerinin kapatılmadığı ve nemlendirilmediği, tesis çevresinin perdelenmediği tespitlerine yer verildi.

Bunun üzerine, komisyon tarafından, İl Çevre ve Orman Müdürlüğünün, belediyeye ait asfalt şantiyesinin Deliçay'da neden olduğu kirlilikle ilgili tespit ve iddialar hatırlatılarak, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Kanunu gereğince cevap istendi.

Komisyondan 28 Ağustosta gönderilen yazıya ilişkin, Mersin Büyükşehir Belediyesi 18 Eylülde verdiği yanıtta, Fen İşleri Daire Başkanlığınca gerekli cevabın verileceğinin belirtmesine rağmen henüz bu yönde bir gelişme sağlanmadı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üskül, konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, İl Çevre ve Orman Müdürlüğünün Büyükşehir Belediyesinin asfalt şantiyesi hakkındaki tespitlerine karşılık belediyenin sergilediği “vurdum duymazlığın vahim bir durum”
olduğunu belirtti.

Mersin halkının bunu hak etmediğini ifade eden Zafer Üskül, şunları kaydetti:

“Sağlıklı bir çevrede yaşamak, herkesin sahip olduğu temel bir haktır. Mersinlilerin bu hakkını sonuna kadar korumaya çalışacağız. 21'inci yüzyılda şehrin ortasında, hastalık saçan böyle bir tesis var. Belediye, gerekli önlemleri almak ve komisyonumuza yasa gereği bilgi vermek zorundadır.”

Bu arada, Deliçay'da ıslah çalışmaları için girişimlerin başlatıldığı öğrenildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!