Merrill Lynch 2.3 milyar dolar zarar etti CEO’su zorda

Güncelleme Tarihi:

Merrill Lynch 2.3 milyar dolar zarar etti CEO’su zorda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2007 00:00

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından Merril Lynch’in üçüncü çeyrek bilançosunda aktiflerinin değeri 7.9 milyar dolar eridi.

Merrill Lynch’in haziran-eylül dönemindeki net zararı ise 2.3 milyar dolar oldu. Merrill Lynch’in üç hafta önce riskli mortgage kredileri ve sabit getirili finansal ürünlerden 5 milyar dolar zararı olduğunu açıklamasının ardından, sabit getirili menkul kıymet ticaretinden sorumlu bölümünün Londra’daki Başkanı Osman Semerci’nin istifası gelmişti. Merrill Lynch’de şimdi de CEO Stanley O’Neal’in liderlik vasıfları tartışılmaya başlandı.

CEO SORGULANIYOR: Göreve başladığı 2002 yılından bu yana Merrill Lynch’i riskli işlere sürüklemekle eleştirilen O’Neal’in planları gerçekleşebilseydi, banka çok daha yüksek getiriler kazanabilecekti. O’Neal’in bu stratejisi Merrill Lynch’in geleneksel araçlardan çok mortgage gibi sabit getirili menkul kıymet ticaretine yönelmişti.

MAAŞA ZAM, İŞE SON: Bankanın bu yeni politikası çok sayıda üst düzey yöneticinin "maaşına zam, işine son" tavrıyla karşılaşmasına yol açtı. Önce terfi ettirilen bu yöneticilerden bazıları çıkan 5 milyar dolarlık zarar açıklamasının ardından görevi bırakmak zorunda kalmıştı. Dünya basını, sabit getirili menkul kıymet ticaretinden sorumlu bölümün Londra’daki Başkanı Osman Semerci’nin de görevi bırakması konusunda zorlandığını duyurmuştu.

SEMERCİ AYRILMIŞTI: Uluslararası kredi sıkışıklığı krizinin kurbanı olan Semerci’nin ayrılmasıyla birlikte aynı bölümde yönetici konumunda çalışan Jeffrey W. Kronthal ve Harry Lengsfield de istifa kararı almıştı. Merrill Lynch’in ikinci çeyrek zararını açıklamasının ardından CEO O’Neal çalışanlarına bankanın risk yönetiminin güçlü olduğunu belirten bir yazı göndermişti. O’Neal, "Bize iyi ve kötü günde risk yönetmemiz için para ödeniyor. Bugün de diğer günlerden farklı değil" demişti.

REKOR GELİR GÖLGELENDİ: Bankanın açıkladığı bu son zarar, geçtiğimiz yıl rekora ulaşan 7.5 milyar dolarlık net gelirini gölgeledi. Wall Street’in en büyük 5 bankasından sadece Merrill Lynch zarar açıkladı. Neredeyse 6 yıldır ilk kez çeyrek yıl zararı açıklayan Merrill Lyhch, geçtiğimiz çeyrekte 2.14 milyar dolar kár açıklamıştı. Giderek zorlaşan kredi piyasalarında artık daha konzervatif tavır sergileyeceklerini belirten CEO Stanley O’Neal, "Subprime mortgage’a dayalı varlıklarda aynı havanın sürmesini bekliyoruz. Şimdi bunun etkilerini azaltabilmek için neler yapabileceğimizi inceliyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!