Merkez Bankası sunuma gitti hükümet 5 saat bekletti

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası sunuma gitti hükümet 5 saat bekletti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2008 00:00

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile yardımcıları, Bakanlar Kurulu’na sunum yapmak üzere gittikleri Başbakanlık’ta beş saat bekletildi.

Merkez Bankası yönetimi, dün cep telefonlarının çekmediği alt kattaki Başbakanlık’taki Bekleme Salonu’nda sıkıntılı saatler geçirdi. Saat 11.00’de başlayan Bakanlar Kurulu toplantısı, Saat 19.00’da sona erdi. Merkez Bankası’nın, kendi yasası gereği, yılda iki kez hükümeti bilgilendirmesi gerekiyor. Bu amaçla yapılan yazışmaların ardından, hükümet, Yılmaz’ı dünkü toplantıya davet etti. Ancak Merkez Bankası yönetimine, sunumun, toplantı gündeminin kaçıncı sırasında olduğu konusunda bilgi verilmedi.

Beş saat bekletildiler

Bu nedenle Yılmaz ve ekibi, Başbakanlık’a ilk sırada sunum yapacak gibi, toplantının başlama saati olan 11.00’den önce gelerek hazır bulundu. Ancak banka yönetimi, aradan saatler geçmesine karşın, içeriye alınmadı. Bekleme Salonu’nda bekleyen Merkez Bankası yönetimine, Saat 17.00’ye doğru haber verildi. Yılmaz ve yardımcılarının bu kadar uzun süre bekletilmesi, banka bağımsızlığı açısından sıkıntılı bir durum olarak nitelendi. Yılmaz’ın, uluslararası piyasalar ve Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri anlattığı 107 sayfadan oluşan grafikler eşliğindeki sunumu bir saati aştı. Ardından kabine üyeleri söz alarak Yılmaz’ı soru yağmuruna tuttu. Devlet Bakanları Nazım Ekren, Mehmet Şimşek ve Kürşad Tüzmen’in de aralarında olduğu 10 civarında bakan, Yılmaz’a enflasyon, istihdam ve cari açık konusunda sorular yöneltti. Bir bakan, Yılmaz’ın enflasyon hedefinin tutmayacağı sözlerine, karşılık "O zaman hedefi neden değiştirmiyorsunuz?" diye sordu. Yılmaz da "Hedefi değiştirirsek, hesap verilebilirlik ilkesine aykırı davranmış oluruz. Siz, bizim yeni tahminimizi çapa olarak alın" dedi.

Teknik eleştiriye cevap

Birden fazla bakan da "Sunumu, dilinin çok teknik ve anlaşılması güç" olduğu yönünde eleştiri getirdi. Yılmaz’ın, "Bazen doktorların da ne dediğini anlamayız. Merkez Bankacılığı dili denilen birşey vardır" dediği öğrenildi.

Küresel kriz derin etki yapar, mali disiplini bozmayın

MERKEZ
Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, hükümete, küresel krizden az etkilenmek için ekonomik programın kararlılıkla sürdürülmesi, mali disiplinden ödün verilmemesi ve reform sürecinin kararlılıkla sürdürülmesi uyarısında bulundu. Bakanlar Kurulu’nda yaptığı 107 sayfalık sunumda, küresel sistemde yaşanan çalkantının basit bir likidite sıkışıklığından ibaret olmadığını ifade eden Yılmaz, etkilerinin daha geniş ve derin olmasının beklendiğini dile getirdi. Yılmaz, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de "iyi yönetişim" ilkesine azami özen gösterilmesi ve büyemeye destek olacak reformların kararlılıkla uygulanmasının önemini artırdığını ifade etti. Yılmaz, "Ekonomik programın kararlı bir şekilde uygulanmaya devam edildiği, sürdürülebilir büyümenin tesisine yönelik politikalardan taviz verilmediği ölçüde, Türkiye ekonomisi şoklara karşı daha dayanıklı hale gelecek, şokların etkisi daha az hissedilecektir" dedi.

Çiçek: Merkez Bankası ile olumsuz bir durum yok

HÜKÜMET
Sözcüsü Cemil Çiçek, son dönemlerde bazı bakanlar tarafından eleştirilen Merkez Bankası ile hükümet arasında bir sorun yaşanmadığını söyledi. Çiçek, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunarak, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çiçek, toplantıda Türkiye Denetim Standartları ve Kamu Denetim Kurumu Kanun Tasarısı’nın imzaya açıldığını da açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!