Merkel ve Sarkozy sorumluluğu üzerine aldı

Güncelleme Tarihi:

Merkel ve Sarkozy sorumluluğu üzerine aldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2010 13:39

Almanya ve Fransa, ortak para birimlerini korumak için euro bölgesindeki ülkelerin, bütçe kısıntısına gitmesi gerektiği yönünde çağrı yaptı.

İki lider Perşembe günü yazılı olarak yaptıkları ortak açıklamada, dayanışmanın artırılması gerektiğine dikkat çekti ve bütçe açıklarını kontrol altında tutmakta zorlanan ülkelere uygulanacak yaptırımların artırılması gerektiğinin altını çizdi.

 

Sarkozy ve Merkel, Avrupa Birliği ve IMF koordinasyonunda Yunanistan’a sağlanan 110 milyar euroluk kredi paketin başka bir ülke için tekrarlanmaması için euro bölgesinin borç kriziyle mücadelesini artırması gerektiğini de söyledi.

 

DAHA SIKI DENETİM ÇAĞRISI

Liderlerin AB Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’ya yazdığı mektupta, “Ekonomi ve para birliğinin bir başarı hikayesi olmaya devam etmesi için bu krizi sonlandırmak yeterli olmaz” ifadelerine yer verildi.

 

Özellikle türev ürünler ve hedge fon işlemlerinde daha sıkı kontrollerin yapılması gerektiği yönünde çağrı yapan liderler, “Yaşananlardan gerekli dersleri almamız ve bu tür bir krizin yeniden yaşanmaması için elimizden geleni yapmamız gerekiyor” dedi.

 

Sarkozy ve Merkel’in mektubunda, “euro bölgesinin ekonomi denetimini artırması gerekiyor. Bununla birlikte Avrupalı liderler, Yunanistan’ın borç krizine etki ettiğini düşündükleri mali istatistiklerin güvenirliğini artırmak için çalışmalı” ifadelerine de yer verildi.

 

Mektupta, euro bölgesindeki bütçe açığı denetimi için yeni bir sistem gerektiğine yönelik herhangi bir açıklamaya ise yer verilmedi.

 

İki lider aynı zamanda, euronun geleceğinden sorumlu olduklarını da sözlerine ekledi.

 

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!