Merkel Müslüman göçmenler tartışmasına hızlı girdi

Güncelleme Tarihi:

Merkel Müslüman göçmenler tartışmasına hızlı girdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2010 16:38

Almanya'da Merkez Bankası (Bundesbank) Yönetim Kurulu üyesi Thilo Sarrazin'in son kitabıyla başlattığı göç tartışmasına Başbakan Angela Merkel de katıldı. Öte yandan kendisine yöneltilen eleştirilerin geri adım attıramadığı Sarrazin pozisyonunu kaybetme ihtimaliyle karşı karşıya.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Haftalık Alman dergisi Bild am Sonntag'a konuşan Merkel Almanya'daki Müslüman gençlerin nüfusun geri kalanına göre şiddete daha fazla eğilimli olduğu yönündeki istatistikleri göz ardı etmenin yanlış olacağını söyledi.

 

Merkel bugün yayımlanan röportajda, "Bu büyük bir sorun ve yabancı korkusuyla ilgili şüpheleri uyandırmadan, hakkında açık açık konuşabiliriz" dedi.

 

Göç konusunda yapılacak çok şey olduğunu belirten Merkel, din ve şiddetin otomatikman bağlantılandırılmaması gerektiği konusunda da uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

 

Merkel, "Bu kamuoyunu yanlış yönlendirmektir. Gençler arasında şiddetin yayılması çoğu zaman kendileri için bir bakış açısı göremedikleri anlamına gelir. Gereken şey eğitim, eğitim, eğitimdir" dedi.

 

SORUMLULUK AİLEDE

"Devletimiz birçok teklifte bulunuyor ancak asıl sorumluluk anne-babaların omuzlarında ve bu sorumluluğu okul ya da devlet üstlenemez" diyen Merkel, göçmen nüfusunun ve şiddet oranlarının yüksek olduğu mahallelerde kanun ve düzeni sağlamanın çok önemli olduğunu söyledi. Başbakan bunun için bir çözümün yabancı kökenli daha fazla devlet memuru istihdam etmek olduğunu belirtti.

 

Merkel, "Eğer polis kuvvetlerinde, gençlik refah dairelerinde ve diğer devlet kurumlarında daha fazla göçmen çalıştırsaydık kesinlikle faydalı olurdu" dedi.

 

Merkel'in sözleri geçtiğimiz Perşembe günü Bundesbank yönetim kurulunun, Müslüman göçmenlerin Almanları aptallaştırdığı ve topluma faydadan çok zarar verdiklerini öne sürerek öfkeli bir tartışmaya yol açan Sarrazin'i kovmaya karar vermesinin ardından geldi.

 

Haberin Devamı

SPD BAŞKANI KISMEN DESTEKLEDİ

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Sarrazin, parti başkanı Sigmar Gabriel'den "Kitapta söylediklerinde doğruluk payı var" şeklinde kısmi bir destek aldı. Gabriel, "Bence kitapta bahsettikleri hepimizin başına gelen şeyler, buna şüphe yok" dedi.

 

Ancak SPD başkanı Sarrazin'in öne sürdüğü Müslümanların yaşadığı sorunlar genetik yapılarından kaynaklanıyor tezine karşı çıktı.

 

SPD, Sarrazin'in partiden ihracı için süreç başlatırken Bundesbank Cumhurbaşkanı Christian Wulff'tan politikacının yönetim kurulundan çıkarılmasının onaylanmasını istedi.

 

Alman hükümetinin göçten sorumlu yetkilisi Maria Boehmer, göç politikasının aktarılışında bir sorun olduğunu kabul etti. Focus dergisine konuşan Boehmer, "Toplumla siyaset arasındaki boşluk beni kaygılandırıyor” dedi.

Haberin Devamı

 

Boehmer, Sarrazin'e gösterilen tepkinin, "Taarruza geçip entegrasyon politikamızın sorunları ve başarıları hakkında açık açık konuşmalıyız" dedi.

 

TOP WULFF'TA

Sarrazin Bundesbank'tan kovulmasını önlemek için mahkemeye gitme tehdidinde bulundu. Pazartesi günü yayımlanacak olan ancak bazı parçaları bugünden kamuoyuyla paylaşılan Focus dergisi röportajında Sarrazin kendisine yönetilen eleştirileri "siyasi bir gösteri duruşması"na benzetti.

 

Eğer Cumhurbaşkanı Wulff önümüzdeki günlerde kendisinin kovulmasına karar verirse bu kararın hukuk sisteminden geri döneceğini belirten Sarrazin, "Cumhurbaşkanı bu gösteriyi bu noktaya taşıyıp kararının mahkemeler tarafından iptal edilmesini görmeyi isteyip istemediğini iyi düşünmeli" dedi.

Haberin Devamı

 

Bundesbank'ın bağımsızlığını korumak amacıyla getirilen kurallar gereği, bir üyenin görevden alınması için cumhurbaşkanının onayı gerekiyor. Ancak bankanın kurulduğu 1957'den bu yana böyle bir durum hiç gerçekleşmedi.

 

Hürriyet'i Facebook'ta takip etmek istiyorsanız:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet


Hürriyet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!