Merkel euro üzerindeki endişeleri artırdı

Güncelleme Tarihi:

Merkel euro üzerindeki endişeleri artırdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2010 11:02

İran’la yaptıkları anlaşma ardından Birleşmiş Milletlerden beklenen tepkiyi görmeyen Brezilya ve Türkiye Güvenlik Konseyi ülkelerinden destek bekliyor. Diğer yandan, ABD Başkanı Barack Obama telefonla görüştüğü Başbakan Erdoğan’a İran nükleer programı üzerindeki endişelerini yineledi. Fransa tartışmalı burka yasağı karar taslağını onaylarken, Kuzey Kore ile Güney Kore ve Birleşmiş Milletlere savaş tehdidi savurdu.

Haberin Devamı

TIMES: Almanya euro üzerindeki endişeleri artırıyor

Alman hükümetinin aldığı ekonomik önlemlerin ardından Avrupa piyasalarındaki değer kayıpları, Avrupalı bakanları euro’nun değerini artırmak için acil değerlendirme yapmaya zorluyor.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in euro’nun risk altında olduğunu uyarısı yapması ve spekülatörlerin risk içeren finansal işlemlerine yönelik yasak açıklaması piyasalarda yeni bir düşüş trendi başlattı. Merkel’in açıklamaları euro’nun değer kaybını iyice tetiklerken Fransa’nın ağır eleştirilerine maruz kalmasına neden oldu. Brüksel ise, Avrupa’da birlik çağrısı yaptı.

 

Haberin Devamı

Yarın Brüksel’de yapılacak ve Lizbon Antlaşması’nda değişiklik öngören toplantıda, Brüksel’in ülkelerin milli bütçelerini yeniden koordine etme gücünü artırması amaçlanıyor. Bu kapsamda Avrupalı maliye bakanları ile Merkel’in karşı karşıya gelmesi kaçınılmaz gözüküyor.

 

AGENCE FRANCE PRESSE: Obama İran yaptırımları konusunda Erdoğan ile görüştü

ABD Başkanı Barack Obama Çarşamba günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde ABD’nin İran’a yönelik Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımları için çalışmalarını devam ettireceğini belirtti ve Tahran’ın nükleer programa yönelik “önemli endişelerine” değindi.

 

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, telefon görüşmesinde Obama Türkiye ve Brezilya’nın İran’la yaptığı nükleer yakıt takası anlaşmasını onayladığını belirtildi. Ancak Obama uluslararası toplumun İran’ın nükleer programına yönelik endişesinin devam ettiğini ve Tahran’ın uluslararası sorumluluklara uymakta başarısız olduğunu ifade etti.

 

BM Güvenlik Konseyi’nde yeni yaptırım karar taslağına yönelik görüşmelerin devam edeceğini belirten Obama, İran’ın P5+1 grubu (İngiltere, Çin, Fransa, Rusya, ABD + Almanya) ile görüşmeyi sürekli reddetmesinin güven bozukluğuna neden olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

 

INDEPENDENT: Fransız kabinesi ülkeyi bölen burka yasağı için toplandı

Fransa’da hükümetin Çarşamba günü “yüzü örtmek için tasarlanan” her çeşit giysiyi yasaklamayı öngören bir karar taslağını onaylaması,ülkede şiddetli saldırıların artmasına neden oldu.

 

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Temmuz ayında yasalaştırılması düşünülen karar taslağı hakkında bakanlarına, “hükümetin zor ancak bir o kadar da haklı olduğunu bildiği bir yoldan geçtiğini” ifade etti. Sarkozy, Fransa’nın “özellikle kadınların haysiyetini öne çıkaran kesin bir kişisel haysiyet görüşü etrafında toplanmış eski bir millet” olduğunu belirtti.

 

Onaylanan karar taslağına göre, giysi yasağına uymayanlar 150 euro (362 TL) para cezasına çarptırılacak veya vatandaşlık kursuna gönderilecek. Birisine cinsiyeti yüzünden tehdit veya şiddet uygulayarak örtünmeye zorlayan kişiler ise bir yıl hapis ve 15 bin euro (29 bin 355 TL) para cezasına çarptırılacak.

Haberin Devamı

 

TELEGRAPH: Brezilya ve Türkiye BM Güvenlik Konseyi’nden destek bekliyor

Brezilya ve Türkiye, Tahran’a yönelik yaptırımların önüne geçebilmek için yaptıkları nükleer yakıt anlaşmasının Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ndeki dost üyeler tarafından dikkate alınmasını istedi.

 

BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan yaptırım karar taslağı, Pazartesi günü İran’la imzaladıkları anlaşma ile büyük bir atılım yaptıklarına inana Brezilya ve Türkiye’nin oldukça içerlemesine neden oldu.

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva tarafından bir zafer olarak görülen anlaşma ABD, İngiltere ve Fransa tarafından yaptırımların önüne geçecek kadar büyük bir adım kabul edilmedi.

Haberin Devamı

 

Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, BM Güvenlik Konseyi’nin “çözüm için istekli olması” gerektiğini belirtirken, yapılan anlaşma için “ABD’nin beş ay önce istediği şeyin ta kendisi” yorumunu yaptı.

 

JERUSALEM POST: Abbas İsrail’in tahriklerine karşı uyarıda bulundu

Çarşamba günü ABD’nin Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell ile bir araya gelen Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in “tahriklerinin” yeniden başlayan barış sürecini tehdit ettiğini belirtti.

 

Abbas, Mitchell’e Filistinlilerin şikâyetlerini içeren mektuplar verdi. Mektuplarda kısa zaman önce Batı Şeria’da ve Gazze’de öldürülen siviller de yer alıyor. Mektuplarda ayrıca, Filistinlilerin İsrail Güvenlik Güçleri tarafından maruz kaldıkları tutuklamalar ve İsrail hükümet yetkililerin yaptığı “tahrik edici” açıklamalardan bahsediliyor.

Filistin Yönetimi müzakerecisi Saeb Erekat, ABD’den İsrail’in işgal, tutuklama, yerleşim inşası gibi tahriklerini sonlandırmasını umduklarını belirtti. Erekat, Filistinlilerin barış görüşmelerinde başarı elde edilmesi istediklerini ve en kısa zamanda sınırlar ve mülteciler gibi belirleyici konuları ele almak istediklerini belirtti.

FINANCIAL TIMES: Kuzey Kore yaptırımlara karşılık savaş tehdidinde bulundu

Haberin Devamı

Güney Kore Perşembe günü resmi olarak Kuzey Kore denizaltısının Mart ayında bir savaş gemisini torpido ile batırdığını açıkladı. Bu açıklamayla Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Pyongyang’ya yönelik yaptırımlar uygulamasını sağlayacak kapılar açılmış oldu.

 

Güney Kore’nin açıklaması ardından Beyaz Saray Kuzey Kore’yi sert dille kınarken,Seul’u desteklediklerini belirtti. Kuzey Kore ise olası uluslararası yaptırımlara karşılık olarak savaş olasılığı dâhil “çok güçlü önlemler” uygulama tehdidini savurdu.

 

Mart ayında batan 104 kişilik korveti inceleyen uluslararası soruşturma ekibi, ikiye bölünen geminin üzerinde patlama izleri ve Kuzey Kore torpidosuna ait metal parçaları bulunduğunu belirtti.

 

GUARDIAN: Almanya’nın nüfusu eriyor

Almanya’daki doğum oranı tarihinin en düşük seviyesine, İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki dönemin bile altına indi. Geçtiğimiz yıl 651 bin çocuğun dünyaya geldiği Almanya’da, her 1,000 kişiye 8.2 çocuk düştü. Diğer yandan, her yıl 1,000 kişiden 10’unun hayatını kaybettiği Almanya’da nüfus artış-azalış dengesi tamamen bozuldu.

 

Alman basını, bozulan nüfus dengesi yüzünden hükümet politikalarını suçlarken, 1970’lerden bu yana azalış gösteren doğum oranları anne babaların yeterince teşvik edilmemesine bağlandı. Aile Bakanı Kerstin Schröder, doğum oranının düşüklüğünü anne olmaya elverişli yaşta genç kadın bulunmaması olarak belirtti.

 

Avrupa’daki en düşük doğum oranına sahip olan Almanya, nüfusu 40 milyonun üzerindeki dünya ülkeleri arasında en genç 15 yaş altı nüfusa sahip sondan ikinci ülke durumunda. En yaşlı 15 yal altı nüfusta Japonya birinci iken, en genç nüfus yüzde 43 ile Etiyopya’ya ait.

 

WALL STREET JOURNAL: Almanya İran’a nakliyatını durdurdu

Alman gümrük yetkilileri Rusya üzerinden İran’a ulaştırılacak birtakım nükleer enerji santrali parçalarının nakliyatını durdurdu. Nükleer tesislerde kullanılabileceği belirtilen parçaların nakliyatının yapılabilmesi için Avrupa Birliği’nin (AB) özel lisans gerektirdiği parçalar arasına girdiği belirtildi.

 

Karara tepki gösteren Rusya, İran’a Bushehr nükleer enerji santralinin inşası için yardım etme izni olduğunu belirtti. Diğer yandan, santralin hafif su reaktörünün inşası ve reaktörün inşası için gereken parçaların temini mevcut Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımları kapsamında değil.

 

BM Güvenlik Konseyi üyesi Rusya ve Almanya arasındaki gerginlik, İran’a uygulanacak dördüncü tur yaptırımların onaylanma sürecini etkileyebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!