Merkel’e son darbe

Güncelleme Tarihi:

Merkel’e son darbe
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2012 00:00

Almanya’nın en kalabalık eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’daki seçimlerde Başbakan Merkel büyük bir yenilgi aldı. “Mini genel seçim” Merkel’in Euro bölgesi planı için de bir referandum olarak görülüyordu.

Haberin Devamı

1,5 yıl sonraki genel seçimlerde üçüncü kez başbakanlık için yarışmayı düşünen Angela Merkel’in eyalet yenilgilerine bir yenisi de dün eklendi. Ekonomik büyüklüğü Türkiye kadar olan 18 milyon nüfuslu Kuzey Ren Vestfalya’daki eyalet meclisi seçimlerinde Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar (CDU) İkinci Dünya Savaşı’ndan beri en kötü sonucu aldı.

İlk sonuçlara göre oylarını yüzde 4,5 artıran Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 39 oy oranıyla birinci parti oldu. CDU, yüzde 8’in üzerinde oy kaybına uğrayarak yüzde 26’da kaldı, Yeşiller Partisi ise yüzde 11,5 oranında oy aldı. Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 8,4 oranında oy alarak Meclis’e girmeyi başardı. Korsanlar Partisi de yüzde 7,6’ya ulaşarak bu eyalette de Meclis’e girdi.

Gelecek yılki seçim için gösterge

Haberin Devamı

Uluslararası ajanslar, Merkel’in 50 yılın en düşük oyunu aldığı bu eyalette “bozguna hazır olduğu” yorumlarını yapıyordu.

Merkel’in muhafazakar cephesi, ülkenin en kuzeyinde yer alan Schleswig-Holstein eyaletinde de geçen haftaki seçimde kan kaybetmişti. Dünkü seçim bir “mini genel seçim” olarak görülüyor. Sonuçlar, Merkel başkanlığındaki federal hükümeti de yakından ilgilendiriyor. Zira seçim Federal Konsey’deki (Bundesrat) eyalet temsilcilerinin oranını değiştireceği için gelecek yıl yapılacak genel seçimlerin de kaderini belirleyebilir.

AB’de ekonomik krizin aşılması için kemer sıkma tedbirlerini ön plana çıkaran Merkel, eyalet hükümetini sorumsuzca harcama yapmakla suçluyordu. Bu nedenle Merkel’in bu eyaletteki yenilgisi, ülke çapında rüzgarın CDU aleyhine dönmesinin bir işareti olabilir. CDU’nun eyaletteki başbakan adayı Norbert Röttgen de seçimin Merkel’in Avrupa borç politikaları konusunda bir refe-randum niteliğinde olduğunu vurguladı.

Merkel’i üzen kadın

İlk sonuçlar, Merkel’in çevre bakanı olan Norbert Röttgen karşısında anketlerde yarışı hep önde götüren SPD adayı Hannelore Kraft’ın yeni eyalet başbakanı seçileceği yönünde. Kraft, 20 ay başbakanlık yaptı.

30 Türk aday sandıkta yarıştı

Kuzey Ren Vestfalya, Almanya’da en çok Türk’ün yaşadığı eyalet. 30 Türkiye kökenli aday, eyalet meclisindeki 181 sandalyeden birini kazanmak umuduyla dünkü seçime katıldı. Seçimlerde Türkler tarafından kurulan, başkanlığını Haluk Yıldız’ın yaptığı Adalet ve Yenilik Birliği (BIG) Partisi de boy gösterdi. Yıldız partisinin liste başında yer aldı. SPD’li aday Serdar Yüksel 2010’dan beri milletvekili. CDU’nun adayı Serap Güler 14’üncü sıradan aday oldu. Yeşiller’in güçlü ismi Arif Ünal’ın yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!