Merkel: Borç krizinin çözümü kapsamlı paketle olur

Güncelleme Tarihi:

Merkel: Borç krizinin çözümü kapsamlı paketle olur
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 16, 2011 13:34

Almanya Başbakanı Angel Merkel, euroyu istikrara kavuşturma için atılacak tüm adımların stratejik bütünlük sağlayan bir paket halinde olması gerektiğini söyledi. Bu açıklama, euro bölgesindeki borç krizini hızlıca çözecek kararların çıkacağına yönelik umutları da suya düşürdü.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor     Â

 

Almanya, bölgede hızlı şekilde yayılan borç krizine karşı oluşturulan Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) güçlendirilmesi için hem Avrupa Komisyonu hem de birliğin diğer üyelerinden gelen baskıyla karşı karşıya bulunuyor.

 

Partisinin önde gelen isimleriyle yaptığı toplantıdan sonra konuşan Merkel, "Eğer önlemleri artırmayı tartışıyorsak, ekonomik olarak daha yakın işbirliğini de mutlaka içeren bütünlüklü bir strateji oluşturmamız her şeyden önemli... En basit anlatımıyla, her gün yeni bir yaklaşımla ortaya çıkamazsınız" dedi.

 

Haberin Devamı

Berlin, şu ana kadar sadece İrlanda'nın yardım için başvurduğu 440 milyar euro büyüklüğündeki EFSF'ye yeni kaynak aktarılmasına ihtiyaç olmadığı konusunda ısrarcı tutumunu sürdürüyor. Almanya, bunun yerine eldeki fonun tamamının kullanılması konusunda tartışmaya açık olduğunu belirtiyor. Berlin yönetimi, Mart'ta yapılacak Avrupa Liderler Zirvesi'nde krize karşı daha geniş kapsamlı önlemlerin alınması için bastırıyor.

 

Avrupalı yetkililerin Reuters'a verdiği bilgilere göre, Almanya'nın fonun miktarının artırılması konusunda ağır davranmasında, hafta içinde İspanya ve Portekiz'in yaptığı tahvil ihraçlarının başarılı geçmesi etkili oldu. Bu iki ülke, geçen yıl Yunanistan ve İrlanda'nın kurtarılmasından sonra benzer duruma düşmeye en yakın iki ekonomi olarak görülüyordu.

 

EFSF'nin karmaşık kredi garanti sistemi nedeniyle, 440 milyar euroluk fonun yaklaşık 250 milyar euroluk kısmı etkin olarak kullanılabilecek durumda. Bu miktarın da Portekiz ve İspanya'nın kurtarmaya ihtiyacı olması halinde yetersiz kalacağı savunuluyor.

 

* Bu yazı Reuters'in geçtiği, "Wait for complete package on debt crisis: Merkel" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                Â

                                Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!