Merkel: Almanya Orta Doğu'da sorumluluk alacak

Güncelleme Tarihi:

Merkel: Almanya Orta Doğuda sorumluluk alacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2006 14:18

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya'nın Orta Doğu'da görev almamasının söz konusu olmayacağını söyledi.

Merkel, Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisinin (CDU) tüzüğünün tartışılacağı kongre öncesi Berlin'de yaptığı konuşmada, "Almanya'nın Orta Doğu'da görev almaması söz konusu olamaz" dedi.

Almanya'nın Lübnan'daki barış gücüne ne şekilde katkı sağlayacağının, BM'nin barış gücünün görev sahasını somut olarak tanımlamasıyla belirleneceğini ifade eden Merkel, Almanya'nın muharip güç göndermeyeceğinin tekrar altını çizdi.

Merkel, CDU'nun tüzüğündeki yeniliklerin en son 1994 yılında yapıldığını ve bu tüzüğün yenilenmesi için iki önemli sebebin bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Birincisi, güvenlik ve dış politikalarla ilgili olarak yeni meydan okumalarla karşı karşıyayız. İkincisi ise sosyal pazar ekonomisi. Bu aynı zamanda bir toplum modeli. CDU sosyal pazar ekonomisini savunan partiydi ve böyle de kalacak. Ancak sosyal pazar ekonomisinin 21. yüzyılda ne anlama geldiğini tartışmalıyız" dedi.
Almanya'nın AB'nin dış ve güvenlik politikalarının bir parçası olduğunu ifade eden Merkel, "AB'nin dönem başkanlığını yakında Almanya üstlenecek. Şunu belirtmeliyim ki başkanlık dönemimizde, dünyanın AB'yi algılama biçimi iyileştirilmelidir. AB eğer bir aktör olmak, bazı konularda politik etki yaratmak istiyorsa, AB olarak bazı konularda ortak tavır sergilemek zorundayız" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!