Meriç suyunun hapsettiği mahalle: Karaağaç

Güncelleme Tarihi:

Meriç suyunun hapsettiği mahalle: Karaağaç
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2014 13:41

Meriç Nehri taştığında ulaşımın sağlanamadığı Karaağaç Mahallesi'nin sakinleri, soruna çözüm bulunmasını istiyor. Mahallesi Muhtarı Korkan "Halkımız hep tedirgin. Özellikle kış mevsiminde bu tedirginlik daha da artıyor" dedi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise "Bu ortak soruna ortak çözüm üretmeli" diye konuştu.

Haberin Devamı

Edirne'den Meriç Nehri'nin ayırdığı Karaağaç Mahallesi'nin sakinleri, kışın taşkın tehdidi nedeniyle zor günler geçiriyor. Lozan Antlaşması'na göre, Yunanistan'ın savaş tazminatı olarak alınan, Edirne'nin Yunanistan sınırındaki sayfiye yeri Karaağaç'ta yaşayan yaklaşık 5 bin kişi, Meriç Nehri taşkınlarında mahallelerinden dışarı çıkamıyor.

KEPÇELERLE TAŞINIYORLAR

Vatandaşlar, Edirne kent merkeziyle bağlantılarının sağlandığı Meriç ve Tunca köprüleri taşkın nedeniyle trafiğe kapatıldığında acil durumlarda, kepçelerle ya da askeri zırhlı araçlarla taşınıyor.

"YAĞMUR YAĞINCA ARIYORLAR"

Karaağaç Mahallesi Muhtarı Ağah Korkan, yaptığı açıklamada, nehir taşkınlarının yıllardan beri Karaağaç halkının korkulu rüyası olduğunu söyledi. Kışın yaşanan taşkınların vatandaşların yaşamını olumsuz etkilediğini belirten Korkan, "Halkımız hep tedirgin. Özellikle kış mevsiminde bu tedirginlik daha da artıyor. Yağmur başladığında beni arıyorlar, 'Bu gece taşkın olur mu, ne yapalım' diye. İnsanlar ufak bir sağanakta huzursuzluk yaşıyor çünkü geçmişte acı tecrübeleri var. Artık teknoloji çok gelişti, bir nehirle baş edilemez mi" diye konuştu.

Korkan, Karaağaç'ın Edirne'nin nefes aldığı bir mahalle olduğunu belirtti. Taşkın nedeniyle mahalledeki kafe, restoran gibi işletmelerin kapandığını, insanların işe gidemediğini dile getiren Korkan, ekili arazileri bulunan üreticilerin de taşkından büyük zarar gördüğünü kaydetti.

Haberin Devamı

"GÖL MAHALLE"

Karaağaç'ta işletmecilik yapan Zekeriya Kayalar da Avrupa'nın pek çok başkentinin nehirlere yakın kurulduğunu ancak hiçbirinde bu tarz sorun yaşanmadığını söyledi. Avrupa Birliği projeleri kapsamında yürütülen Nehir Yatağı Temizleme Projesi'nin üstünkörü yapıldığını iddia eden Kayalar, "AB fonlarından yapılan temizlik gayri ciddi yapıldığı için bu sadece 3 yıl rahatlattı. Bu nehirlerin ıslahı yapılamalı. Edirne'nin en güzel yeri, en mümbit topraklarının bulunduğu Karaağaç kaderine terk edilmemeli" dedi.

Sıkça su bastığı için adı "Göl Mahalle" olarak anılan Karaağaç'ın kot olarak alçak kesiminde oturan sakinlerden Nazmi Örs de taşkın alarmı verilmesiyle eşyaları toplamaya başladıklarını ve geceleri uyuyamadıklarını anlattı.

Haberin Devamı

"ÜLKE SORUNU HALİNE GELDİ"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da taşkının ülke sorunu halinde geldiğini söyledi. Gürkan, sadece DSİ'nin nehir temizlemesiyle bu sorunun çözülemeyeceğini ifade ederek, "Yunanistan ve Türkiye nehir yatağını Enez'den Edirne'ye kadar temizlemeli. Bu ortak soruna ortak çözüm üretmeli" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!