Memur kadınlardan pantolon eylemi

Güncelleme Tarihi:

Memur kadınlardan pantolon eylemi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2001 12:54

KESK'in 15 Eylül`de başlattığı "Ayrımcılığa karşı kadınlar için eşitlik hemen şimdi" kampanyası çerçevesinde kamu çalışanı kadınlar, 7 Aralık Cuma günü işyerlerinde pantolon giyecekler.

Haberin Devamı

Eğitim-Sen Genel Merkezi`nde düzenlenen basın toplantısında, Eğitim-Sen Merkez Kadın Sekreteri Elif Akgül, ``kamu çalışanı kadınların işyerlerinde pantolon giymesinin önündeki engellerin kaldırılması talebiyle 7 Aralık Cuma günü işyerlerinde pantolon giyeceklerini`` bildirdi.

Pantolonun, işyerinde daha rahat hareket etme olanağı sağladığını ve kadın sağlığı için daha uygun olduğunu belirten Akgül, ``İşyerlerinde pantolon giyme yasağı, kadını ikincil cins gören ve bu nedenle çirkin kıyafetler içine hapseden gerici zihniyetin ürünüdür`` dedi.

Hitler Almanyası`nda da kadınların makyaj yapmasının ve pantolon giymesinin yasakladığına işaret eden Akgül, ``baskıcı rejimlerin kadınları ikinci sınıf gören zihniyetlerinden kalma tabuların yıkılması gerektiğini`` kaydetti.

Haberin Devamı

Akgül, KESK`in düzenlediği ``Ayrımcılığa karşı kadınlar için eşitlik hemen şimdi`` kampanyası için imza topladıklarına da değindi. İmza kampanyasının, 11 Ocak 2002`de sona ereceğini kaydeden Akgül, Ankara`da miting düzenleyeceklerini ve imzaları TBMM Başkanlığı`na sunacaklarını belirtti. Akgül, taleplerini şöyle sıraladı:

 Kılık kıyafet yönetmenliği, çağdaş normlara göre değişmeli ve kadınların işyerlerinde pantolon giyebilmesinin önündeki engeller kaldırılmalı,
 En az 50 kişinin çalıştığı işyerlerinde ve küçük il/ilçe ve beldelerde merkezi kreşler açılmalı,
 Çalışma yaşamında kadına yönelik cinsiyetçi bakış açısı değişmeli, terfi ve atamalarda eşitlikçi davranılmalı,
 Çocuğun sevk işlemleri anne ve babanın isteğine bağlı yapılabilmeli, çocuk yardımı günün koşullarına uygun olarak belirlenmeli,
 ILO standartlarına uygun olarak doğum öncesi 2 ay, doğum sonrası 1 yıl ücretli izin verilmeli,
 Şiddet mağduru kadınlar için rehabilitasyon merkezleri oluşturulmalı.
Akgül, 7 Aralık Cuma günü yapılacak eyleme, Türkiye genelindeki tüm okullar ile KESK`e bağlı işyerlerinde çalışan kadınların katılacağını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!