Memoli-mania

Güncelleme Tarihi:

Memoli-mania
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Polisiye film gibi imza günü

Başta Mehmet Ali Alabora'nın kendisi olmak üzere herhalde ‘‘Yılan hikayesi’’ dizisini gerçekleştiren kadronun hiçbiri, böyle bir ilgiyle karşılaşacaklarını tahmin etmiyordu. Toplumun her kesimince sevilen dizi, zaman içinde özellikle gençler arasında bir tutku haline geldi. Başarılı oyuncular, iyi yönetmenlik, heyecan dozunun her bölümde aynı düzeyde tutulması, filmin geniş kitleler tarafından sevilmesinin en önemli unsurları. Peki ama ‘‘Yılan hikayesi’’nin başkahramanı Mehmet Ali Alabora'ya olan ilgiyi nasıl açıklamalı...

ÖZEL TİM KURTARDI

Alabora'nın artık özel yaşamı kalmadı. Her gittiği yerde özellikle genç kızların yoğun ilgisiyle karşı karşıya kalıyor. Mehmet Ali Alabora, geçtiğimiz günlerde Bakırköy D&R Mağazası'nda düzenlenen imza gününde hayranlarının elinden ‘‘özel tim‘‘ tarafından kurtarılmıştı.

KORUMA ORDUSU

Genç oyuncunun bu kez Erenköy D&R Mağazası'nda imza günü vardı ve tatsız olayların yaşanmaması için geniş tedbirler alındı. Alabora, çok zor da olsa Sky Güvenlik Şirketi'nden temin edilen 19 kişiden oluşan koruma ordusunun eşliğinde imza dağıtabildi. Erenköy D&R'daki ikinci imza gününe, Memoli'nin dışında Osman Yağmurdereli, Ali Otyam, Nail Kırmızıgül ve Emre Kınay da katıldı.

ÇIĞLIK ÇIĞLIĞA

Mehmet Ali Alabora, imza gününe arabasıyla geldi. Genç oyuncu, çılgın hayranlarının çığlıkları arasında oluşturulan güvenlik koridordan geçerek masaya oturdu. Masanın güvenliğini 5 koruma sağlarken, diğerleri de izdihamı önlemeye çalıştı. Bu arda da Bağdat Caddesi'nde trafik kilitlendi ve polis ekipleri yoğun uğraş verdi.

ÖPÜŞMEK YASAK

‘‘Yılan Hikayesi’’ dizisinin müziklerinin yer aldığı albümü satın alıp imzalatmak için sıraya giren genç kızlar, imza aldıktan sonra Alabora'yı öpmek de istediler. Ancak genç oyuncuyu öpmek yasaktı, bu nedenle mağaza içinde kargaşa yaşandı. Saatler süren imza gününe, izdihamdan dolayı iki kez ara verildi. İmza gününün sonunda kapıya dayanan hayranlarını yatıştırmak kolay olmadı. Bu nedenle bir aldatmacaya başvuruldu. Garaj kapısından çıkacağı anons edilip halk o tarafa yönlendirildi. Bu sırada Memoli de hızla mağazanın ana kapısından çıkarak arabasına bindirilip uzaklaştırıldı. Kasetlerini imzalatamayan genç kızlar, Memoli'nin arkasından uzun süre ağladılar.

Sinan ÖZBALKAN / MAGAZİN SERVİSİ

UZMANLAR NE DİYOR

Toplumda hızla yayılan ‘‘Memoli hayranlığı’’ konusunda psikiyatrların düşüncelerini şöyle:

ÖZCAN KÖKNEL

Geniş kitlelerin

özlediği kahraman

Kadın ve erkekler, gençler, erişkinler başka başka nedenlerle bu kahramana büyük bir ilgi ve yakınlık duyuyor. Erişkinler dürüst, iyi kalpli, doğru, zayıfları koruyan, onların yanında olan, kötülüklere karşı çıkıp ortadan kaldıran bu polis karakterini kendilerine çok yakın buluyor. Çünkü, alt orta sınıftan gelen, kırsal kökenli olan toplumun büyük bir kısmının özlediği, özdeşleştiği bir kurtarıcı, bir kahraman tipini yansıtıyor.

MEHMET EMİN CEYLAN

Yakışıklılığı değil

fedakárlığı seviliyor

Dizideki kahraman, sadece yakışıklılığı ile seyircinin ilgisini çekmiyor. Onun daha çok, dürüstlüğü ve gösterdiği fedakárlıklar hayranlık uyandırıyor. Çünkü artık insanlar, yaşadıkları şartlar gereği dürüst olamıyor, fedakárlık yapamıyor. Yaratılan hayali kahraman onunu yerine ve onun adına dürüstlük yapıp, fedakárlıklar gösterip, topluma çok güzel mesajlar veriyor. Hesapçılığın egemen olduğu bir toplumda, kahramanın duygulu, duygusal ve her türlü çıkardan uzak davranışları onları mutlu ediyor. Aslında kendileri de hep öyle bir insan olmanın özlemini taşıyorlar.

KEREM DOKSAT

Gençlerin hayal

ettiği kişilik

Toplumun bir kesimi, bu hayali kahramanla özdeşleşip, onu benimsiyor. Yumuşak bakışlı, sevecen tavırlı, duygusal bu kişiye kendini çok yakın hissediyor. Amerikan filmlerinden fırlamış gibi, bütün kötülüklerin üzerine gözünü kırpmadan giden, dürüst, fedakár polis tipi ile özlemlerini gideriyor. Herkese iyi davranan, mağrur olmayan bu tipe ve onu canlandıran Alabora'ya kadını ile, erkeği ile herkes bayılıyor, onunla özdeşleşiyor. Genç kızlar böyle bir erkeğin hayalini kurarken, genç erkekler de onun gibi olabilmeyi düşlüyorlar. Ona ‘‘bizden biri’’ gözü ile bakıyorlar. Bu hayal kahramanında sahip olmayı düşledikleri bütün özellikleri buluyorlar. Bu hayali kahraman, bugün zamana ve ortama çok uygun düştü ve böylece ortaya ‘‘Memolimani’’ çıktı.

Selma TÜKEL/İSTANBUL

Kabadayı imajını değiştirdi

Psikolog Nur Yaycıoğlu, gençlerin starlara karşı duydukları aşırı hayranlığı şöyle açıkladı.

‘‘Genç erkekler, Memoli'yi model olarak görüyor. güçlü ve yakışıklı bir polis, espirili bir kişilik. İlgi çekmek isteyen gençler, bu film karakterini kendileriyle özdeşleştiriyor.

Genç kızlar ise, kibar, yardımsever, koruyucu ve tutkulu bir karakter olduğu için Memoli'ye bağlanıyorlar... Eskiden bıyıklı ve kabadayı erkekler beğenilirdi, ama şimdi bu imaj değişti.

Memoli, gelenksel kabadayı imajına yeni bir anlayış getirdi.

Anne babalar da bu diziyi ve kahramanlarını sevdikleri için karakterlerden birine çoçuklarının hayranlık duymalarına göz yumuyor.

Gençlerin tutku ve heyecanları, bilgi birikimlerinden ve zekalarından önde gider. Bu, ancak zaman içinde oturur.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!