Medyanın geleceği Fresh Mesh 2013'te tartışılıyor

Güncelleme Tarihi:

Medyanın geleceği Fresh Mesh 2013te tartışılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2013 16:30

Fresh Mesh 2013, Doğan TV İstanbul Stüdyoları'nda başladı. Konferansa katılan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Ülkeyi yönetenler olarak bizlere büyük görevler düşüyor. Bizler bu değişimi algılayarak bir tarafta siz medya profesyonelleri için ihtiyaca yanıt verecek, teknik ve hukuki sorunların çözüldüğü ortamlar oluşturacağız" dedi. Arınç, Aydın Doğan’ın medya organlarında çalışanlara yönelik yayımladığı etik ilkeler bildirgesine de değinerek, "Bu açıdan Sayın Doğan’ı ve çalışma arkadaşlarını kutlamak istiyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Doğan Tv Holding Yönetim Kurulu Bakanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da, "Bu konferansın içeriğini oluştururken, üç ana olgu üzerinden yola çıktık. Yaratmak, üretmek ve dağıtmak " diye konuştu. Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Amacımız yaratıcılıktaki esin kaynaklarımızdan üretimdeki yeni trendlere hızla gelişen teknolojiden, televizyonun sosyal medya ile etkileşiminden, internet ile kesişen yollarımızdan değişen beklentilerine kadar görsel ve işitsel medyayı ilgilendiren hemen hemen her konuda zihin açıcı tartışma ortamı yaratabilmek" diye konuştu.

KONFERANSTAN GÖRÜNTÜLER

İKİ GÜN SÜRECEK

Doğan Tv Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Doğan Tv Holding CEO’su İrfan Şahin’in ev sahipliğinde gerçekleşen Fresh Mesh 2013, Doğan Tv İstanbul Stüdyolarında başladı. İki gün sürecek etkinlikte geleceğin medyası, eğlence ve şov dünyası ile TV dünyasına yön veren içerikler, içeriğin izleyiciyle etkileşimi konuşulacak.

Etkinliğin açılışına Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Doğan Tv Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Doğan Tv Holding CEO’su İrfan Şahin ile RTÜK Başkanı Davut Dursun da katıldı.

"HIZINA AYAK UYDURMAK ZORLANDIĞIMIZ BİR MEDYA ORTAMININ İÇİNDEYİZ "

Açılışta konuşan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Bugün ünlü İletişim Bilimci Mc Luhan’ın 60’lı yıllarda dile getirdiği global köy kavramının tam olarak gerçekleştiği bir dünyanın içindeyiz. İletişim teknolojisindeki gelişmeler ve bunun etkisiyle medya dünyasında yaşanan büyük değişimle artık ülkelerin sınırları ortadan kalkmış, kültürler içi içe geçmiş ve dünyamız adeta küçük bir köye dönüşmüştür" dedi.

Haberin Devamı

"BİR DAKİKADA NELER OLUYOR"

/images/100/0x0/55eac46af018fbb8f89567d6


Başbakan Yardımcısı Arınç, şunları söyledi:

"Vikipedia’ya bir dakika içinde altı yeni makale ekleniyor, 204 milyon e-mail gönderiliyor, bin 300 kişi yeni mobil kullanıcısı haline geliyor. Yine bir dakika içinde amazon.com’da 83 bin dolarlık satış yapılıyor. 100 bin tweet atılıyor Facebook’ ta altı milyon sayfa görüntüleniyor. Youtube’ a 30 saatlik video yükleniyor. Bu 1 dakika içinde 1 milyon 300 bin kişi tarafından izleniyor. Bunları basit gelişmeler olarak değerlendiremeyiz. Bu gelişmeler hayatımızı her yönden etkileyen gelişmelerdir. "

"İKİ YIL İÇİNDE TV YAYINLARINDA DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"

Kuşağın giderek değiştiğini söyleyen Bülent Arınç, "IT ve medya sektörü profesyonelleri olarak sizlerin bu kuşağı dikkate alarak iş planlarını yapmanız ve buna uygun içerikler üretmeniz gerekecek. Tabii ki ülkeyi yönetenler olarak bizlere büyük görevler düşüyor. Bizler bu değişimi algılayarak bir tarafta siz medya profesyonelleri için ihtiyaca yanıt verecek, teknik ve hukuki sorunların çözüldüğü ortamlar oluşturacağız. Diğer taraftan da bireyin fiziki ve ruhsal sağlığını koruyacak tedbirler alacağız " dedi.

Haberin Devamı

"2015'TE ANALOG YAYINLARI KAPATACAĞIZ"

Bülent Arınç, şöyle devam etti:

"Bizler yaşanan bu değişimleri yalnızca medya sektörünü ilgilendiren bir konu değil ülkemizin geleceğini ilgilendiren hayati bir mesele olarak görüyoruz. Bu anlayışla sorumluluk taşıdığım RTÜK için 2011 yılında 6112 sayılı yasayı çıkardık. Tamamen sektörün talepleri doğrultusunda büyük bir uzlaşmayla çıkan bu yasa birçok sorunu çözdüğü gibi sektörün önünü açacak yeni imkanlar da tanıdı. Bunlardan en önemlisini dijital yayıncılığa geçiş süreci oluşturuyor. İki yıl içinde TV yayınlarında dijital dönüşüm gerçekleştireceğiz ve karasal sayısal yayına geçeceğiz. Böylece TV izleyicileri basit ev içi antenler kullanarak dijital yayıncılık dünyasının imkanlarından da yararlanabilecekler. Kanal sayıları ve yüksek çözünürlüklü yayınlar artacak. Uygun donanımlar kullanılarak tablet ve dizüstü bilgisayarlar kullanılarak, televizyon yayınlarını izlemek mümkün olacak. Görme ve işitme engeliler TV yayınlarına erişim sağlayacak. 2015 yılında da dünyayla aynı anda analog yayınları kapatacağız."

"BİZLERİN ELEŞTİRİLERİNE RAĞMEN ÇOK ÖNEMLİ İŞLER YAPIYORSUNUZ"

Bülent Arınç, konuşmasında medya ve eğlence sektörüyle ilgili rakamlar da verdi. Arınç, şöyle konuştu:

"Son birkaç yıldır içerik üretme konusunda sizlerin yaptığı başarılı çalışmalar sınırlarımızın dışına taştı. Bu vesileyle bir hakkı da teslim etmek istiyorum. Zaman zaman bizlerin de eleştirilerine rağmen çok önemli işler yapıyorsunuz. Sizlerin başarılı çalışmalarından dolayı ülkemiz hem kendi bölgesinde hem de uzaklarda hatırı sayılır bir içerik üreticisi olmuştur. Yapmış olduğunuz diziler bütün dünyada ses getirmeye başladı. Ben bu motivasyonla kısa bir süre içinde ülkemizi medyaya görsel içerik üreten en önemli merkezlerinden biri haline getireceğinize inanıyorum. Yeni endüstriler, içerik sağlayıcıları ve araştırma kuruluşlarının da sürece dahil olduğu yeni bir yapılanmadan söz ediyoruz."

"AYDIN DOĞAN'A TEŞEKKÜR BORCUM VAR"

İçerik üretmenin dikkatli olunması gereken bir alan olduğunu dile getiren Arınç, şöyle devam etti:

"Sayın Aydın Doğan ve Doğan Medya’da görev alan değerli dostlarıma bir teşekkür borcum var. Bundan birkaç ay önce Sayın Aydın Doğan’ın medya organlarında çalışanlara yönelik bir etik ilkeler bildirgesi yayınlandı. Bir kitapçık olarak da neşredildi. Bu Türk basınında yapılması gereken örnek bir davranıştır. Ben bu açıdan Sayın Doğan’ı ve çalışma arkadaşlarını kutlamak istiyorum. Bir de Türkiye çok önemli bir sürecin henüz başında. Bu sürecin başarılı olması Türkiye’nin büyümesi güçlenmesiyle çok yakından ilgili. Yıllardan beri büyük bir üzüntüyle sıkıntıyla ağlayarak günlerimizi geçirdiğimiz Türkiyemizde bir huzur ortamının oluşması barış denen güzelliklerin ülkemize dönmesi açısından başlayan süreçte hepimizin sorumluluk taşıdığına inanıyorum. Sayın Doğan’ın bu konuda çalışanlarına yönelik dostça arkadaşça onlara yön gösteren çabalarını da takdirle karşılıyorum. 75 milyonun ülkemizde yaşayan herkesin ortak sorumluluğudur."

Haberin Devamı

"YARATMAK, ÜRETMEK, DAĞITMAK"

Doğan Tv Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da şunları söyledi:

"Bu konferansın içeriğini oluştururken, üç ana olgu üzerinden yola çıktık. Yaratmak, üretmek ve dağıtmak. Amacımız yaratıcılıktaki esin kaynaklarımızdan üretimdeki yeni trendlere hızla gelişen teknolojiden, televizyonun sosyal medya ile etkileşiminden, internetle kesişen yollarımızdan değişen beklentilerine kadar görsel ve işitsel medyayı ilgilendiren hemen hemen her konuda zihin açıcı tartışma ortamı yaratabilmek. Fresh Mesh en başından beri, uluslararası bir konferans olarak tasarlandı. Bugün aramızda dünyanın farklı köşelerinden ve Türkiye’den çok değerli panelistlerimiz var. Sektöre şekil veren isimleri burada sizlerle buluşturmayı amaçladık. Konferansın sizlerin katılımıyla interaktif geçmesini ümit ediyorum."

Haberin Devamı

"İLKELERİ DÖRT AYDA GÜNCELLEDİK"

Yeni yayın ilkelerine de değinen Yalçındağ, konuşmasına şöyle devam etti:

"Doğan Grubu olarak çalışanlarımızla birlikte ilkeli, etik evrensel kurallara uygun yayın yapmaya büyük önem veriyoruz. Buradan hareketle 10 yıl önce hazırlamış olduğumuz yayın ilkelerini, dört ay süren bir çalışma sürecinde güncelledik. Yayın ilkelerimiz televizyonlarda çalışan yayıncılar tarafından da ele alındı. İlkeler o alanın ihtiyaçlarına uygun bir biçimde yeniden biçimlendirildi. Birkaç hafta önce ilkelerimizi sizlerle paylaşmıştık. Geçen hafta da başkanlığını Onursal Başkanımız Aydın Doğan’ın yaptığı yayın ilkeleri konseyi ilkelerini açıkladık. Aslında bu konuda izleyici temsilcisi görevlendirmeleri ısrar edip bizi yüreklendirerek bu konuda öncülük etmiştir. Başbakan yardımcımıza da televizyon yayıncılarıyla kurduğu güçlü diyalogdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. "

"RTÜK SEVİMLİ BİR KURULUŞ DEĞİL"

"RTÜK sevimli bir kuruluş değil. Bütün medya çalışanları RTÜK dendiği zaman bir mesafe koyma ihtiyacı duyarlar. Ama unutmamak gerekir RTÜK ve benzeri kuruluşlar sadece bizde değil bütün dünyada var" diyen RTÜK Başkanı Davut Dursun da konuşmasında şunları söyledi:

"Çünkü bu sektörün de düzenlenmesi bir ihtiyaçtır. Bütün mesele bu düzenlemede acaba ne kadar doğruyu yakalayabiliyoruz tartışması olmalı diye düşünüyorum. O sebeple ’RTÜK yok olsun’ demek yerine ’RTÜK sektörün gelişmesine önemli katkılar yapsın’ demek daha doğru olabilir, diye düşünüyorum. Son yıllardaki çalışmalarda katılımcı bir mantıkla kanun yapılması arkasından gelen ikincil düzenlemelerin yapılmasında sektörden büyük katkı gördük. Bir kez daha teşekkür etmek istiyorum bundan dolayı.Yanlış yaptıklarımız da olabilir bunları karşılıklı konuşarak çözeceğimizi düşünüyorum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!