Medvedev'e açık mektup

Güncelleme Tarihi:

Medvedeve açık mektup
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2011 13:43

Hakkında açılan ve Batı ülkelerinin adaletsiz olduğu yönünde büyük tepki toplayan yolsuzluk davasında hapse atılan eski Rus petrol milyarderi Mikail Hodorkovski, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'e uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor   

 

Hapis cezasının ikinci kez uzatıldığı davanın bir ay sonrasında Medvedev’e açık mektup gönderen Hodorkovski, kamu ve yetkililere karşı güveni tamamen yıkan yolsuzluğun önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.

 

Hodorkovski, “Yasalara müdahale etmeyi ya da benim kurtarılmamdan bahsetmiyoruz… Yasal sistemin tamamen çöktüğünü ve bu durumun Rusya’da herkes için tehdit edici sonuçları olacağını gözlemliyoruz” dedi.

 

Times tarafından elde edilen mektup, Davos Dünya Ekonomik Forumunda, dünya liderlerine Rus ekonomisini desteklemelerini isteyen Medvedev için bir utanç kaynağı oldu.

Haberin Devamı

 

Yukos petrol şirketinin eski başkanı, Kremlin’de sadece Başbakan Vladimir Putin’in talimatlarını dinleyen KGB birimi siloviki’nin gücünün kırılması gerektiğini, böylece politik ayaklanmanın önüne geçilebileceğini ifade etti.

 

Putin’in kendisini yasalardan üstün gördüğünü belirten Hodorkovski,“sıradan Ruslar ile yetkililer arasındaki mesafeyi açmanın, ülkede sivil hakları korumak adına sokaklara dökülmekten başka bir yöntem bırakmayacağını” belirtti.

 

“İnsanların devlet kurumlarına olan güveni kalmadan, yönetimde metot olarak kabul edilen kaba gücün sınırsız olmadığını” vurgulayan Hodorkovski, “Saygın insanlar ülkelerinden utanır hale geldiği zaman… bu toplumda önemli bir ahlaki çatışma ve tehlikeli şekilde büyüyen bir yaraya işaret etmektedir” dedi.

 

Aralık ayında, 20 ay süren dava sürecinin ardından 2017’ye kadar hapis cezası uzatılan Hodorkovski, Putin’in davaya müdahalesini “skandal” olarak tanımlamıştı. Eski milyarder işadamı, 2003 yılında Putin’e muhalif kalması sonucunda vergi kaçakçılığı yapmakla suçlanmış ve hapse atılmıştı.

 

DÜNYA BASININDA ÖNE ÇIKAN MANŞETLER

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!