Medet Önlü davasında tanık polisten çarpıcı açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Medet Önlü davasında tanık polisten çarpıcı açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2015 09:22

Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Medet Önlü davasının 5. duruşmasında tanık olarak dinlenen Önlü'nün gönüllü korumalığını yapan polis memuru Şakir Yılmaz dikkat çekici iddialarda bulundu.

Haberin Devamı

Medet Önlü’nün, Mayıs 2013’te öldürülmesiyle ilgili, biri Rus uyruklu 9 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Murat Aluç, Önlü'nün eşi, çocukları, yeğeni ile tarafların avukatları katıldı.
Medet Önlü'nün katil zanlısı Aluç ve "azmettirici" Rızvan Ezbulatov'u tanıştırarak, "adam öldürmeye yardım" ile suçlanan diğer tutuklu sanık Mehmet Akif Cömert ile de Silivri Cezaevinden görüntülü sistemle bağlantı kuruldu.

Mahkeme, önceki celse, Önlü ailesinin avukatının talebiyle Bayrampaşa Cezaevi'ndeki Rus ve Ukraynalılar arasında 1994-1997 yıllarında Ezbulatov'un bulunup bulunmadığının Adalet Bakanlığından sorulmasını kararlaştırmıştı. Duruşmada, Adalet Bakanlığının, kapatılan Bayrampaşa Cezaevi'ne ilişkin kayıtların Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na devredildiği yanıtını verdiği, dolayısıyla bu konuda netice alınamadığı belirtildi.

Haberin Devamı

Ayrıca, sanık Ömer Peltek hakkındaki yakalama emrinin yerine getirilemediği de tutanağa geçirildi.
Medet Önlü ailesinin avukatı Erdal Doğan'ın talebiyle daha önce "tanık" olarak dinlenen Şakir Yılmaz da yeniden beyanda bulundu. Yılmaz, polis olduğunu ve Önlü'nün "gönüllü korumalığını" yaptığını söyledi. 

"EMNİYETTE GÖSTERİLEN RESİM DAVA DOSYASINA KONULMADI"
Şakir Yılmaz ifadesinde "22 Mayıs 2013 tarihinde Ankara Emniyet Müdürlüğü Terör Şube Müdürlüğü'nde ifadem alınırken A-4 kağıda basılı bir resim gösterildi. Resimdeki şahsı tanıyıp tanımadığım sorulduğunda tanımadığımı söyledim. Görevliler bana bu resmin Rızvan Ezbulatov'a ait olduğunu söylediler. Dava dosyasını incelediğimde ise bu resmin olmadığını gördüm. Ben daha sonra internetten araştırdım ve resmi buldum. Bu resimde telefonumdadır. Gerekirse mahkemeye ibraz edeceğim" dedi.



MEDET ÖNLÜ'NÜN TAKİP EDİLDİĞİ KANAATİNDEYİM
Hayattayken Önlü'ye emniyet istihbarat veya MİT'ten her ay veya 1,5 ayda bir gelenlerin Kafkasya konusunda bilgi aldıklarını iddia eden Şakir Yılmaz, "Bu nedenle ben, Önlü'nün izlendiği, takip edildiği kanaatindeyim" dedi.

ÇEÇENLER SURİYE'YE GEÇİRİLDİ
Medet Önlü'nün, Çeçenlerin Suriye'de savaşmalarına karşı olduğunu da anlatan Yılmaz, "Medet Önlü Türkiye'ye yerleştirilen Çeçenlerin iyi durumda olmaları için elinden gelen her şeyi yapmıştır. Bu konuda İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile görüşmüştür. Çeçen sığınmacıları TOKİ konutlarına yerleştirmiştir ancakÇeçenlerin Suriye'ye götürülmek istenmesine karşı çıkmıştır. Çeçenler savaşacaksa, Çeçenistan'da savaşması gerektiğini savunan biriydi. Medet Önlü öldürülmeden önce, şu anda IŞİD'in komutanlarından olan Ömer Şişani'ye Türkiye'de üniversitede okurken yardım ettiği söylemiştir. Türkmen Cephesi'nin komutanı olan kişi de Ömer Şişani'nin kardeşidir. O da Türkiye'de öğrenciyken Medet Önlü yardım etmiştir. El Nusra'dan 'Zübeyir' ve Özgür Suriye Ordusu'ndan 'Hamza' da Türkiye'de öğenci olup Önlü'nün sahip çıktığı kişilerdi. Ancak Medet öldürüldükten sonra bu şahıslar Suriye'ye geçerek bu örgütlerin başına geçerek savaştılar. Örgütlerin başındaki tüm şahıslar Çeçen'dir. Medet Önlü öldürülmeden önce bilgisi dahilinde Suriye'ye giden yoktu. Ancak öldürüldükten sonra 150'den fazla Çeçen Suriye'ye savaşmaya gitti. Medet Önlü yaşarken bu kişilerin Suriye'ye gitmesini engellemişti" dedi.

Haberin Devamı

Şakir Yılmaz, Önlü'nün, Çeçenistan Özerk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Ramazan Kadirov'un kendisini tehdit ettiğini söylediğini de kaydetti.

Medet Önlü'nün Suriye'ye gitmesini engellediği Ömer Şişani, suikastin ardından Suriye'ye geçti ve IŞİD'in Rojava komutanlığını üstlendi. Şişani hakkında defalarca öldürüldüğü yönünde haberler çıkmasına rağmen bu iddia tam olarak doğrulanamadı.

OFİSİN ÇOK YAKININDA GÖRÜNTÜLENDİ
Önlü ailesinin avukatı Doğan, "azmettirici" olduğu belirtilen Rızvan Ezbulatov'un, Medet Önlü'nün ofisine çok yakın yerde fotoğrafının çekildiğini, bunun dosyada olduğunu ifade etti. 

Buna karşın 23 Mayıs tarihinde bilinip tanığa gösterilmesine rağmen Ezbulatov'un, 24 Mayıs'ta İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan gitmesine engel olunmadığını söyleyen Erdal Doğan, soruşturma sırasında savcılıktan, Ezbulatov ve Önlü'nün takibi konusundaki delillerin MİT'ten getirtilmesini istediklerini, ancak bunun yapılmadığını anlattı.

Haberin Devamı

MAHKEME, MİT'TEN BİLGİ İSTEDİ
MİT'in elinde belge bulunması gerektiğini öne süren Doğan, MİT'e müzekkere yazılarak, Ezbulatov ve Önlü'ye ilişkin delillerin istenmesi talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, Ezbulatov ve Peltek hakkındaki "yokluklarında tutuklama" kararlarının devamını kararlaştırdı.

Sanıklardan Aluç ve Cömert'in tutukluluğunun devamına karar veren mahkeme, fotoğrafı da kullanılarak, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan, 1994-1997 yıllarında Bayrampaşa Cezaevi'ndeki Rus ve Ukraynalılar arasında Rızvan Ezbulatov'un kalıp kalmadığının araştırılmasını, kaldıysa hangi adla kaldığının sorulmasını karara bağladı.

Önlü ailesinin avukatının talebi doğrultusunda, Medet Önlü ve Rızvan Ezbulatov'a ilişkin "takibe yönelik belge ve bilgilerin emniyet müdürlüğü ve MİT'ten istenmesini" kararlaştıran mahkeme heyeti, duruşmayı şubat 2016'ya erteledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!