Medeniyetler İttifakı 2. Grup toplantısı Doha başladı

Güncelleme Tarihi:

Medeniyetler İttifakı 2. Grup toplantısı Doha başladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2006 13:18

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, dünyanın Medeniyetler İttifakı girişimi gibi projelere ihtiyacı olduğunu belirterek, Batı ve İslam dünyasının karikatür krizinin ardında yatan nedenleri görmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Aydın, Katar'ın başkenti Doha'daki Medeniyetler İttifakı 2. Yüksek Düzeyli Grup toplantısının açılış oturumunda yaptığı konuşmada, ”Dünya çapında çok sayıda kişinin de sık sık dile getirdiği gibi, Medeniyetler İttifakı girişimi gibi projelere kesinlikle ihtiyacımız var” dedi.

Aydın, Medeniyetler İttifakı girişiminin, hassas meselelerin yalnızca bilginin değil, ahlaki sorumluluğun ve aklın rehberliğinde tanımlanmasını sağladığını ve bu çerçevede bütünüyle işleyen uluslararası bir araç haline geldiğini belirtti.
Hassas uluslararası ilişkilerin merkezinde yer alan karikatür krizinin özünde karmaşık bir konu olduğuna işaret eden Aydın, olayların ve bu olaylara tepkilerin iki buzdağına benzetilebileceğini söyledi.

BUZDAĞLARI

İlk buzdağının altında, yüzyıllardır süren önyargıların yattığını belirten Aydın, bunların, büyüyen bir “İslamofobik” sosyal çevre tarafından beslenen ve yaşatılan kibirli kültürel düşünce biçimleri ile abartılmış hatta uydurulmuş farklılıklara dayalı kişisel çıkarlar ve temelsiz genellemelerden kaynaklanan siyasi bakış açısından oluştuğunu söyledi.
Mevcut düzeninin ahlaki ve ruhani değerler sistemiyle uyum sağlamaya bir hayli gönülsüz göründüğünü de belirten Aydın, buna rağmen olumlu düşünmek için pek çok neden bulunduğunu, tüm kültür ve medeniyetlerde yapıcı eleştiri ve özeleştiri biçimlerinin giderek arttığını kaydetti.

Haberin Devamı

“İkinci buzdağının suyun altında kalan kısmındaysa burada sayamayacağım kadar çok şey yatıyor” diyen Aydın, sömürge dönemlerinden kalma olumsuz deneyimlerin, yarım yüzyıldan fazla süredir kanayan yaraların, süregiden siyasi, askeri, ekonomik ve hatta kültürel hakimiyetlerin ve tecrit, yabancılaşma, hayal kırıklığı ve öfkeyi beraberinde getiren adaletsiz siyasi ve ekonomik yapıların ve uygulamaların varlığına işaret etti.

Aydın, “Batı ve İslam dünyasının sivil toplumları kadar liderleri ve kurumları da bu buzdağlarını görmeli ve bunların üstesinden gelme umudunu besleyebilmek için, süregiden hassas, karmaşık ve kaygı verici durumun ışığında kendilerini geliştirmeli ve yenilemeli” dedi.

Haberin Devamı

Akil Adamlar Grubu olarak, 7 ay içinde somut bir “eylem planı” hazırlamaya çalışacaklarını da ifade eden Aydın, bunun daha geniş ve derin bir saygı ve anlayışın oluşmasına katkıda bulunacağını umduklarını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!