MED TV'ye kıskaç

Güncelleme Tarihi:

MED TVye kıskaç
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bölücü PKK'nın yayın organı ve terör talimatlarının verildiği MED TV'nin kapatılmasına yönelik olarak Türkiye'nin baskısı giderek artıyor. Dışişleri Bakanı İsmail Cem, hiç bir yayın kuruluşunun bir ülkenin insanlarına yönelik cinayet ve terör yaratması emrini veremeyeceğini belirtti. Cem, DSP Kayseri İl başkanlığı'nda gazetecilerle sohbetinde, uzun süredir MED-TV'nin kapatılması için baskı yaptıklarını belirtirken, bu konuda bazı güçlükler, (yayın meselesine hükümetlerin karışamadığı) şeklinde bazı mazeretler olduğunu söyledi. Çok sağlam bir tez ile konunun üzerine gittiklerini ve bu çalışmalarından sonuç alacaklarını belirten Cem, şöyle devam etti: ‘‘10 gün kadar önce İngiltere Dışişleri Bakanı'na telefon açtım, yeniden söyledim. Bu konu biraz zaman gerektiriyor. Zannediyorum, Mayıs ayının başından itibaren bu televizyon istasyonu artık Türkiye'ye yönelik terör propagandasını yapamayacaktır.’’ Ulaştırma Bakanı Hasan Basri Aktan da, MED TV'nin yayınlarının durdurulması konusunda uluslararası kuruluşlar nezdinde harekete geçtiklerini bildirdi. Ankara DGM Başsavcılığı da MED TV'nin kapatılması için harekete geçti. Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel, Dışişleri Bakanlığı kanalı ile MED TV'nin kapatılması için terörle mücadeleye ilişkin uluslararası anlaşmalar çerçevesinde Belçika ve İngiltere'ye yazı gönderecek. Belçika'da stüdyodan, İngiltere'de ise uydu kanalıyla yayın yapan MED TV'nin yayınının yasaklanması ve lisansının iptali istenecek.

Vahşetin TV'sine son süre

Yayın lisanslarını izleyen Independent Television Commission'ın (ITC: Bağımsız Televizyon Komisyonu), MED-TV'yi iki kez uyardığı ve yayın kurallarına uyması için 20 Mayıs 1999'a kadar süre tanıdığı öğrenildi. MED-TV hakkında bu tarihe kadar aylık rapor tutulacağı ve ilkelere uymadığının anlaşılması halinde yayınına son verileceği açıklandı. ITC tarafından yapılan açıklamada, MED-TV'ye bu ihtarın kasım ayında yapıldığı ve altı aylık süre tanındığı bildirildi. ITC bu konuda yayınladığı bildiride, ‘‘MED-TV'ye yayınlarını 20 Mayıs 1999'a kadar ITC yayın ilkeleri ve ITC lisans anlaşması hükümlerine uygun olarak gerçekleştirmediği takdirde lisansını iptal edeceğine dair resmi bir uyarı verilmiştir’’ denildi. ITC tarafından bu uyarının, ITC yayın ilkelerinin iki kez ihlal edilmesi ve siyasi yayınlarda denge gözetilmemesi nedeniyle verildiği bildirildi. Yayın ilkelerinden, ‘‘suça teşvik’’ hükmünün ihlalini takiben Mart 1998'de MED-TV'ye resmi bir uyarı verildiği, bu uyarıdan kısa bir süre önce de, ‘‘Gerekli tarafsızlık’’ hükmünü üç kez ihlal ettiği için MED-TV'nin 90 bin sterlin para cezasına çarptırıldığı bildirildi.

Barzani de MED TV'den şikáyetçi

Kuzey Irak'taki önde gelen Kürt gruplarından Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin (IKDP) lideri Mesut Barzani, PKK'nın terör eylemlerine ve MED TV aracılığıyla bölgesinde terör eylemleri yapılacağına yönelik çağrılara tepki gösterdi. Barzani, IKDP'nin denetimindeki ‘Kürdistan TV’de şöyle dedi: ‘‘PKK'ya ait MED TV'de terörist faaliyetlerin sürdürüleceği belirtildi. PKK'nın Kuzey Irak'ta faaliyet göstermelerine karşı çıkmamıza rağmen, bölgede 'PKK- Başur' ismiyle faaliyetlerini sürdürecekleri PKK'nın televizyonu MED TV'den açıklandı. Topraklarımızda PKK'nın üslenmesine izin vermeyeceğiz.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!