Meclis'te töre cinayeti toplantısı

Güncelleme Tarihi:

Mecliste töre cinayeti toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2005 16:12

Töre ve namus cinayetleri ile kadın ve çocuklara yönelik şiddetin nedenlerini araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, görev dağılımının ardından ilk toplantısını yaptı.

Haberin Devamı

Komisyon Başkanı, AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bu konuda çalışma yapan herkesi, bir ay boyunca dinleyeceklerini söyledi.

Konunun teorik kısmını gerçekleştirdikten sonra sahaya ineceklerini, konunun muhataplarıyla bir araya geleceklerini ifade eden Şahin, “3. ayda teorik ve pratik bilgilerimizi birleştirerek, eylem planı hazırlayacağız. Komisyon çalışmalarının yalnızca kağıtta kalmadan, eyleme geçirilmesi noktasında, hangi bakanlıklarla ne tür işbirliği yapmamız gerekiyorsa, onlarla beraber çalışacağız” diye konuştu.
  
GÜLDÜNYA TÖREN'İN ÖLDÜRÜLMESİ
  
Evlilik dışı ilişkiden hamile kalarak bir çocuk dünyaya getirdiği gerekçesiyle öldürülen Güldünya Tören'in 2 kardeşine verilen müebbet hapis cezasının anımsatılması üzerine Şahin, bunun çok önemli bir örnek olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Şahin, TCK'da yapılan değişiklikle, töre ve namus cinayetlerinin, ”nitelikli adam öldürme” suçuna çevrildiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:“Bize, genel olarak ve Avrupa Birliği noktasında söylenen, (yasaları çıkarıyorsunuz ama uygulamalara bakacağız) diyorlar. Bu konuda Güldünya ile çok önemli bir örnek yaşadık. Daha önceki Türk Ceza Kanunu'nda olsaydı 2-3 yıllık bir cezayla belki bu iş bitecekti.Yaptığımız çalışmanın temelinde, cezalar çok önemli. Nitelikli adam öldürmeye dönüşmesi, yaptırım gücü açısından çok önemli. Komisyon olarak, psikolojik ve sosyal taraflarını da araştıracağız.”

Komisyon üyesi, CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman da namus cinayetlerinin ağırlaştırılmış müebbet hapis kapsamına alınmadığını, sadece töre cinayetlerinin alındığını kaydetti. Arıtman, kan, namus, töre amacıyla adam öldürmenin, TCK'nın aynı bölümünde değerlendirilmesinin daha doğru olacağını söyledi.

Toplantıda, Başkent Kadın Platformu'ndan, töre ve namus cinayetleri konusunda doktora yapan Leyla Pervizad, Kadının Statüsü Genel Müdürü Esengül Civelek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Remzi Özçelik, folklor araştırmacısı Gülsen Balıkçı ve Aydın Durdu dinlenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!