Meclis'te muhtıra gerginliği

Güncelleme Tarihi:

Mecliste muhtıra gerginliği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2007 10:58

TBMM Genel Kurulu, cumhurbaşkanını halkın seçmesi için verilen Anayasa değişikliğini görüşmek üzere toplandı. Halen devam eden görüşmelere Mumcu'nun AKP sıralarına seslenerek "Bak muhtıradan haberi olan bakan orada oturuyor" söylediği sözleri damgasını vurdu. Mumcu'nun işaret ettiği sırada Bakanlar Kurulu bölümünde sekiz bakan oturuyordu.

Haberin Devamı

Saat 19.30
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği paketinin, “Meclis'in, yapacağı tüm toplantı ve seçimlerde, üye tamsayısının en az üçte biri ile (184) toplanmasını” öngören 3. maddesinin gizli oylamasında, 353 kabul, 67 ret oyu çıktı.

Saat 18.50
Cumhurbaşkanını halkın seçimesine ilişkin madde TBMM'de 356 oyla kabul edildi

Saat: 18.00
Genel Kurul'da Anayasa değişikliğinin ikinci maddesinin görüşmelerine başlandı.

Saat: 17.29
Genel seçimleri 5 yıldan 4 yıla indiren Anayasa değişikliği maddesi 452oyun kullanıldığı oturumda 362 oyla kabul edildi. Oturuma ara verildi.

Saat: 16.55
Anayasa değişikliğinin birinci maddesinin oylanmasına başlandı. Bu madde kabul edilirse genel seçimler 5 yıldan 4 yıla indirilecek...

Saat: 16.15
Anayasa değişiklik paketinin maddelerinin görüşülmesine başlandı. 

Saat: 16.09
Anayasa değişiklik paketinin maddelerinin görüşülmesi yapılan gizli oylamada kabul edildi
Toplam: 468
Kabul: 361
Ret: 94
Çekimser: 6
Geçersiz: 5
Boş: 2

Saat: 15.30
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği paketinin maddelerine geçilmesinin gizli oylamasına başlandı.
Genel Kurulda, AK Parti tarafından hazırlanan ve ANAVATAN'lı bazı milletvekillerinin de imza koyduğu, “seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını, cumhurbaşkanının 5 artı 5 sistemi ve halkoyuyla seçilmesini” içeren Anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesi için gizli oylamaya geçildi.
Milletvekilleri, il sırasına göre oy kullanıyor.

Saat: 15.15
AKP Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün ise  CHP'nin Anayasa değişiklik paketinin Komisyondaki görüşmeleri sırasında  2 bine yakın önerge verdiğini belirtti.
“Er ya da geç sandık milletin önüne gelecektir” diyen Üstün, “Düşman  Polatlı'ya geldiğinde dahi bu Meclis çalışmıştır. Top seslerinin  işitildiği Meclis, görevini sürdürmüştür. Yüreğiniz yetiyorsa Anayasa  Mahkemesine gidin karar çıkartın” dedi.
Genel Kurulda görüşülen Anayasa değişiklik teklifine ilişkin “Bir  mendil gibi kullanılıp atılacak bir düzenleme değil bu” diyen Üstün,  “Amacımız, bu düzenlemeyi seçime yetiştirmek. Anayasa Mahkemesi haklı  ya da haksız bir karar vermiştir. Allah'tan Atatürk'ün cumhurbaşkanı  seçildiğinde Deniz Baykal CHP'nin başında değildi, Anayasa Mahkemesi  yoktu” diye konuştu.

Saat: 15.05
Anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerinde şahsı adına söz alan DYP  Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan, siyasi partilerin sağduyulu  davranarak, milletin menfaatlerinin ön planda tutulması gerektiğini  söyledi.
Cumhurbaşkanı seçimi turlarına katılmayan partileri eleştiren Eraslan,  “Meclisten kaçarak hizipçiliğini gösterenler, siyasi mevta olacaklar.  Siyaset mahkeme salonunda yapılmaz. Meclise itiraz ediyor, halkın  seçmesine karşı çıkıyorsunuz. Ana muhalefet, seçimlere katılmayarak  statükoculuğunu sergilemektedir” diye konuştu.
       
Son haftalarda yaşananları “bulanık suda balık tutmak” olarak  nitelendiren Eraslan, “Bulanık sulardan medet ummayın. Türkiye  siyasetini, demokrasisini zarara uğratmayın” dedi.
TBMM, cumhurbaşkanı seçiminde bloke edilmiştir, çare millettir. Hem  cumhurbaşkanı seçimine girmiyor, hem de halkın seçmesine karşı  çıkıyorsunuz. Peki cumhurbaşkanını kim seçecek? Yunan milleti mi?  Fransızlar mı? Türk milleti mi? Antidemokratik tavırlarla Türk  siyasetini hiçbir yere götüremezsiniz.”

Saat: 14.10
AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sona erdi. AKP Genel Merkezi'ndeki toplantı, yaklaşık üç saat sürdü.

Haberin Devamı

Saat: 13.30
TBMM Genel Kurulu'na ara verildi

Saat: 12.54


Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, söz aldı. Genel seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını, cumhurbaşkanının halk tarafından 5 artı 5 sistemiyle seçilmesini de içeren Anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerinde, partisinin görüşlerini açıklayan Mumcu, AKP grubuna bu konuda 5 yıldır nerede olduklarını sordu.

Haberin Devamı

Teklifin eğer 2. tur oylaması yapılırsa, Başbakan Tayyip Erdoğan ve AKP grubunu bir samimiyet testine beklediğini ifade eden Mumcu, “Milletim de bunu sıkı sıkıya takip etsin. Öyle yalandan somun pehlivanlığını kimseye yaptırmayacağız” diye konuştu.

Genelkurmay Başkanlığının açıklamasından haberi olduğu yönünde AKP sıralarından laf atılması üzerine Mumcu, Bakanlar Kurulu sıralarına dönerek, şöyle konuştu:

“Haberi olan arkadaş bak burada oturuyor. Haber alıp da dik duramayanlar, iftirayla kendi komplekslerini bastırmaya çalışmasınlar. Haberi olup da milleti haberdar etmeyen şerefsizdir, namussuzdur. Demokrasi için gerekirse canını da vermeyen şerefsizdir, namussuzdur. Benden bu kadar. Bunu söyleyebilecek bir delikanlıyı da kürsüye bekliyorum. Kolpoculuğun devri bitti, bundan sonra delikanlılığın devri.”

Bu sırada Bakanlar Kurulu sıralarında şu bakanlar oturuyordu:
- Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül
- Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin
- Devlet Bakanları Mehmet Aydın
- Devlet Bakanı Nimet Çubukçu
- Devlet Bakanı Ali Babacan
- Enerji Bakanı Hilmi Güler
- Sanayi Bakanı Ali Coşkun
- Sağlık Bakanı Recep Akdağ

Haberin Devamı

Mumcu'nun kürsüden ayrılmasından sonra, AKP Kütahya Milletvekili Soner Aksoy, ayağa kalkarak, demokrasi için öleceğini, namusu ve şerefi üzerine söyledi.

Saat: 12.30
AKP Millekvekili Suat Kılıç, CHP'nin Anayasa Komisyonu çalışmalarını tıkamaya çalıştığını söyledi. Kılıç CHP'nin komisyona bin 848 tane önerge vererek çalışmasını engellemeye giriştigini belirtti.
Kılıç, "CHP'ye baktığım zaman gaz yağı kuyruklarını hatırlıyorum, size baktığım zaman Deniz Baykal'ın Enerji Bakanlığı zamanındaki kıtlığı hatırlıyorum. Size halk partisi değil halka karşı bir partisiniz" diye konuştu.

Saat: 12.10
CHP Genel Başkan Yardımcısı Oya Araslı Anayasa paketine partisinin neden karşı olduğunu anlattı. Araslı, cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören sistemin Türkiye'yi anaşiye sürükleyeceğini öne sürdü.

Saat: 12.00
TBMM Genel Kurulunda, seçimlerin 4 yılda bir yapılması, cumhurbaşkanının  halk tarafından ve “5 artı 5” sistemiyle seçilmesinin de arasında  bulunduğu Anayasa değişikliği paketi gündeme alınarak görüşülmeye başlandı.

Saat: 11.35
Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, pakete destek vererek, “Bu sistem değişmeli. Yanlış bir düzen. Cumhurbaşkanları başbakan ve hükümetlerin kavga ettiği bir düzen öngörülmüş anayasada. Özal, Yılmaz’la, Çiller’le Demirel kavga etmişti” diye konuştu.
AKP’yi beceriksiz olmakla suçlayan Sarıbaş, “3 Kasım seçimleri halk ihtilaliydi ama siz yiyip içip caka sattınız” dedi.
Sarıbaş, TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın “dindar cumhurbaşkanı” sözlerine, “Bundan önceki cumhurbaşkanları müslüman değil miydi? Böyle bölücülük olur mu? Müslümanın içi dışı bir olur. Olmayana münafık derler Münafıklık yapmayacaksınız” diye konuştu.

Saat: 11.22
TÜSİAD'dan Anayasa değişikliğine tepki: Sayısal sistem değişikliği yeni Meclis'in gündemini oluşturmalı

Saat: 11.15
Karşı görüş bildirmek için kürsüye CHP'li Kemal Anadol çıktı. Anadol, Gündüz’e tepki göstererek, Anayasa Mahkemesi kararına “ayak oyunları” nitelemesi yapmasını şiddetle kınadığını bildirdi. Anadol, AKP sıralarından gelen tepkilere, “Darbelerin hesabını biz verdik. Siz nerdeydiniz. Dinime küfreden bari Müslüman olsa. Dinleyin” karşılığını verdi.

1982 Anayasası'nın 102. maddesinin cumhurbaşkanı seçimini kolaylaştırmak için tepki maddesi olarak düzenlendiğini belirten Anadol, AKP’nin Cumhurbaşkanı seçimini eline yüzüne bulaştırdığını savundu.
Meclis’in derhal seçime gitmesi gerektiğini vurgulayan Anadol, “Başbakan’ın söylediği gibi maç başladıktan sonra kural değişmez” dedi. Anadol, kendisine tepki gösteren AKP’liler için “Laf atma kadrosu” benzetmesi yaptı.
Anadol, “Bize güvenerek mi Gül’ü aday gösterdiniz. CHP’ye gelip uzlaşma yoluna başvurdunuz mu? Başbakan, verdim ellerine çelik çomak oynuyorlar dedi. Çelik çomakla kim oynuyor şimdi görülüyor işte. Oynadığınız çelik çomağı elinize biz vermedik. Erdoğan’ın yanlış politikası, elinize çelik çomak verdi. Seçimi öne almaktan korkmayın, korkunun ecele faydası yok” dedi.

Haberin Devamı

Saat: 11.12
İlk sözü AKP'li İrfan Gündüz aldı. Gündüz, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ayak oyunlarına kurban gittiğini söylemesi .CHP sıralarında tepkiye neden oldu.
Gündüz Anavatan'a verdiği destekten dolayı teşekkür etti ve sandığı halkın önüne koyacaklarını söyledi.
Öneri lehinde konuşan AKP Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, devleti temsil eden cumhurbaşkanlığı makamının seçimi konusunda demokrasinin, “ayak oyunlarına kurban edildiğini” belirtti.
CHP’lilerin tepki göstermesi üzerine Gündüz, “Bağırıp çağırmaya gerek yok. Önce dinleyin. Eski köye yeni adet getirdiniz. Daha önce üç defa cumhurbaşkanı seçildi” dedi. CHP’lilerin Anayasa Mahkemesi kararını anımsatması üzerine Sarıbaş, “Anayasa Mahkemesi kararı başımızın gözümüzün üzerinedir” karşılığını verdi.
Demokrasilerde bütün kilitlerin çözümünün halkın elinde olduğunu ifade eden Gündüz, Cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerektiğini belirterek, 367 şartı ile artık meclis başkanı bile seçilemeyeceğini kaydetti. Anayasa değişikliği teklifinin bir an önce ele alınması gerektiğini kaydeden Gündüz, “22 Temmuz’da milletin önüne iki sandık koyalım” dedi.

Saat: 11.10
TBMM Genel Kurulu oturumu başladı. Şimdi AKP'nin verdiği "seçimlerin 45 yılda bir yapılması, cumhurbaşkanının 5 artı 5 olarak ve halk tarafından seçilmesini” içeren Anayasa değişikliği paketinin 48 saat geçmeden görüşülmesi ve ilk tur oylamasının bugün yapılması"na yönelik grup önerisi görüşülüyor.

Saat: 11.00
TBMM Danışma Kurulu, CHP ve Anavatan Partisi temsilcilerinin katılmaması nedeniyle toplanamadı.

Saat: 10.54
Genç Parti 'derhal seçim' için YSK'ya başvurdu.

Haberin Devamı

Saat:10.50
Anavatan Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören Anayasa değişiklik paketine destek vereceklerini açıkladı:
"Biz dün geceden beri tüm milletvekili arkadaşlarımıza çağrı göndererek onları Meclis'e davet ettik. Biz bu değişikliğe destek veriyoruz."

Saat: 10.02

YSK Başkanı Muammer Aydın, seçim tartışmalarıyla ilgili gelişmeleri değerlendireceklerini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!