Meclis'te 'Meyhane' gerginliği

Güncelleme Tarihi:

Mecliste Meyhane gerginliği
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2012 07:53

Meclis Genel Kurulu'da, 4+4+4 teklifinin görüşmeleri sırasında AK Parti ve MHP arasında “samimiyet” tartışması yaşandı. BDP grup önerisi sırasında da milletvekilleri arasında tartışma çıktı. AK Parti’nin grup önerisine karşı çıkan CHP, MHP ve BDP 4+4+4 teklifinin görüşülemeyeceğini iddia etti. AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar'ın Twitter'da yazdığı " 4+4+4 Okulları değil meyhaneleri vurdu" mesajı üzerine gerginlik bir kat daha arttı.

Haberin Devamı

Genel Kurul'da, dün BDP'nin, “2012 yılı Nevruz kutlamalarında güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanması” ile ilgili araştırma önergesinin görüşülmesi için verdiği grup önerisi ele alındı.

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Nevruz kutlamalarında polisinin ve yöneticilerin çok sert tutum takındığını savunarak eleştirilerde bulundu.
Tan, “Kürt sorunu çözmek istiyor musunuz istemiyor musunuz? Çözmek istiyorsanız Kürtlerin ana dil, yerinden yönetim talebi var. Çözmek istemiyorsanız deniz bitti” dedi.

Öneri üzerinde AK Parti Grubu adına söz alan Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kaan Köksal, Tan'ın konuşmasını anımsatarak, sözlerine “Türkiye Cumhuriyet Devleti çok büyük bir devlettir. Valisini de korur polisini de korur. Kimsenin devletin valisini tehdit etmek haddi de değildir, yapamaz da” diye başladı.

Köksal'ın bu sözleri üzerine BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, yerinden kalktı ve parmağını sallayarak kürsüye yürüdü. Aydoğan, Köksal'ın kürsüde yanına kadar giderek “kendine gel” diye bağırdı. Köksal da Aydoğan'a “Sen kendine gel. Bir şey söyleyeceksen kürsüde gelip söylersin” karşılığını verdi.
Aydoğan'ı durdurmaya giden BDP Milletvekilleri ile AK Parti milletvekilleri arasında da kürsü önünde tartışma yaşandı. AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni ile BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın birbirlerine “haydut” diye bağırdıkları duyuldu.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, birleşime ara verdi.

Verilen aranın ardından yerinden konuşan BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, “Eski bir bürokrat burada kalkıp milletvekiline saldıranı koruyor. Bu kürsüde herkes Ahmet Türk'e yapılan saldırıyı onaylıyor mu onaylamıyor mu bunu söylemeli” diye konuştu.

Yakut da Kaplan'a, “Ben şahsen Türk'e yapılan saldırıyı kınıyorum. Aynı zamanda bir milletvekilinin güvenlik güçlerine yaptığı saldırıyı da kınıyorum. Buyurun aynı sözleri siz de tekrar edin” kmarşılığını verdi.

Yeniden söz alan Köksal, “Az önce olan olaydan dolayı üzüntülerimi ifade etmek istiyorum. Barıştan demokrasiden bahsedenler daha başında hatibin sözünü kesmek istiyor” açıklamasında bulundu.

“Burası bakkal dükkanı değil, TBMM”

Öte yandan Genel Kurul'da Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç hakkında verilen gensoru önergeleri okundu.
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Kılıç hakkında verilen gensorunun tarihinin yanlış yazıldığını ifade ederek, buna tepki gösterdi.

İnce, “Böyle bir şey olamaz. Sehven ne demek? Burası bakkal dükkanı değil, TBMM. Biz hangi tarihte verdiysek o tarihte yapmak zorundadır. AKP Grubu, Meclis Başkanlığı'nı yönetemez. Başkanlık irade kullanamıyor, parmağında oynatılıyor” dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, “Bahsedilen olayla ilgili AK Parti Grubu'nun bir müdahalesi söz konusu değil. Meclis Başkanlığı'nı biz yönetmiyoruz. Kendi iradesi vardır. Parti grubumuza yönelik bu ithamı kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

"BİZ ROBOT DEĞİLİZ"

Haberin Devamı

AK Parti grubu 4+4+4  teklifi ile birlikte kamu çalışanlarına toplu sözleşme yasası, sendikalar yasası ile 2B tasarısının 10 gün boyunca, cumartesi pazar dahil genel kurulda temel yasa olarak görüşülmesi önerisi getirdi.

Bunun üzerine BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan, bu önerinin usule aykırı olduğunu ileri sürdü. Kaplan, "24 saat cumartesi pazar görüşme koymuşsunuz. Vekiller robot değil. Vekiller yatmadan, uyumadan, traş olmadan milyonları ilgilendiren bu yasaları konuşacaklar. Başbakan emretmiş olabilir. 10 gün 24 saat çalışmak için robot olmak lazım." dedi.

MHP grubu adına söz alan Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır ise bu 4+4 teklifinin Genel Kurul'a gelemeyeceğini, komisyon raporunun önlerine gelmediğini söyledi.

Haberin Devamı

Şandır, "Komisyon'da arkadaşlarım söz alamadılar. Kur'an dersi, İmam Hatiplerin orta kısmının açılması ile ilgili önergelerimiz olacaktı ama komisyonda söz hakkı verilmediği için getiremedik. Komisyon görüşmesi olmadan bu teklif Genel Kurul'a gelemez. Çekin yeniden görüşelim. Başbakan emretti diye Meclis'in buna teslim olmasını içime sindiremiyorum." diye konuştu.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç de komisyon aşamasının tamamlanmadığını tekrarlarken, "Obama Tayyip Bey'in sırtını ovalıyor ama bu size cesaret vermesin. Pinochet'in de sırtını sıvazlamıştı. Yaptığınız hukuksuzluktur, bunun bedelini ağır ödersiniz." dedi.

AK Parti grubu adına söz alan Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli ise bu teklifi milletvekillerinin bu teklifi onurla gururla desteklediklerini belirterek, "Vekillerimiz milletten aldıkları talimatı yerine getirmek için buradalar. Yok hükmünde iddialarının hukuki geçerliliği yoktur." diye konuştu.

Haberin Devamı

"SİZİ GİDİ SİZİ" 

Canikli'nin MHP grubuna yönelik, "Boşverin 37 tartışmasını. Siz bu teklifin yanında mısınız değil misiniz ona karar verin. Getirin kuran dersi ile ilgili önerinizi." sözleri MHP'nin tepkisine yol açtı. Bunun üzerine söz alan grup başkan vekili Oktay Vural, "Siz, bizim bu öneriyi getirmemizi engellediniz ama yüreğiniz yetmeyecek bunu engellemeye. Komisyon raporu yoksa, bu teklifi ancak iç tüzük 37'inci maddeye göre getirebilirsiniz." dedikten sonra Canikli'ye dönerek şöyle devam etti:

"Heybeliada Ruhban Okulu açma tezgahınızı da, Kürtçe eğitim tezgahınızı da deşifre edeceğiz, kaçamayacaksınız."

Vural, yerine geçtikten sonra da Canikli'ye yönelik sözlerine şöyle devam etti: "Bizim önerimizi tankınız, topunuz gelse de engelleyemeyeceksiniz ama Heybeliada'yı açmak için yapıyorsunuz, Papaz yetiştireceksiniz sizi gidi siziii..."

Haberin Devamı

Muhalefet "Bu teklif yok hükmündedir" görüşünü ısrarla sürdürdü. Tartışmalar devam etti.

Vekiller arasında kavga çıktı. Oturuma 5 dakika ara verildi

Kulkuloğlu ile Çavuşoğlu arasında gerginlik

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin konuşması devam ederken, CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu ile AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu tartışmaya başladı.

Yerinden ayağa kalkan Kulkuloğlu, Çavuşoğlu'na doğru parmağını sallayarak, “Küfür ettin, özür dileyeceksin” diye bağırdı.

Kulkuloğlu'nun tepkisinin sürmesi üzerine bazı AK Parti milletvekilleri, arkadaşlarına, “Bu adamı muhatap almayın” diye uyarıda bulundu.

Çavuşoğlu'nun da yanıt vermesi üzerine tartışma büyüdü. Çok sayıda CHP ve AK Parti milletvekili ile grup başkanvekilleri, iki grubun sıralarının birbirinden ayıran kısımda tartışmaya başladı.

Kulkuloğlu'nun, “Özür dileyeceksin” diye bağırmasına Çavuşoğlu, “Edepsiz adam” diye yanıt verdi.Hakan Çavuşoğlu, kesinlikle küfretmediğini söyledi.

Tartışmasının sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Yakut, birleşime ara verdi.

Komisyonda Twitter gerginliği

/images/100/0x0/55eb05b8f018fbb8f8a5e9b6
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin, AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'ın Twitter'a “Dört artı dört okulları değil meyhaneyi vurdu. CHP vekiller tam kadro Meclis'te” yazdığını aktarmasına, CHP'li milletvekilleri sıralara vurarak protesto etti.

TBMM Genel Kurulu'nda zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanun teklifinin görüşmelerine geçmeden usul tartışması sırasında, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce yerinden söz aldı.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'ın Twitter'a “Dört artı dört okulları değil meyhaneyi vurdu. CHP vekiller tam kadro Meclis'te” yazdığını aktaran İnce, “Bu yazıdan dolayı Şamil Tayyar, CHP grubundan özür dilesin” dedi. Bu sırada CHP'liler masalara vurarak Tayyar'ı protesto etti. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, “Genel Kurul'da Twitter'dan değil kürsüden yapılan görüşlere cevap verilir” diye konuştu.

CHP'lilerin protestolarını sürdürmeleri üzerine Yakut, “Sayın Tayyar böyle bir yazı yazdıysa gelip açıklama yapsın” dedi. Protestoların sürmesi üzerine Yakut, birleşime ara verdi.

Verilen beş dakika aranın ardından usul tartışması üzerinde söz alan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, “Bu yazılanı kınıyorum” dedi. BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da Şamil Tayyar'ın yine Twitter üzerinden özür dilemesi gerektiğini kaydetti.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, “Hiç kimsenin kimseye hakaret etme hakkı yoktur. Biraz önce sayın İnce'nin ifade ettiği ve kendi tüzel kişiliklerini hedef alan bu hakaretleri kabul etmiyoruz, reddediyoruz. Kim olursa olsun, kime karşı yapılırsa yapılsın, hangi ortamda olursa olsun, Twitter ya da başka ortamda bu tür hakaretleri kabul etmiyoruz, reddediyoruz” dedi.

Şamil Tayyar yaşananlar üzerine kuliste gazetecilere konuştu. Tayyar "Daha öncede meyhane konusunda tweet atmış ancak böyle bir tepki almamıştım. İtirazları varsa Twitter üzerinden yanıt versinler. Neden meclisin çalışmasına engel oluyorlar. 4+4+4 hatırına sessiz kalacağım" dedi. 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!