Meclis’in ilk işi sınır ötesi kararı

Güncelleme Tarihi:

Meclis’in ilk işi sınır ötesi kararı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2018 22:17

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni yönetim sisteminde Meclis’ten ilk talebi, Irak ve Suriye’de devam eden sınır ötesi operasyonlar ile Mali’de Birleşmiş Milletler görev gücündeki Türk askerlerinin görev süresinin uzatılması oldu.

Haberin Devamı

Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 30 Ekim’den sonra en az bir yıl daha devam etmesi öngörülen yurtdışındaki hedefini, ‘ayrılıkçı hareketler, terör tehdidi, kitlesel göç riski, tek taraflı bölücü girişimler ve bunlarla ilgili gelişmelerin bertaraf edilmesi’ olarak vurguladı.

Parlamenter sistemde tüm bakanların imzasıyla Bakanlar Kurulu kararı olarak hazırlanan tezkere, bu kez yeni sisteme uygun olarak yalnız Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla Meclis’e gönderildi. Yeni yasama yılının 1 Ekim’de başlamasının ardından Meclis’in ilk gündem maddesi, 30 Ekim’de süresi dolan Suriye-Irak’taki sınır ötesi görevlendirmeler ile 31 Ekim’de süresi dolan Mali görevlendirmesinin uzatılması olacak. Erdoğan, Suriye-Irak tezkeresinde Türkiye’nin güney sınırlarındaki risk ve tehditlerin artarak devam ettiğini belirtti. Tezkerede özetle şu gerekçeler vurgulandı:

Haberin Devamı

TERÖR ÖRGÜTLERİ VE GÖÇ

“Türkiye’nin milli güvenliğine yönelik ayrılıkçı hareketler, terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye’deki tüm terör örgütlerinden ülkemize yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi muhtemel risklere karşı milli güvenliğimizin idame ettirilmesini sağlamak, Türkiye’nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan ve meşruiyeti olmayan tek taraflı bölücü girişimler istikametinde Türkiye’nin menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere...”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!