Meclis'i yöneteceğim oy atmayacağım

Güncelleme Tarihi:

Meclisi yöneteceğim oy atmayacağım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2015 01:18

TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, hukuki bir engel bulunmamasına rağmen etik problem anlayışı ve siyasi tereddüt ortaya çıkmaması için bugünkü başkanlık seçiminde oy kullanmayacağını, ancak Meclis’i yöneteceğini söyledi.

Haberin Devamı

ANTALYA Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaretinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TBMM Geçici Başkanı ve başkan adayı Deniz Baykal, 7 Haziran seçimlerinden sonra siyasal hareketlenmenin giderek hızlandığını söyledi. 'En yaşlı üye' sıfatıyla geçici başkanlık görevini üstlendiğini aktaran Baykal, 'en yaşlı üye' tanımlamasını 'Seçilmiş milletvekilleri arasında en erken doğmuş üye' diye ifade etmeyi tercih ederken, üstlendiği bu görevi bir onur olarak gördüğünü dile getirdi. Meclis’te seçimlerin yapılacağı oturumları da geçici başkan olarak yöneteceğini kaydeden Baykal, şunları söyledi:

"Ben de hem adayım hem geçici başkanım hem de milletvekili olarak TBMM Başkanlık seçimine bir aday olarak bugünkü toplantıda ben de oy isteyeceğim. Bu çok sık görülen bir tablo değil. Konunun iki boyutu var. Aday olan geçici başkanın oturumu yönetmemesi konusu, öbürü de aday olan geçici başkanın seçimde milletvekili sıfatıyla oy kullanıp kullanmaması. Geçici başkanların kalıcı başkanlığa aday olması durumu çok sık rastlanan bir durum değil." Hem Meclis içinden hem de dışardan yaptırdığı hukuki inceleme sonucunda TBMM'de eski İstanbul Milletvekili ve Devlet Bakanı Süleyman Arif Emre'nin böyle bir girişimiyle karşılaştıklarını aktaran Baykal, Emre'nin geçici başkan olduğu Meclis’te başkan adayı olduğunu ve oturumu da onun yönettiğini söyledi.

OTURUMU YÖNETECEK

Uygulama olarak geçici başkan olan bir başkan adayının oturumu yönettiğine dair örnek bulunmasına rağmen yasa ve iç tüzükte durumu aydınlatacak bir düzenleme bulunmadığını aktaran Baykal şöyle devam etti:
"Oturumu aday olan geçici başkanın yönetebileceği hususunda hiçbir tartışma işareti gözükmüyor. Geçici olarak görevlendirilen başkanın oy kullanmayacağına ilişkin herhangi bir ifade yoktur. Pekala geçici başkan görevi başkan vekiline devreder, iner ve aşağıdan oyunu kullanır. Buna engel bir durum da yoktur. Meclisi yöneteceğim ama turlar sırasında oy kullanmayacağım."

O OYUN PEŞİNDE DEĞİLİM

Başkanın belirleneceği oturumu yönetmenin kendisinde yarattığı mutluluk duygusu ve onurunu kullanmayacağı bir oy karşılığında feda etmeye niyeti olmadığını dile getiren Baykal, "Bu bir oydan çok daha fazlasıdır" dedi. Baykal, seçimleri 1 oyla kaybetmesi halinde ise hissedeceği duyguları "Olabilir hiç önemli değil. 'Helal olsun' diyorum. Hiçbir şekilde bu konuda gözüm arkada değil. O oyun peşinde değilim" diye anlattı. Baykal, AK Parti'nin meclis başkanı adayı Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a ilişkin bir istifa sürecinin yaşanıp yaşanmaması gerektiğine ilişkin sorusu üzerine buna ilişkin yasalarda ve hukukta bir düzenleme olmadığını söyledi.

KOALİSYON AYRI

Deniz Baykal, kendisinin adaylığının oluşturulacak olası koalisyonla ilişkilendirilmesine ilişkin değerlendirmelere ise net bir şekilde "Hayır" yanıtını verdi. Baykal, "Hükümetle ilgili hiçbir somut ilerleme yoktur. Peşrev çalışmaları yapılmaktadır. Esasa yönelik hiçbir çalışma yoktur" dedi.

TEZGÂHA ÇOK ŞAŞIRIRIM

Baykal, AK Parti içinden 60 milletvekilinin HDP adayı Dengir Mir Mehmet Fırat'a destek vererek son iki tura AK Parti adayı Yılmaz ve Fırat'ı bırakacağına yönelik iddialara ise "7 Haziran'dan sonra siyaset yeni bir noktaya geldi. Kurnazlıklar, oyunlar, tuzaklar prim yapmıyor. İtibar görmüyor. Arkadan dolanma, oyun, tezgâh. Bunlar artık yok. Böyle bir şey beklemiyorum. Çok şaşırırım. Öyle bir yaklaşımın siyasi şartlarını hiç görmedim" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANLIĞI YOLU

Deniz Baykal, meclis başkanlığının 2019'da olası cumhurbaşkanlığı adaylığının ön hazırlığı olup olmadığına ilişkin bir soruya ise "Onu bırakalım bir tarafa. Böyle bir şey mümkün değil" diye karşılık verdi


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!