Meclis’ten aday için uzlaşırız

Güncelleme Tarihi:

Meclis’ten aday için uzlaşırız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2007 00:00

Bağımsız adaylarla grup kuracak sayıyı yakalayan DTP, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kilit rol oynayacak.

DTP’liler Meclis içinden uzlaşmayla seçilecek bir adaya destek vereceklerini söylediler, Kürtçe yemin konusunda da, "Onlar eskide kaldı" dediler. DTP desteğiyle seçilen bağımsız milletvekillerinin açıklamaları şöyle:

Krizlerin değil çözümlerin gücü

Sevahir Bayandır (Şırnak):
Biz krizlerin değil çözümlerin gücü olacağız. Seçim bir kez daha gösterdi ki kriz üzerinden siyaset yapanlar halk nezninde cezalandırıldılar. Türkiye’nin geleceği artık diyalog üzürinden çözüm projelerini üretmekten geçiyor. Kürt halkı, Kürt sorunun çözümünü bekliyor. Eğitim sorunun giderilmesini, kaynakların adil ve eşit dağılımı istiyor. Kadına yönelik her türlü ayrımılığa karşı mücadele vereceğiz. Geçmiş dönemde yapılan Kürtçe yemin o dönemin koşullarının gereğiydi.

Hükümete sorun yaratıcı olmayız

Osman Özçelik (Siirt):
Parlamentonun üstünde herhangi bir güç tanımıyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçilmişler karar vermelidir. Dışarıdan yapılan dayatmalar antidemokratiktir, 367 yapay bir dayatmadır. Biz genel olarak parlamentoda sorun yaratıcı değil sorun çözücü olacağız. Hükümetin tutumu belirleyici olacak, sorun yaratıcı olmayacağız. Anayasa’nın demokratikleşmesi gerekiyor.

Kürtçe yemin etmeyeceğiz

Bengi Yıldız (Batman):
Cumhurbaşkanı seçimlerinde isteriz ki uzulaşma olsun. 10 yıl önceki problemlerin büyük bir kısmı aşıldı. Kürtçe yemin etmeyeceğiz. Yeni bir Anayasa’nın hazırlanması ilk gündemimiz. Kürt sorunu demokratikleşemeyen bir ülkede yaşanan sorundur. Umarım Meclis’de de aynı şeyler yaşanır. PKK Kürt sorunun nedeni değil, bir sonucudur. Seçilen bölge milletvekilleriyle görüşülmeli, PKK ile değil.

Yemin hoşumuza gitmese de okuruz

Şeraffetin Halis (Tunceli):
Biz her zaman uzlaşıyla seçilecek bir cumuhurbaşkanından yanayız. Geçmişte olduğu gibi Kürtçe yemin etmeyeceğiz. Anayasa demokrasiden yoksun, ancak gerginlik olmaması için yemini okuyacağız. Metin içinde hoşumuza gitmeyen argümanlar olsa da okuyacağız. DTP ne kadar bu ülkenin gerçeğiyse, MHP de o kadar gerçeği. DTP’nin meclise girmesiyle beraber göstereceği olgun davranışlarla Türkiye siyasetinden şiddetti arındıracağına inanıyorum. MHP, DTP’nin varlığını kabul etmek zorundadır. Aksi takdirde uzlaşı sağlanamayacaktır.

Sivil siyaset yapmaya geldik

Hasip Kaplan (Şırnak):
Olumlu, uzlaşmacı gerilim yaratmayan bir anlayışla cumhurbaşkanlığı seçimini atlatmaya çalışacağız. Meclis’e sivil siyaset yapmaya, halkın sorunlarını çözmeye geliyoruz. Yapıcı olmaya çalışacağız, geçmişte yapılanlardan ders aldık. MHP’lilerde halkın oylarıyla seçildi bizde aynı şekilde seçildik. İki tarafından birbirine saygı duyması gerekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!