Meclis’te ’tavuk ızgara’ partisi

Güncelleme Tarihi:

Meclis’te ’tavuk ızgara’ partisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2006 00:00

Meclis’te kuş gribinden ağır darbe alan beyaz et üreticilerini desteklemek amacıyla "Beyaz eti sevdirelim" kampanyası başlatılıyor. TBMM Tarım Komisyonu sağlıklı beyaz et tüketimini teşvik etmek için Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın himayesinde "beyaz et resepsiyonu" düzenleyecek.

TBMM’de 31 Ocak Salı günü düzenlenecek resepsiyona Başbakan Tayyip Erdoğan da katılacak. Sektörün içinde bulunduğu soruna dikkat çekmek ve sektöre destek vermek amacıyla resepsiyona katılanlara beyaz et ürünleri ikram edilecek. Böylece kamuoyuna "Entegre tesislerinde, sağlıklı koşullarda üretilen ürünü yemenin mahsuru yoktur" mesajı verilecek.

BAYKAL DA DAVETLİ

Tarım ve Sağlık bakanlıkları, beyaz et üretici birlikleri ve ilgili sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılacağı resepsiyona beyaz et üreticilerine önceki gece kaz yiyerek destek veren CHP lideri Deniz Baykal da davet edildi. Ancak resepsiyonun CHP’nin grup toplantısının olduğu 13.30’da yapılması Baykal’ın katılımını zorlaştıracak gibi görünüyor.

Bu arada AKP Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül de psikolojik atmosfer nedeniyle sağlıklı beyaz et ürünlerinin de stoklarda kaldığına işaret ederek üreticilere, "Stoktaki sağlıklı ürünlerinizi gıda bankalarına getirin, aşırı yoksullara dağıtalım" çağrısı yaptı. 30’a yakın gıda bankasının aşırı yoksul ihtiyaç sahiplerine hizmet ettiğine dikkat çeken Akgül, gıda bankalarına verilen ürünlerin, maliyet bedeli üzerinden gider kaydedilebileceğini de belirtti.

Bedava tavuk ızgaraya hücum

Kuş gribi nedeniyle tavutçuluk sektörünün yaşadığı büyük yıkım, üreticilerden perakende market sahiplerine kadar herkesi yaratıcılğa zorluyor. Yurdun birçok yerinde tavuk ürünleri satan dükkanlar, müşterilerini yeniden kendilerine çekebilmek için bedava tavuk eti partileri düzenliyor.

Keskinoğlu firması, Muğla’da her hafta kurulan halk pazarında vatandaşlara mangal üzerinde pişirilen tavukları ücretsiz dağıttı. Ücretsiz dağıtılan tavuklardan almak isteyen vatandaşlar zaman zaman izdihama yol açtılar. Firma yetkilileri, ülke genelinde kuş gribi vakası nedeniyle satışları düştüğü için bu yöntemi seçtiklerini belirterek, "Entegre tesislerimizde üretilen ürünlerde kuş gribi olmadığını göstermek için bu yola başvurduk" dediler. Mangalda pişirilen tavuklardan almak isteyen vatandaşlar ve pazar esnafı, tavukların dağıtıldığı standların önünde zaman zaman izdihama neden oldular. Vatandaşların bir bölümü tavukları hemen yerken, bazıları ise tavukları evine götürmeyi tercih etti.

Ölümlerin az olması tehlike bitti demek değil

Dünya Ekonomi Forumu için İsviçre’nin Davos kentinde bulunan BM Kuş ve İnsan Gribi Koordinatörü Dr. David Nabarro, Türkiye’de kuş gribi ölüm oranının Asya ülkelerindekinden daha düşük olmasının "kuş gribi tehlikesinin azaldığı" şeklinde düşünülmemesi yolunda uyarda bulundu. Nabarro, toplantıların dışında gazetecilere yaptığı açıklamada "insanlarda görülebilecek bir sonraki salgın için halen tetikte olmak gerektiğini" söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!